Take a fresh look at your lifestyle.

De meest voorkomende veranderingen tijdens een zwangerschap?

Op het ogenblik dat je in verwachting bent zal je lichaam een aantal ingrijpende veranderingen doormaken. Sommige veranderingen zul je direct merken, terwijl andere enige tijd op zich laten wachten.

single reizen online banner

1. Borsten

Je borsten zullen je waarschijnlijk het eerste attenderen op het feit dat er iets is veranderd in je lichaam. Ten gevolge van de zwangerschap zal er namelijk mee oestrogeen worden aangemaakt waardoor er meer vocht wordt vastgehouden. Je borsten kunnen daardoor extra gevoelig zijn en soms zelfs pijn doen. Er zullen verder bloedvaatjes beter zichtbaar worden door de verbeterde doorbloeding van je borsten.

2. Buik

De veranderingen aan je buik zullen weliswaar niet meteen aan het begin van e zwangerschap al te zien zijn, maar zijn wel het meest opvallende teken dat je zwanger bent. Hoe groot je buik wordt als je in verwachting bent is afhankelijk van de lengte van je buik (in niet-zwangere toestand), je lichaamshouding en de hoeveelheid vruchtwater die aanwezig is in de baarmoeder. Overigens zegt de vorm van je buik, in tegenstelling tot wat sommige mensen beweren, helemaal niet over het geslacht van je ongeboren baby.

3. Lichaamsgewicht

Het zal niet verrassend zijn dat je tijdens een zwangerschap zwaarder wordt. Zo zal bijvoorbeeld je kleintje al verantwoordelijk zijn voor een toename van ongeveer drie kilo. Daarnaast zal je lichaam tijdens een zwangerschap extra bloed aanmaken, je baarmoeder en borsten gaan groeien, een placenta en vruchtwater aan worden gemaakt en een vetreserve worden aangelegd. Dit alles zal een gewichtstoename van circa twaalf kilo betekenen aan het einde van een zwangerschap.

bewust puur banner

4. Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen, striae, kunnen verschijnen op je buik, borsten en benen. Door elke dag je huid goed in te smeren met een vette crème of lotion kun je deze striemen zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Helemaal tegengaan is vaak onmogelijk omdat je huid door de snelle groei de aanmaak van nieuwe bindweefselcellen niet bij kan benen waardoor de bestaande cellen worden uitgerekt en de ontsierende striemen zal vormen.

5. Huid

Onder invloed van de zwangerschapshormonen zal je huid meer pigment aanmaken waardoor je, als je in de zon of onder een zonnebank verblijft, kans hebt op het ontstaan van een zogenaamd zwangerschapsmasker. Dagelijks goed insmeren met een goede zonnebrandcrème en fel zonlicht zoveel mogelijk vermijden zal dit vaak tegen weten te gaan.

Ook kan er, ten gevolge van de zwangerschapshormonen, een verticale donkere streep verschijnen op je buik. Deze loopt van je navel tot aan je schaambeen. Na de geboorte zullen deze streep en het eventuele zwangerschapsmasker weer geleidelijk verdwijnen.

naturaplaza superfoods banner