Bij een koemelkallergie is je baby allergisch voor zogenaamd melkeiwit. Je kunt eigenlijk wel stellen dat het afweersysteem van je baby te goed functioneert en niet alleen op ongewenste indringers reageert maar eveneens op het melkeiwit. Doordat een baby in het eerste levensjaar voornamelijk melk drinkt zal een koemelkallergie juist veel bij deze groep voorkomen. De meeste kinderen groeien echter over deze allergie heen en zullen op hun tweede verjaardag er geen last meer van ondervinden.
Symptomen
Waardoor een koemelkallergie wordt veroorzaakt is niet voor iedereen hetzelfde. Dit geldt eveneens voor de symptomen die waar kunnen worden genomen. Het gevolg daarvan is overigens wel dat een koemelkallergie vaak lastig is te ontdekken.
Erfelijkheid
Erfelijkheid speelt bij de ontwikkeling van een koemelkallergie een voorname rol. Op het moment dat een ouder of een broer of zus ook lijdt aan een overgevoeligheidsreactie (bijvoorbeeld eczeem, astma of hooikoorts) dan is de kans groter dat je baby een koemelkallergie zal ontwikkelen. Dit sluit echter niet uit dat een baby deze allergie niet zal ontwikkelen als er in de naaste familie geen soortgelijke overgevoeligheid voorkomt.
Ontstaan
Erfelijkheid speelt bij de ontwikkeling van een koemelkallergie een voorname rol. Op het moment dat een ouder of een broer of zus ook lijdt aan een overgevoeligheidsreactie (bijvoorbeeld eczeem, astma of hooikoorts) dan is de kans groter dat je baby een koemelkallergie zal ontwikkelen. Dit sluit echter niet uit dat een baby deze allergie niet zal ontwikkelen als er niet eerder in de naaste familie een dergelijke overgevoeligheid voorkomt.
Kans verkleinen
Als je weet dat je baby een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van een koemelkallergie dan kun je het best minimaal de eerste zes maanden na de geboorte je baby alleen borstvoeding geven. Moedermelk biedt namelijk de optimale bescherming doordat er een heleboel antistoffen in zitten. Wanneer je flesvoeding kiest voor je kindje dan is speciale voeding, waarbij de eiwitten als het ware in kleinere stukjes zijn verdeeld, en het afweersysteem niet te veel contact zal hebben met koemelkeiwitten.
Koemelkallergie
Indien je baby een koemelkallergie heeft dan dient eveneens de voeding aangepast te worden. Bij het geven van borstvoeding dien je je eigen voedingspatroon aan te passen, eventueel met hulp van een diëtist. Bij flesvoeding is speciale voeding waarbij de melkeiwitten volledig in stukjes zijn geknipt. Deze volledig geknipte koemelkeiwitten zullen door baby’s met een koemelkallergie wel goed worden verdragen. De extra hapjes die een baby krijgt dient, bij een koemelkallergie, eveneens vrij te zijn van deze eiwitten.