Take a fresh look at your lifestyle.

Voedingschema baby

Voeding vormt een essentieel onderdeel bij een goede ontwikkeling van je baby. Op het moment dat je weet of je borst- of flesvoeding zal gaan geven dan dien je goed te weten hoeveel je baby moet drinken om gezond te blijven en goed te groeien. Van maand tot maand zal je baby andere behoeftes hebben. Voor zowel fles- als borstvoeding zijn er daarom voedingsschema’s ontwikkeld die hierbij kunnen helpen.

single reizen online banner

Elke baby is anders

Hoe zorgvuldig een schema ook is opgesteld en hoe volledig deze ook mogen lijken, het is van groot belang te beseffen dat elke baby anders is. De arts of verpleegkundige op het consultatiebureau zal daarom altijd per geval bekijken hoeveel voeding gegeven dient te worden. De hoeveelheid voeding zal niet alleen aan worden gepast aan de leeftijd van de baby maar ook aan het vaste voedsel dat je kleintje er eventueel bij mag eten. In de meeste schema’s wordt daarom uitgegaan van een gemiddelde hoeveelheid voeding per leeftijd.

Aantal voedingen

Het aantal voedingen zal kort na de geboorte van je baby beduidend hoger liggen dan wanneer je kindje zijn eerste verjaardag nadert. Ook de hoeveelheden zullen in het eerste levensjaar behoorlijk veranderen. In het begin krijgt je baby weliswaar vaker een voeding maar de hoeveelheid is beduidend lager dan wanneer je kleintje al wat ouder is.

bewust puur banner

Extra’s

Behalve een aantal fles- of borstvoedingen op een dag is het eveneens mogelijk dat je baby nog andere dingen binnen dient te krijgen. In de eerste weken bijvoorbeeld zul je, als je borstvoeding geeft tenminste, je kleintje ook dagelijks vitamine K moeten geven in de vorm van druppeltjes en zelf moet je gedurende de eerste maanden extra vitamine D gebruiken.

Na ongeveer vijf maanden mag je baby ook een groente- of fruithapje gaan eten. Dit zal uiteraard ook invloed hebben op de hoeveelheid borst- of flesvoeding die je mag geven. Hetzelfde geldt wanneer je baby meer vast voedsel zoals brood en pap gaat eten. In de loop van het eerste levensjaar van je baby zul je merken dat het voedingsschema telkens weer zal worden veranderd en op die manier aan wordt gepast aan de behoeftes van je kindje.

Consultatiebureau

Elke keer als je een bezoek brengt aan het consultatiebureau zal je baby worden gewogen en gemeten. Door een dergelijke controle kan na worden gegaan of de hoeveelheid voeding voldoende is. Ook zul je bij elk bezoek meestal een nieuw voedingsadvies meekrijgen voor de komende maand(en). Natuurlijk zal er altijd worden gekeken naar de individuele situatie en kun je je vragen over voeding en het voedingsschema aan de arts of verpleegkundige voorleggen.

naturaplaza superfoods banner