Slecht slapen tijdens de zwangerschap
Als je in verwachting bent dan ondergaan je lichaam en geest enorme veranderingen. Slecht slapen tijdens de zwangerschap is dan ook niet zo vreemd. Je zult ook merken dat je soms erg moe bent maar desondanks minder goed slaapt. Als aanstaande moeder zullen er namelijk regelmatig de *meest vreselijke gedachten* en doemscenario’s door je hoofd spoken. Later in de zwangerschap zal je buik ook een negatieve bijdrage leveren aan je nachtrust.
Slecht slapen tijdens de zwangerschap door twijfels en zorgen
Zeker wanneer je voor de eerste keer in verwachting bent kun je je soms afvragen of je wel een goede ouder gaat zijn en of je het allemaal wel aankan. Een kind grootbrengen en opvoeden brengt namelijk veel verantwoordelijkheid met zich mee. Maar ook de meest rare gedachten en angsten kunnen je dromen of gedachten binnendringen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan piekeren over het vergeten van je kind op de meest rare plaatsen zoals in de bus, de supermarkt of als je op vakantie gaat.
Slecht slapen tijdens de zwangerschap door je dikke buik
Naarmate je zwangerschap verder vordert zal ook je buik steeds verder uit gaan dijen en behoorlijk in de weg kunnen zitten. Daarnaast zal ook je favoriete slaaphouding vaak moeten veranderen. Op je rug of buikligging wordt voor zwangere vrouwen immers afgeraden omdat dit bepaalde risico’s met zich meebrengt. Bovendien kunnen allerlei pijntjes optreden als je wat langer in bed ligt. Dit alles zal je slaap zeker niet ten goede komen.
Slaapjes overdag
Door het slecht slapen kun je je overdag soms behoorlijk moe en uitgeput voelen. Om die reden is het, als je daar de kans voor krijgt, goed om overdag even een dutje te doen. In het bijzonder als je zwangerschap al aardig is gevorderd dan kun je wat extra rust heel goed gebruiken met het oog op de aankomende bevalling en het kersverse moederschap.
Uit bed
Op het moment dat je echt niet in slaap kunt vallen heeft het weinig zin om in bed te blijven liggen. De kans dat je gaat liggen piekeren, ligt dan immers op de loer. Je kunt bijvoorbeeld een boek gaan lezen of een andere *rustgevende activiteit* ondernemen totdat je voelt dat je slaap krijgt. Pas dan ga je weer een poging doen om in slaap te vallen.
Ontspannen oor je gaat slapen
Voordat je naar bed gaat kun je het beste geen hyperactieve dingen meer ondernemen of naar drukke televisieprogramma’s kijken. Beter is het om je zoveel mogelijk te ontspannen en proberen om de zorgen van de dag van je af te zetten.
Comfortabel liggen
Om je lichaam voldoende te ondersteunen kun je je rug en buik ondersteunen met behulp van een of meerdere kussens. Een comfortabele slaaphouding zorgt er immers voor dat je gemakkelijker in slaap zult vallen. Slecht slapen tijdens de zwangerschap kan je met deze tips hopelijk beperken.