Take a fresh look at your lifestyle.

Overgewicht bij kinderen

Mensen worden in de westerse landen alsmaar dikker. Ook krijgen we steeds meer te maken met kinderen die te kampen hebben met overgewicht. Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat kinderen met overgewicht extra risico lopen de overtollige kilo’s niet meer kwijt te raken in hun verdere leven. Tenminste één op de drie kinderen met overgewicht heeft kans om ook als volwassene dik te zijn.

single reizen online banner

Oorzaak

Eten wil zeggen het innemen van energie om te kunnen bewegen en om de processen in je lichaam in gang te houden. Omdat ook de hersenen van een mens energie nodig hebben om te kunnen functioneren hebben we voortdurend energie nodig die uit de voeding wordt gehaald. Het is logisch dat een lichaam meer energie nodig heeft op het ogenblik dat het beweegt, sport of zwaar werk verricht, dit in tegenstelling tot op de momenten van slaap. Zodra de inname van de energie (door te eten) hoger wordt dan dat het lichaam verbruikt dan zal er een toename van het lichaamsgewicht volgen.

Teveel energie

Doordat steeds meer vette en koolhydraatrijke voedingsmiddelen betaalbaar zijn geworden en daardoor volop worden gegeten zijn veel mensen in de loop der tijd steeds grotere hoeveelheden energie gaan innemen. In winkels zie je dan ook vaak een breed assortiment aan frisdrank, chocolade, chips, frites, koek en snoep.

Daarnaast zijn ook veel mensen minder gaan bewegen. De verbranding van de opgenomen energie ligt dus beduidend lager dan vroeger waardoor de kilo’s eraan vliegen. Wanneer je de energie-inname van een kind wilt beperken dan is het niet aan te raden om de gezonde vetten uit het dieet te bannen. Deze heeft een kind immers nodig om te kunnen groeien.

bewust puur banner

Teveel eten

Tegenwoordig eten kinderen niet meer dan vroeger maar wel minder gezond. In tegenstelling tot een eeuw geleden liggen de winkels nu vol met allerlei soorten snoep, zijn er snackbars in iedere buurt en waren allerlei zoetigheid en vette snacks nog niet voor handen.

Tussendoortjes

Op het moment dat een kind dagelijks drie normale maaltijden gebruikt zal er niet snel overgewicht ontstaan. Veel kinderen echter eten veel vaker dan deze drie keer. De hoofdmaaltijden worden daardoor steeds meer op de achtergrond geschoven terwijl de tussendoortjes alsmaar belangrijker worden. Doordat veel tussendoortjes veel vet en/of suiker bevatten zullen kinderen daarvan aankomen. Hoewel de energie-inname erg hoog is zullen deze producten in de regel de honger niet stillen en dus nauwelijks je eetlust wegnemen.

Te weinig beweging

Beweging is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van een kind. Niet alleen zullen daardoor spieren sterker worden en de motoriek zich beter ontwikkelen. Ook zal er energie worden verbruikt die door de voeding het lichaam is binnengekomen. Niet elk kind beweegt echter evenveel. Vaak zijn het de ouders die een voorbeeld geven op het gebied van voedselinname en bewegen.

Waarom bewegen

Voor een kind is bewegen goed omdat dit de lichamelijke conditie verbeterd, vet minder kans geeft zich in het lichaam op te slaan en de ontwikkeling van spieren stimuleert. Daarbij komt verder dat overgewicht allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, ook voor kinderen.

naturaplaza superfoods banner