Take a fresh look at your lifestyle.

Veroorzaken zenuwproblemen pijnlijke voeten?

Pijn die je aan de bovenkant van je voet ervaart, maar ook die kan op kan treden ter hoogte van je voetwreef, kan het gevolg zijn van problemen met het zenuwstelsel. Hoewel een groot aantal pijnklachten in de voet hun oorsprong hebben in de gewrichten en pezen, komt het ook geregeld voor dat de bron van de pijnlijke voet gevonden kan worden in een zenuw die direct overprikkeld of geïrriteerd wordt, of in zenuwbeschadiging die door bepaalde gezondheidsproblemen is veroorzaakt.

single reizen online banner

Op het ogenblik dat zenuwen geïrriteerd zijn, dan zul je te maken krijgen met een typische branderige, stekende of snijdende pijn. Deze zijn zal vaak spontaan opstaan, zelfs wanneer je in rust bent. In sommige gevallen zal het, door de zenuw aangedane gebied erg gevoelig zijn zodra deze aan wordt geraakt. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende voetproblemen en pijnklachten op een rijtje gezet die door aangetaste zenuwen kunnen worden veroorzaakt.

bewust puur banner
 • Morton neuroom: een dergelijk gezwel is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de voet. Het betreft een goedaardige verdikking van de zenuw die tussen de derde en de vierde teen loopt. Typische symptomen zijn onder andere: een branderige- of stekende pijn in het deel van de voet, dat is gelegen tussen deze twee tenen. De klachten treden overigens meestal op tijdens het lopen. Andere veelvoorkomende symptomen zijn een doof- of drukkend gevoel onder de tenen. Dit gevoel zou je kunnen vergelijken met dat wanneer een sok dubbel is gaan zitten onder je voet. Een Morton neuroom wordt vaker waargenomen bij vrouwen, mogelijk omdat juist zij vaker nauwe- of hooggehakte schoenen dragen. Gebruikelijke behandelingen van dit probleem zijn: het aanpassen het schoeisel dat wordt gedragen, het aanbrengen van een goede ondersteuning voor de voetwreef en het zetten van injecties met cortisone op de aangedane plaats om zo de zenuwontsteking te verminderen.
 • Zenuwbeknelling en het Tarsaal Tunnel Syndroom: een beknelde zenuw kan in verschillende delen van de voet ontstaan. Een zenuwbeknelling wordt in een aantal gevallen veroorzaakt door een trauma waarbij een te hoge druk op een zenuw komt te staan door bijvoorbeeld een zwelling, een verhoogde druk van buitenaf zoals door het dragen van te nauwe schoenen of door een trauma dat het gevolg van een grote kracht die uit is geoefend op de voet. Als gevolg van een beknelde zenuw kun je klachten krijgen, zoals: een stekende, branderige pijn of een zekere gevoeligheid bovenop de voet. Een zenuwbeknelling bovenop de voet kan veroorzaakt zijn door een te hoge druk die, bijvoorbeeld door een strak zittende schoen, op de zenuw wordt uitgeoefend. Een andere bekende vorm van een beknelde zenuw is het Tarsaal Tunnel syndroom. Hierbij is de zogenaamde nervus tibialis posterior bekneld komen te zitten. Deze voetzenuw loopt naar beneden van onder binnenkant van de enkel en komt vervolgens de voet binnen door de zogeheten Tarsale tunnel. Het branderige, tintelende gevoel, of de scherpe pijn, kan worden uitstralen van de wreef en de hiel naar de voetzoel. Verder kun je bij het Tarsaal Tunnel syndroom te maken krijgen met een doof gevoel en krampen in je voet. De klachten kunnen overigens ‘s nachts als je ligt te slapen, maar ook in rust, toe gaan nemen. De behandeling van het Tarsaal Tunnel syndroom zal in het begin gewoonlijk bestaan uit het vaststellen en het verlichten van de oorzaak. Deze oorzaak kan echter van alles zijn en uiteenlopen van een probleem met het functioneren van de voet, zoals platvoeten tot aan een gezwollen voet of enkel. Het toedienen van injecties met cortisone en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen kunnen in bepaalde gevallen toereikend zijn om het Tarsaal Tunnel syndroom, en andere vormen van zenuwbeknellingen, te behandelen. Een aantal voorbeelden van andere conservatieve behandelmethoden zijn ondermeer: het opvullen van die delen van de schoen waar de voet samen wordt gedrukt (vaak zal dit aan de bovenzijde van de schoen dienen te gebeuren) of het orthotisch corrigeren van de afwijking van de voet die het goed functioneren in de weg staat vanwege de veroorzaakte zenuwirritatie. Indien conservatieve behandelingen niet het gewenste effect hebben, dank aan een operatieve ingreep soms uitkomst bieden doordat de zenuw op deze manier meer ruimte gegeven kan worden.
 • Perifere neuropathie als gevolg van diabetes: door een chronisch te hoge bloedsuikerwaarde (de glucosewaarde in het bloed) die in verband kan worden gebracht met diabetes kan er een vorm van zenuwbeschadiging optreden die Diabetische perifere neuropathie. Van deze aandoening is bekend dat één op de vier diabetici te maken heeft met de pijnlijke gevolgen van niet goed werkende zenuwen (neuropathie). Zoals ook het geval is bij andere zenuwbeschadigingen, zal de neuropathische pijn zich kenmerken door de acute branderige of stekende pijn in de voet. Vaak zullen de klachten ’s nacht optreden als je ligt te slapen. Verder kan deze pijn komen en gaan naarmate de onderliggende oorzaak van de aandoening schommelt en kan het zelfs voorkomen dat het gevoel in een voet helemaal verdwijnt. Deze gevoelloosheid zal doorgaans beginnen bij de tenen en zich steeds verder naar boven uitspreiden. Diabetische neuropathie behandelen betekent altijd het goed in de gaten houden van de bloedsuikerwaarden, het toedienen van medicatie zoals antidepressiva of geneesmiddelen die epilepsie tegen moeten gaan, maar ook vitaminesupplementen zoals vitamine B and alfaliponzuur. Andere oorzaken van neuropathie bij pijnlijke voeten: schade aan zenuwen en daaruit voortvloeiende pijnklachten kunnen zich ontwikkelen samen met een heleboel andere zaken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
  • Lichamelijk letsel, zoals na het ondergaan van een operatieve ingreep of na betrokken te zijn geweest bij een ongeval.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige geneesmiddelen die worden gebruikt om kanker mee te behandelen, maar eveneens sommige antivirale middelen of antibiotica,
  • Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS),
  • Tumoren die druk uitoefenen op een zenuw,
  • Lever- en nieraandoeningen,
  • Vitaminetekorten,
  • Een hernia die zich in een tussenwervelschijf in de lumbale wervelkolom bevindt,
  • Infectieziektes, zoals de ziekte van Lyme of infecties die veroorzaakt zijn door bepaalde virussen.

 

naturaplaza superfoods banner