Take a fresh look at your lifestyle.

Last van slaapproblemen tijdens je zwangerschap?

Een groot deel van de vrouwen die in verwachting zijn heeft, in meerdere of mindere mate, te kampen met slaapproblemen. De oorzaken van deze problemen kunnen erg uiteenlopend zijn en variëren van piekeren over de zwangerschap zelf of over het aanstaande ouderschap en alles wat daar bij kan komen kijken, en vooral wat er allemaal kan misgaan. Maar ook allerlei zwangerschapskwaaltjes kunnen je nachtrust behoorlijk in de war schoppen zoals misselijkheid of pijn in je rug.

single reizen online banner

Slapen

Door goed te slapen krijg je weer energie voor de dag die komen gaat. Je lichaam laat zichzelf als het ware weer op gedurende de tijd dat je ligt te slapen. Het belang van voldoende slaap is dus wel duidelijk maar wat doe je als je tijdens je zwangerschap opeens last krijgt van slaapproblemen?

Ontspannen

Op de eerste plaats moet je proberen je zoveel mogelijk te ontspannen de laatste uren voordat je gaat slapen. Dus geen heftige actiefilms kijken of een hevige discussie voeren, maar beter een rustgevend muziekje opzetten, een leuk boek lezen of een heerlijk bad nemen. Verder zou je je partner kunnen vragen om je een kalmerende massage te geven, dit werkt in de regel ook erg ontspannend.

bewust puur banner

Piekeren

Sta jezelf niet toe om na een bepaalde tijd nog te piekeren. Je kunt de zaken waarover je zou willen piekeren op een notitieblok kunnen schrijven en de volgende dag hier aandacht aan kunnen besteden. Wanneer je jezelf toch betrapt op gepieker dan zoek je het best afleiding door bijvoorbeeld een muziekje op te zetten of door een stukje te gaan wandelen.

Uit bed

Op het moment dat je al enige tijd in bed ligt maar absoluut niet in slaap kunt komen, sta dan op en ga iets rustgevends doen zoals een boek lezen of naar een rustig muziekje luisteren. Ga zeker geen televisie kijken of achter je computer zitten want dan weet je bijna zeker dat er van slapen weinig terecht zal komen. In elk geval moet je niet in bed blijven liggen als je niet kunt slapen. Dit vraagt namelijk bijna om te gaan piekeren en als dat gebeurt dan belandt je als het ware in een soort vicieuze cirkel.

Voldoende rust overdag

Wanneer je last hebt van slaapproblemen dat is de kans groot dat je je overdag moe en soms zelfs slaperig voelt. Zeker als je in verwachting bent is het aan te raden om overdag een dutje te doen om wat extra uit te rusten. Na de geboorte van je baby zul je daar waarschijnlijk niet veel tijd meer voor hebben en bovendien heb je voor de bevalling voldoende energie nodig die je door een middagdutje wat extra kunt vergaren.

naturaplaza superfoods banner