Take a fresh look at your lifestyle.

Wat je moet weten over beenpijn

Wanneer je last hebt van pijn in je benen, dan kan de oorzaak van deze klachten niet altijd direct duidelijk zijn. Doorgaans zullen veel mensen aannemen dat de pijn gerelateerd is aan een bepaald letsel, zelfs als ze niet meteen een concreet voorval aan kunnen wijzen, zoals een val of een ongeluk. Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen immers ook pijn in de benen veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer je lijdt aan artritis. Het is dan ook altijd van cruciaal belang om door een arts gediagnosticeerd te worden, in het bijzonder als de pijn in de benen aan blijft houden of wanneer deze zelfs erger wordt. Een juiste behandeling zal verder afhankelijk zijn van een correct gestelde diagnose.

single reizen online banner

Wat is beenpijn precies?

In het algemeen zal de term beenpijn worden gebruikt om pijn aan te duiden die zich tussen je voeten en je bekken manifesteert. Om de zaak nog wat ingewikkelder te maken hoeft de pijn in een been helemaal niet met een probleem in één van deze ledenmaten te maken te hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een geval waarbij er sprake is van een kromming in de wervelkolom want ook een dergelijke afwijking kan voor pijn in je been, of benen, zorgen.

Beenpijn kan bovendien zowel acuut als chronisch van aard zijn. Het ontstaan van de pijn in een been kan dus plotseling of geleidelijk zijn en tevens constant of met tussenpozen zich aandienen. Pijn in een been kan scherp zijn, maar even goed door, prikkelend, stekend of tintelend. De manier waarop je je beenpijn zult omschrijven, is voor een arts een manier om te achterhalen wat de oorzaak, of oorzaken, van je klachten zijn. Wanneer ook nog een duidelijke plek aan kan worden gewezen waar de pijn in het been zich manifesteert, bijvoorbeeld in de enkel, de knie, de kuit, de scheen of de dij, dan kan de diagnose (en dus de uiteindelijke behandeling) nog exacter worden gesteld.

Oorzaken van beenpijn

Mensen die lijden aan artritis zullen in de regel ontmoedigd raken als het gaat om het doen van oefeningen. Veel van deze patiënten zal er dan ook voor kiezen om te gaan lopen (en zo toch aan lichaamsbeweging te doen). Lopen en wandelen zijn namelijk niet alleen leuk om te doen, maar ook het best uit te voeren en vol te houden. Toch kan er ook tijdens het lopen pijn aan het been ontstaan. Wanneer je artritis hebt, en pijn krijgt tijdens het lopen, dan zal het bovendien niet moeilijk zijn om deze aandoening de schuld te geven van je klachten. Het kan echter heel goed mogelijk zijn dat er iets anders aan de hand is waardoor er een zekere pijn in je been ontwikkelt.

bewust puur banner

Het is dan ook altijd van cruciaal belang dat je de tekenen die je naar de bron van de pijn kunnen leiden niet negeert. Lijkt de pijn vanuit de spieren te komen? Of komt de pijn toch eerder vanuit het gewricht, of zelfs vanuit meerdere gewrichten? Of is het misschien nodig date r nader medisch onderzoek uitgevoerd moet worden om de oorzaak te kunnen achterhalen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het maken van röntgenbeelden of een MRI scan. Vaak is een goede beeldvorming noodzakelijk als de oorzaak van de beenpijn minder duidelijk, of minder voor de handliggend lijkt te zijn.

Overwegen van mogelijke oorzaken van beenpijn

Pijn door artritis: gewrichtspijn als gevolg van artritis zal vaak als eerste in verband worden gebracht met een ontsteking. Beenpijn kan worden geassocieerd met verschillende vormen van artritis zoals:

 • osteoartritis, 
 • reumatische artritis,
 • migrerende artritis,
 • jicht, 
 • slijmbeursontsteking (bursitis),

Al deze aandoeningen kunnen één of meerdere gewrichten of delen van het musculoskeletale stelsel aandoen.

