Een paar weken na de geboorte van je baby kan het plotseling gebeuren dat je kleintje meer gaat huilen dan voorheen. Vooral ’s avonds lijkt je baby hier meer last van te hebben. Als je met je baby vervolgens een arts bezoekt dan zul je vaak te horen krijgen dat je kleintje last heeft van kolieken.
Kolieken
Onder kolieken worden *onverklaarbare huilbuien* en onrust bij een baby bedoeld. Op een dag kan een baby meerdere uren last hiervan ondervinden en dit soms meer dan drie dagen per week gedurende drie weken achtereen.
Vaak komen kolieken voor ’s ochtends tussen zes en twaalf uur en ’s avonds eveneens tussen zes en twaalf uur. Voordat je kleintje in slaap valt lijkt het meer behoefte aan knuffelen en geborgenheid te hebben dan normaal. Soms komen kolieken ook op andere delen van de dag, en zelfs ’s nachts, voor. Dikwijls zal het harde gehuil van je baby rond de twaalfde week een piek laten zien.
Uitsluiten andere oorzaken
Wat kolieken precies zijn is niet goed bekend en daarom is het verstandig eerst uit te sluiten dat je kleintje geen last heeft van pijn, geen honger heeft of het niet te warm of te koud heeft. Indien dit allemaal niet het geval is dan is er een reële kans dat je baby last heeft van kolieken.
Oorzaken
Hoewel deskundigen al een heleboel uiteenlopende factoren aan hebben gedragen als mogelijke oorzaak van kolieken bestaat er nog geen zekerheid over deze gedachten. Een aantal mogelijke factoren die tot kolieken kunnen leiden zijn:
* een zwak spijsverteringsstelsel
* een melkallergie
* gasvorming
* niet de juiste voeding
* spanningen of *stress bij de ouders*
Uit oudere onderzoeken zou verondersteld kunnen worden dat ook de onrijpheid van het spijsverteringskanaal van het kindje kolieken tot gevolg kunnen hebben. Over deze theorie bestaat echter geen duidelijkheid. Daarnaast verondersteld men dat een baby die, tijdens de zwangerschap, bloot wordt gesteld aan angst van de moeder meer kans heeft op het ontwikkelen van kolieken.
Baby kalmeren
Tijdens de kolieken lijkt het vaak lastig om je baby te kalmeren. Lichamelijk contact lijkt echter de meest geschikte oplossing te zijn. Om je baby op zijn gemak te stellen en weer rustig te krijgen kun je de zogenaamde koliekengreep gebruiken. Hierdoor leg je je baby met de rug naar je toe en plaats je je linkerarm voor diens borst. *Je rechterhand* plaats je tussen de knietjes van je baby en pakt daarmee je linkerhand vast. Je baby kan op die manier plat op de buik op je armen liggen. Tijdens deze koliekengreep kun je het buikje van je baby voorzichtig masseren.