Op het moment dat je loopt, of staat, zullen je voeten heel het gewicht van je lichaam te dragen krijgen. Zodra je dus een ontsteking aan één of beide voeten krijgt dan zul je meestal tijdelijk problemen ondervinden met, het op een gewone manier, verplaatsen van jezelf. Een voet ontsteking in je voet kan in bepaalde gevallen zelfs zo ernstig zijn dat het staan op de aangedane voet of lopen (tijdelijk) onmogelijk wordt.
De voeten van een mens hebben het soms zwaar te verduren: niet alleen dienen ze het totale lichaamsgewicht van de desbetreffende persoon te dragen, ook zullen ze een belangrijke rol vervullen als het gaat om de voortbeweging van dit individu. Wanneer er dan ook schade aan één of beide voeten ontstaat, bestaat er een reële kans dat deze functies (tijdelijk) niet meer kunnen worden uitgeoefend. Door een, grotere of kleinere, schade aan, of als gevolg van het overbelasten van je voet(en) kunnen er ontstekingen ontstaan.
Ontsteking
Wanneer er sprake is van een ontsteking dan zal het lichaam een reactie laten zien op een weefselschade die het heeft opgelopen of reageert het op externe prikkels. De aard van deze externe prikkels kan sterk uiteenlopen en variëren van een bacterie of een virus tot irriterende stoffen of hitte. Verder kan een ontsteking het nog het gevolg zijn van een auto-immuunreactie. Door middel van een ontstekingsreactie zal je lichaam proberen om de veroorzaker van de schade uit het lichaam te verwijderen en te zorgen voor het herstel van het aangedane weefsel.
Een ontsteking is overigens niet altijd een infectie, al worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Niet alle infecties zullen namelijk samengaan met een ontsteking en niet elke ontsteking zal het gevolg zijn van een infectie. Een steriele ontsteking wordt bijvoorbeeld niet door een ziektekiem veroorzaakt. Een mechanische overbelasting zou er echter wel aan te grondslag kunnen liggen zoals het geval is bij bepaalde slijmbeursontstekingen waarbij overbelasting voor een ontstekingsreactie kan zorgen.
Oorzaken
Er kunnen een heleboel uiteenlopende oorzaken worden genoemd voor het ontstaan van ontstekingen aan je voet. Bovendien kunnen de ontstekingen in verschillende delen van je voet ontstaan, variërend van je hiel tot je teen en van je achillespees tot de diverse voetgewrichten. Met andere woorden: een ontsteking in je voet kan op vrijwel elke plek ontstaan en een behoorlijk aantal verschillende oorzaken hebben.
Een ontsteking aan je voet kan verder nog ontstaan door het oplopen van trauma, bijvoorbeeld door een ongeval, het binnendringen van een doorn, splinter of ander object, een insectenbeet of zelfs na het uitvoeren van een operatieve ingreep. Ook in deze gevallen zal de oorzaak voor een belangrijk deel bepalen welke behandeling in gang moet worden gezet. Indien er ontsteking in de voet aanwezig is zal het daarom altijd raadzaam zijn om je huisarts te laten beoordelen wat de beste behandelmethode is.
Behandelen
De wijze waarop een ontsteking in de voet zal worden behandeld zal sterk afhankelijk zijn van de veroorzaker van de klachten en de plaats waar de ontsteking zich exact bevindt. In vrijwel alle gevallen zal er doorgaans een behandeling in gang worden gezet die gericht is op het remmen van de ontsteking.
In bepaalde gevallen zal de behandeling verder nog bestaan uit de bestrijding van de pijn waarmee een ontsteking aan de voet vaak gepaard gaat. Ook spierontspannende medicatie kan in sommige gevallen voor vermindering van de klachten zorgen. Deze spierontspannende middelen zullen in de regel door middel van een injectie, rechtstreeks in de aangedane pees of gewricht, worden toegediend. Hoewel de injecties bedoeld zijn om de pijn direct te verlichten, moet wel worden gezegd dat deze in de regel niet pijnloos zullen zijn.
Zodra de ontsteking in de voet chronisch zijn dan kunnen bepaalde hulpmiddelen soms de stand van de voet zo veranderen dat de pijnklachten minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. In andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om door middel van een operatieve ingreep de ontsteking in de voet te lijf te gaan.
Diabetes
Personen die lijden aan diabetes hebben, als gevolg van hun ziekte, vaak minder gevoel in hun voeten. De kans dat zij daardoor hun voeten verwonden is dan ook aanzienlijk groter dan mensen die niet aan deze ziekte lijden. Bovendien kan diabetes ervoor zorgen dat de doorbloeding van de voeten minder wordt met als gevolg dat ontstane wondjes minder goed zullen genezen. Om die reden wordt diabetici vaak aangeraden om hun voeten en teennagels te laten verzorgen door een gespecialiseerde pedicure. Op het moment dat er toch een ontsteking aan de voet van een diabeticus ontstaat, is een juiste verzorging essentieel om complicaties zoals afsterven van (een deel) van de voet te voorkomen. Met andere woorden: als er een wondje is ontstaan dat gaat ontsteken, of niet normaal geneest, dan het inschakelen van medische hulp noodzakelijk.
Hygiëne
In bepaalde gevallen zal een goede hygiëne van de voeten ook van groot belang zijn om ontstekingen te kunnen voorkomen. Een persoon die bijvoorbeeld veel last heeft van zweetvoeten zal immers eerder wondjes ontwikkelen omdat de huid van de voeten weker is. De bacteriën (en eventueel schimmels) die zich op zweetvoeten bevinden wordt het daardoor soms erg gemakkelijk gemaakt om een ontsteking te veroorzaken. Een kleine beschadiging van de huid is namelijk vaak al genoeg voor deze ziekteverwekkers om hun slag te slaan en zich te vermeerderen.
Om te voorkomen dat bacteriën, en andere ziekteverwekkers, de kans krijgen om toe te slaan, dien je elke dag schone sokken (het liefst van een natuurlijk materiaal zoals wol of katoen) aan te doen en schoenen te dragen die kunnen ademen (bijvoorbeeld van leer). Daarnaast is het dagelijks goed wassen van je voeten met water en zeep een absolute aanrader.