 • Spierpijn: beenpijn die gepaard gaat met beenkrampen kunnen het gevolg zijn van uitdroging (dehydratie) of een te lage waarde van kalium, natrium, calcium of magnesium in je bloed. Bepaalde geneesmiddelen, zoals diuretica and statines, kunnen de spieren beïnvloeden en op die manier pijn veroorzaken. Daarnaast kunnen spieren worden verrekt of overbelast wanneer je deze overmatig belast.
 • Verrekking en verstuikingen: Blessuren en verwondingen aan spieren en pezen komen vrij veel voor. Verrekkingen zijn daar dan ook een uitstekend voorbeeld van. Wanneer er echter ligamenten (gewrichtsbanden) bij een verwonding of blessure betrokken zijn dan wordt er gesproken van een verstuiking. Kenmerkend voor een verstuiking is dat deze ontstaat op het moment dat een spier uitgerekt of gescheurd raakt. De pijn die wordt ervaren bij een verrekking is acuut en vaak erg heftig, vooral als je gaat bewegen.
 • Breuken (fracturen): een breuk, ook wel fractuur genoemd wil zeggen dat een bot (geheel of gedeeltelijk) gebroken. Pijn die ontstaat bij een fractuur ontstaat in de regel doordat een zenuwuiteinde in het weefsel rondom het gebroken bot pijnprikkels uit gaat zenden naar de hersenen toe. Een haarscheurtje in een bot wordt zelfs tot één van de meest voorkomende sportblessures gerekend die vrij frequent waar worden genomen. Een haarscheurtje in een bot is een aandoening die zeker niet ongewoon is bij mensen die lijden aan artritis.
 • Beenvliesontsteking(Shin splints): het betreft in dit geval pijn in, of net achter, het scheenbeen (tibia). Een beenvliesontsteking kan worden gezien als één van de veel voorkomende sportblessures die kunnen ontstaan door het overmatig gebruik of te zware oefeningen waardoor er een te grote kracht uitgeoefend wordt op het scheenbeen en het weefsel dat de spieren en het bot met elkaar verbinden. Samen met de pijn kenmerkt een beenvliesontsteking zich door gevoeligheid en een milde zwelling.
 • Compartimentsyndroom: Anatomische gezien worden met compartimenten groepen van spieren, zenuwen en bloedvaten bedoeld die zich in de armen en benen bevinden. Het compartimentsyndroom zal zich ontwikkelen als er een zwelling of bloeding optreedt in een compartiment. In de meeste gevallen zal het compartimentsyndroom ontstaan in het voorste compartiment van het onderbeen, maar daarnaast kan de aandoening zich ook ontwikkelen in andere compartimenten van een been. De aandoening kan behoorlijk pijnlijk zijn en de bloedstroom ontwrichten waardoor cellen af zullen gaan sterven en weefsel zich dus niet kan vernieuwen.
 • Diepe veneuze trombose(DVT): Wanneer er zich een bloedstolsel heeft ontwikkeld in bepaalde aderen in het onderbeen, of de dij, dan wordt dit in de medische wereld aangeduid met de term diepe veneuze trombose. Deze pijnlijke aandoening kan zich ontwikkelen nadat je voor een langere tijd inactief bent geweest. De aandoening komt daarnaast vaker voor bij mensen met overgewicht, roker of personen die bepaalde medicijnen gebruiken. Deze factoren zullen immers de kans op de vorming van bloedpropjes verhogen.
 • Ischias: Dit is een aandoening die aanzienlijk pijn in het been kan veroorzaken. Indien je last hebt van ischias dan heb je te kampen met een pijn die uit kan stralen van de rug naar de achterzijde van het been. Ischias kan worden veroorzaakt door een uitstulpende tussenwervelschijf of door spinale stenose.
 • Perifere neuropathie(zenuwpijn): deze aandoening kan het best worden omschreven als een probleem met de zenuwwerking aan de buitenkant van wervelkolom, zoals in de voeten of benen. Kenmerkend voor deze aandoening zijn: een brandende pijn, doofheid, tintelingen en zwakheid.
 • Botkanker: Botkanker in het been, zoals osteosarcoom, kan beenpijn tot gevolg hebben. Maar ook andere vormen van kanker, ondermeer prostaatkanker en borstkanker kunnen uitzaaien naar het botweefsel in het been en zo eveneens voor beenpijn zorgen.
 • Osteomyelitis: Dit is een infectie van het bot die veroorzaakt kan worden door een open breuk van een bot of een infectie die op een andere plaats in het lichaam is ontstaan en zich vervolgens naar een bot in het been heeft uitgespreid.
 • Randslagaderziekte: Dit is een aandoening die inhoudt dat er een blokkade is ontstaan in de grote vaten van de ledenmaten. Mensen die lijden aan artritis en die beenpijn hebben gekregen als gevolg van de randslagaderziekte zullen vaak geen verschil aan kunnen wijzen tussen beide aandoeningen. Pijn die wordt veroorzaakt door de randslagaderziekte zal een beperkte bloedstroom met zich meebrengen in de aderen. Hierdoor zal er naast pijn ook kramp, doofheid en spierzwakte ontstaan. Het is van belang om een arts te raadplegen op het moment dat je symptomen hebt die kunnen wijzen op de randslagaderziekte. Met behulp van de zogenaamde ABI test is het mogelijk om de bloeddruk in een voet te vergelijken met de bloeddruk in een arm en op die manier na te gaan hoe het gesteld is met de doorbloeding.

Slotopmerking

Indien er bij je de diagnose artritis is gesteld, dan zul je geneigd zijn om te denken dan alle voorvallen die betrekking hebben op pijn in je been, of benen, gerelateerd is aan de artritis. Je moet in dat geval dus zeker niet andere mogelijkheden uitsluiten omdat deze wellicht ernstige gevolgen kunnen hebben. Op het moment dat de plaats, de ernst of de andere typische kenmerken van de pijn in je been vernaderen, dan doe je er altijd verstandig aan om een arts te raadplegen en je situatie goed te laten onderzoeken.

naturaplaza superfoods banner