Take a fresh look at your lifestyle.

Oorzaken en remedies tegen luieruitslag

Bij baby’s en kinderen die een luier dragen kan zogenaamde luieruitslag ontstaan op plaatsen die door de luier worden bedekt. Op deze plaatsen wordt de huid schraal en rood en zal soms zelfs kapot gaan.

single reizen online banner

Oorzaken

Door de urine en de ontlasting die in de luier terechtkomt zal de huid week worden. Daarnaast bevat deze urine en ontlasting stoffen die de huid behoorlijk kunnen irriteren. Door het schuren van de luier langs de huid zullen de klachten alleen nog maar erger worden. Op het moment dat een baby dus gedurende een lange tijd een vieze luier draagt dan is de kans groot dat de billetjes schraal worden en er een irritatie van de huid optreedt. In het bijzonder door diarree kan een baby aanzienlijke last krijgen van luieruitslag.

bol baby banner

bewust puur banner

Pijn

Hoewel luieruitslag niet gevaarlijk is kan de baby hier wel veel last van ondervinden en daardoor vaak huilen. De geïrriteerde en kapotte huid zal namelijk pijn veroorzaken, vooral op de momenten dat er weer urine of ontlasting op komt zal de baby pijn hebben.

baby in bed met vader

Remedies

  • Om luieruitslag te verhelpen, en te voorkomen, is het zaak om de baby vaak te verschonen. Op die manier zullen de urine en ontlasting de huid zo min mogelijk kunnen irriteren. In het bijzonder poepluiers dienen zo snel mogelijk te worden verschoond.
  • Bovendien moet je de billetjes van de baby bij iedere verschoning goed reinigen met lauw water. Door geparfumeerde babydoekjes of zeep te gebruiken zal de babyhuid overigens nog meer geïrriteerd raken. Deze zijn om die reden dan ook sterk af te raden. Na het schoonmaken van de billetjes kun je deze insmeren met zinkzalf of -olie. Deze zalf en olie zijn zonder recept te koop bij de drogist of apotheek.
  • Een andere remedie, die vroeger vaak werd toegepast, is om je baby enige tijd met blote billetjes te laten liggen of rondlopen. De huid wordt dan ook minder geïrriteerd omdat er geen wrijving is van een luier.
  • Op het moment dat je baby last van luieruitslag heeft, en je katoenen luiers gebruikt, dan kun je na het wassen van de luiers deze nog een keer spoelen met water met een beetje azijn erin. Hiervoor meng je per liter water één eetlepel azijn erdoor. Door deze extra spoelbeurt zullen namelijk de laatste zeepresten uit de luiers worden verwijderd.

Dokter

In de regel kun je luieruitslag prima zelf behandelen door de billetjes schoon en droog te houden en eventueel zinkzalf te gebruiken om de babyhuid te beschermen tegen de invloeden van urine en ontlasting. Je hoeft dus niet naar een dokter met je baby. Indien de klachten echter niet verdwijnen of je baby pijn blijft houden dan is een bezoek aan je huisarts zeker aan te raden. Meestal krijg je dan een andere zalf waarmee de uitslag snel zal zijn verdwenen.

naturaplaza superfoods banner