Take a fresh look at your lifestyle.

Wat te doen tegen kinderen die duimzuigen

Voor een kind dat ouder is dan drie jaar is het goed wanneer het niet langer duim zuigt. Net na de geboorte van een baby is het zuigen op de duim een natuurlijk verschijnsel en geeft je kleintje een gevoel van veiligheid, maar na drie jaar kan het de oorzaak zijn van blijvende misvormingen. Om je kind van deze gewoonte af te helpen dien je zorgvuldig te werk te gaan.

single reizen online banner

Problemen

De mate en de duur waarin je kind op de duim zuigt zal bepalen in hoeverre de misvormingen zullen plaatshebben. Zo kunnen: de bovenste tanden naar voren gaan groeien en zelfs afbreken. Maar ook problemen met kauwen, een openstaande mond, vergroeiingen in het gehemelte, spraakproblemen, een verlenging van het onderste deel van het gezicht, een minder goed ontwikkelde neus en het uit elkaar gaan staan van de tanden kunnen het gevolg zijn van langdurig op de duim zuigen. Maar ook de duim zelf kan door het veelvuldig erop zuigen schade oplopen en kan het duim zuigend kind gepest of buitengesloten worden vanwege deze gewoonte.

Ingrijpen

Tot de derde verjaardag van je kind hoef je niet meteen in te grijpen. Hierna zal je kleintje langzamerhand toch van het duim zuigen af moeten worden geholpen. Je zult een soort strategie moeten ontwikkelen om op een doeltreffende manier in te kunnen grijpen. Zo kun je bijvoorbeeld het duim zuigen gaan vervangen door iets anders te gaan doen met je kind, de situaties zoveel mogelijk vermijden waarin je kind gaat duim zuigen en uiteraard goed in de gaten houden wanneer en waarom je kind deze behoefte heeft.

bewust puur banner

Je dient je kind duidelijk te maken dat het duim zuigen vervelende gevolgen kan hebben. Vervolgens zul je je kind moeten laten merken dat je steun kan bieden en begrijpt dat het lastig is om van deze gewoonte af te komen. Hiervoor is doorgaans veel geduld en liefde voor nodig. Je kind zal zich dan namelijk veilig gaan voelen en het duim zuigen meestal achterwege laten.

Handige tips

  • Je kunt het duim zuigen vervangen door het doen van een spelletje of een andere activiteit waardoor je kind wordt afgeleid van deze gewoonte.
  • Verder heeft straffen geen zin, beter is het om goed gedrag van je kleintje te belonen. Je kunt bijvoorbeeld op een kalender de dagen aangeven dat het beter gaat en wanneer je kind een beloning heeft gekregen. Naarmate het beter gaat kun je dit, in plaats van dagelijks, wekelijks gaan doen.
  • Wanneer je kind veel moeite heeft om het duim zuigen af te leren kan een fysieke barrière soms uitkomst bieden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanbrengen van een pleister. Ook zijn er speciale middeltjes te koop bij de apotheek of drogist die erg vies smaken en zo het duimzuigen moeten beperken.
  • Verwacht bovendien niet te veel van je kind, het duim zuigen zal niet binnen enkele dagen of weken zijn afgeleerd, hiervoor is veel tijd, liefde en geduld nodig.
naturaplaza superfoods banner