Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van Massularia acuminata

Massularia acuminata is een plant die van oorsprong te vinden is in de tropische delen van West-Afrika. In die regio wordt de plant overigens ook wel pako ijebu of orin ijebu genoemd en is al eeuwenlang in gebruik in de traditionele Afrikaanse geneeskunde, extracten van de stelen en wortels van deze plant zijn bij ons vooral te koop in de vorm van voedingssupplement. Van Massularia acuminata wordt gezegd dat deze uiteenlopende positieve effecten op de gezondheid zou kunnen hebben, zoals om het testosteronniveau te verhogen.

single reizen online banner

Gebruik van Massularia Acuminata

In sommige gevallen wordt er in de traditionele Afrikaanse geneeskunde de stelen van Massularia acuminata gebruikt als een kauwstick om op die manier de mondgezondheid te verbeteren. Het traditioneel gebruik van Massularia acuminata houdt daarnaast in dat het extract van de bladeren van de plant direct op de huid aan wordt gebracht om deze te genezen of de pijn te verlichten.

Daarnaast wordt het extract van Massularia acuminata verwerkt als een ingrediënt in bepaalde voedingssupplementen die aan worden gewend voor de verhoging van testosteronlevels bij mannen. Er wordt zelfs beweerd dat Massularia acuminata de aanmaak van testosteron door zou kunnen stimuleren en eveneens zou het gebruik de volgende voordelen bieden:

 • een betere botdichtheid,
 • het boosten van het afweersysteem,
 • gewichtsverlies bij vrouwen van boven de veertig,
 • het verminderen van de hoeveelheid lichaamsvet,
 • verbetering van de seksuele conditie,
 • verbetering van de huidconditie,
 • verbetering van de spieropbouw,
 • het boosten van het energielevel,
 • het boosten van het libido,
 • het boosten van de aanmaak van sperma,
 • het boosten van de spiermassa,
 • het bevorderen van het herstel na een hartinfarct.

Sommige voorstanders van het gebruik van Massularia acuminata beweren zelfs dat je met dit middel een natuurlijk afrodisiacum in handen hebt.

Voordelen van het gebruik van Massularia acuminata

Ondanks dat Massularia acuminata al een erg lange tijd in de traditionele Afrikaanse geneeskunde wordt gebruikt, dienen de gezondheidseffecten nog steeds nader worden onderzocht in gedegen klinische onderzoeken. Verschillende dierproeven wijze er echter op dat Massularia acuminata bepaalde gezondheidsvoordelen zou kunnen bieden. Hieronder hebben we een aantal resultaten op een rijtje gezet die afkomstig zijn van het onderzoek naar Massularia acuminata dat momenteel voor handen is:

Testosteron

In een studie, die gepubliceerd werd in 2008 in Journal of Ethnopharmacology, kwamen onderzoekers er achter dat het behandelen van ratten met een extract, dat gewonnen werd uit de stengels van de Massularia acuminata, de testosteronlevels van de dieren verhoogde.

Gezien deze bevinding trokken de onderzoekers de conclusie dat Massularia acuminata de werking van de testikels kan helpen verbeteren.

bewust puur banner

Bovendien heeft een andere studie, die gepubliceerd werd in het Duitse tijdschrift Andrologia in het jaar 2011, aan het licht gebracht dat het extract dat gewonnen werd uit de wortel van Massularia acuminata, het libido zou kunnen versterken. Tijdens dierproeven op ratten merkten de onderzoekers dat Massularia acuminata eveneens testosteronconcentratie in het bloed van de dieren wist te verhogen. De onderzoekers suggereren om die reden dan ook dat Massularia acuminata wellicht veelbelovend zou kunnen zijn als het gaat om het behandelen van aandoeningen, zoals het voortijdige ejaculeren en bij erectieproblemen.

Mondgezondheid

Het gebruik van de stengels van Massularia acuminata als kauwstick kan de conditie van het tandvlees helpen verbeteren, althans volgens een kleinschalig onderzoek dat in 1999 vooraf ging aan een publicatie van het Senegalese Tropical Dental Journal. Voor deze studie kregen 60 twaalfjarige studenten in Nigeria Massularia acuminata, Distemanthus benthamianus (een ander soort kauwstok) of tandenborstels die ze voor de duur van zes weken dienden te gebruiken als hulpmiddel om mondhygiëne op peil te houden. Aan het einde van de onderzoeksperiode ontdekten de onderzoekers dat Massularia acuminata, Distmonanthus benthamianus en de tandenborstels allemaal even effectief waren als het gaat om de handhaving van de mondhygiëne.

Wat echter belangrijker is, is dat zowel Massularia acuminata als Distmonanthus benthamianus meer effectief bleken te zijn op het gebied van de verbetering van de tandvleesconditie (dit in vergelijking met het gebruik van tandenborstels). Er wordt dan ook vermoedt dat de effecten van Massularia acuminata op de mondgezondheid vergeleken kunnen worden met de werking van antimicrobiële stoffen (dus met stoffen die de groei van micro-organismen, zoals bacteriën, stoppen of remmen).

Voorbehoud

Vanwege het feit dat de effecten van Massularia acuminata op de gezondheid nog verder moeten worden getest in gedegen klinische studies, is de veiligheid van deze stof op dit moment nog niet voldoende duidelijk. Aangezien sommige op dierproeven echter aan wisten te tonen dat Massularia acuminata de leverfunctie kan verstoren, is het van cruciaal belang om voorzichtig te zijn met het gebruik ervan en altijd je behandeld arts te raadplegen voordat je voedingssupplementen gebruikt waarin delen van deze plant zijn verwerkt. Ook dien je er absoluut rekening meer te houden dat supplementen niet zijn getest op veiligheid en voedingssupplementen zijn voor een groot deel niet gereguleerd zijn.

In sommige gevallen kan de dosering van een bepaald product echter afwijken van de informatie die op het etiket staat vermeld. In andere gevallen kan het product zijn verontreinigd met allerlei andere stoffen, zoals metalen. Daarnaast is de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met een medische aandoening of die medicijnen gebruiken niet vastgesteld. Om die reden is het dan ook zaak om altijd voldoende informatie in te winnen over het gebruik van supplementen, bijvoorbeeld door er met je behandeld arts over te spreken.

Alternatieven voor het gebruik van Massularia acuminata

Hoewel veel kruiden en voedingssupplementen (zoals DHEA, bulbine, tribulus terrestris, en tongkat ali) wordt gezegd dat deze de testosteronlevels kunnen verhogen, maar ook in deze gevallen zijn er niet veel wetenschappelijke bewijzen te vinden die, de beloofde effectiviteit van deze zogenaamde natuurlijk remedies voor het boosten van de aanmaak van testosteron, kan staven.

Waar is Massularia acuminata te vinden?

Dieetsupplementen waar Massularia acuminata in is verwerkt worden verkocht in sommige natuurvoedingswinkels en winkels die zich hebben gericht op de verkoop van voedingssupplementen. Daarnaast kun je dergelijke producten ook bij steeds meer online winkels bestellen.

naturaplaza superfoods banner