Bij een voedselintolerantie kun je bepaalde voedingsstoffen niet verdragen en is er dus geen sprake van een allergie. Een voedselintolerantie beperkt zich, zoals bij een lactose-intolerantie het geval is, niet alleen tot eiwitten maar kan een heleboel andere voedingstoffen betreffen.
Melksuikers
Zo kan je baby bijvoorbeeld melksuikers (lactose) niet verdragen. In dat geval is er dus sprake van een lactose-intolerantie. De enzymen die in de darmen van je kindje voorkomen zullen dan de melksuikers niet goed in staat zijn te verteren. Bij je baby zal zich dat uiten in de vorm van dunne ontlasting, het hebben van darmkrampjes, gasvorming in de darmen en een opgezet buikje. Voor baby’s met een lactose-intolerantie is speciale babyvoeding te koop maar voordat je deze gaat gebruiken is het verstandig dit eerst te overleggen met je huisarts of de kinderarts op het consultatiebureau.
Oorzaak
Normaliter zal je lichaam het enzym lactase aanmaken om de lactose te kunnen verteren. Op het moment dat er niet genoeg lactase aan zal worden gemaakt kan de lactose niet voldoende worden verteerd en zal je lichaam niet in staat zijn deze onverteerde lactose te absorberen (lactosemalabsorptie). In een heleboel gevallen is dit erfelijk maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld een ontsteking aan de darmen.
Een pasgeboren baby heeft voldoende lactase in het lichaam om de lactose die in de moedermelk of in de flesvoeding voorkomt te kunnen verteren. Er is immers veel lactase nodig omdat een baby in het eerste levensjaar voornamelijk melk drinkt. Naarmate er ook andere voeding bij wordt gegeven zal de behoefte aan lactase afnemen en de aanmaak ervan teruglopen.
Lactose-intolerantie
Wanneer er sprake is van lactosemalabsorptie wil, dit nog niet zeggen dat er ook klachten zijn. Pas op het moment dat je klachten krijgt na het innemen van normale hoeveelheden melk(producten) kan er worden gesproken van een lactose-intolerantie.
Koemelkallergie
Onterecht wordt lactose-intolerantie vaak verward met een koemelkallergie. De overeenkomst is dat je in allebei de gevallen klachten krijgt na het drinken van melk. De oorzaak van deze klachten is echter totaal anders. Bij een lactose-intolerantie zijn het de melksuikers die niet voldoende verteerd kunnen worden in je lichaam en bij een koemelkallergie treedt er een allergische reactie op voor de eiwitten die in de melk zitten. Een ander verschil is dat lactose niet in elk melkproduct voorkomt, in tegenstelling tot melkeiwit, en dat het te volgen dieet bij een koemelkallergie daarom aanzienlijk strikter is dan bij een lactose-intolerantie.