In het begin van een mensenleven kun je behoorlijk wat te verduren krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met babyziektes zoals: diarree, oor- en keelontstekingen en huiduitslag. Echt vreemd is dit overigens niet omdat de weerstand van een baby nog niet het peil heeft weten te bereiken van een ouder kind of een volwassene.
Hoewel de ernst van de babyziektes meestal wel meevalt, zal het voor de kersverse ouders toch vaak schrikken zijn en onrust veroorzaken wanneer hun baby zich niet lekker voelt.
Diarree
Diarree wil zeggen dat de ontlasting beduidend dunner is dan normaal. Bij een baby kan dit een aantal verschillende oorzaken hebben. Bovendien kan hardnekkige diarree uitdroging tot gevolg hebben bij een jong kind. Wanneer je baby last heeft van diarree dan moet je de lichaamstemperatuur goed in de gaten houden maar ook de duur van de diarree en eventueel andere klachten zoals een verminderde eetlust, overgeven en lusteloosheid. Duurt de diarree langer dan een dag dan is het zaak om de huisarts te raadplegen.
Verkoudheid
Er bestaan circa tweehonderd verschillende verkoudheidsvirussen die elk ook nog een andere uitingsvorm als babyziektes kunnen hebben. Zo zal het ene virus een loopneus tot gevolg hebben terwijl een ander juist voor ontstoken ogen, een long- of een middenoorontsteking zal veroorzaken. Een baby beschermen tegen een verkoudheidsvirus is niet mogelijk, deze kunnen immers overal aanwezig zijn. Vaak zal een verkoudheid na een week weer vanzelf zijn verdwenen. Indien je baby hoge koorts of andere klachten krijgt dan is het aan te raden om je huisarts te raadplegen.
Keelontsteking
Een keelontsteking is besmettelijk en omdat deze infectie wordt veroorzaakt door een bacterie kan er een antibioticum voor nodig zijn om de ontsteking te lijf te gaan. Vaak is het geven van paracetamol echter voldoende om de pijn te verlichten. De ontsteking zal na een paar dagen vanzelf weer overgaan. Wanneer je baby bijkomende klachten krijgt zoals koorts dan is een advies van de huisarts zeker aan te raden.
Koorts
Koorts is geen babyziektes op zich maar wel een teken dat er iets niet in orde is. Wanneer een baby een lichaamstemperatuur heeft van 38 graden Celsius is er sprake van koorts. Wanneer een baby met koorts jonger is dan een half jaar dan is het goed meteen een arts om advies te vragen. Uiteraard is het altijd zaak om goed de lichaamstemperatuur te meten. Dit doe je bij een baby, uiteraard zeer voorzichtig, rectaal (in de anus). Op het moment dat een baby koorts heeft dan is er meestal sprake van een ontsteking ergens in het lichaampje. Verder kan koorts worden veroorzaakt door te warme kleding, na een vaccinatie, tijdens inspanning of kort na een huilbui.
Zodra de koorts gepaard gaat met andere klachten dan is een bezoek aan een arts aan te raden. Het gaat dan om klachten zoals:
- braken
- een stijve nek
- hoofdpijn
- buikpijn
- hoesten.
Tips bij koorts
Bij koorts is het eveneens belangrijk dat je kind voldoende vocht inneemt (eten is dan minder van belang) om uitdroging te voorkomen. Bij sommige kinderen kan een erg hoge lichaamstemperatuur zogenaamde stuipen veroorzaken waardoor je kindje buiten bewustzijn kan raken. Hoewel stuipen ongevaarlijk zijn is het wel altijd belangrijk door een arts andere aandoeningen uit te laten sluiten. Je moet dus meteen medisch hulp inroepen als je baby stuipen krijgt.