Take a fresh look at your lifestyle.

Veelvoorkomende vormen van pijnlijke voeten en hun oorzaken

Volgens een artikel dat gepubliceerd is in Journal of Foot and Ankle Research, hebben tussen 17 en 42 procent van de volwassenen last van een constante pijn in de voet. Hierbij worden meestal pijn in de volgende delen van de voet genoemd: de voetwreef (de middenvoet), de grote teen en het been dat daar net achter ligt, maar ook de onderkant van de hiel is een plaats waar veel pijnklachten voorkomen. Het probleem met pijn aan de voet is dat ere en groot aantal verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen en om die redden kan het dus behoorlijk lastig zijn om de klachten duidelijk te omschrijven, in sommige gevallen geldt dit zelfs voor professionals in de medische wereld. Ook deze deskundige zullen dan ook niet altijd even gemakkelijk in staat zijn om de oorsprong van de pijnklachten in de voet te achterhalen.

vitaminstore gezond leven banner

Wanneer je dit alles in je achterhoofd houdt, dan zal het duidelijk zijn dat pijn in de voet niet alleen ervoor kan zorgen dat je erg beperkt kunt raken en dat het onderzoek dat uitgevoerd dient te worden soms zelfs je gemoedstoestand ernstig kan beïnvloeden. Verder kan pijn aan je voet de kans op vallen vergroten en de kwaliteit van leven in zekere mate aantasten. Het achterhalen van alle onderliggende problemen die de pijn in je voet tot gevolg kunnen hebben, zal van cruciaal belang zijn om zo snel mogelijk van alle ongemakken verlost te kunnen worden.

De meest pijnlijke voetaandoeningen

Hieronder hebben de meest voorkomende pijnlijke aandoening aan de voet voor je op een rijtje gezet. Toch zal het altijd van groot belang blijven dat je je huisarts of een podotherapeut raadpleegt om een correcte diagnose te laten stellen en vervolgens het juiste behandelplan in gang te laten zetten zodat je snel weer op de been zult zijn.

bewust puur banner
 • Plantaire Fasciitis: een pijnlijke hiel is een veelvoorkomend probleem en mag dan ook zeker worden gerekend tot de meest waargenomen voetproblemen. Verder kan van pijnlijke hielen worden gezegd dat deze een groot aantal mogelijk oorzaken kent. De meest voorkomende oorzaak is echter plantaire fasciitis: een ontsteking van de fascie juist op de plek waar deze aan het hielbeen vastzit. De plantairr fascie is een dikke band die is opgebouwd uit bindweefsel dat over heel de voetzool zit gespannen en op die manier schokken op weet te vangen tijdens het lopen. De pijn die wordt ervaren bij plantaire fasciitis zal over het algemeen erger zijn wanneer iemand, net na het ontwaken, begint met lopen, maar tevens toenemen als de voeten in beweging zijn. Vaak echter zal er een doffe pijn voelbaar blijven als je lijdt aan deze voetaandoening.
 • Tarsaal Tunnel Syndroom: geregeld zal een pijnlijke voet het gevolg zijn van een beknelde of geïrriteerde zenuw. Een vorm van een zenuwbeknelling die dikwijls waar wordt genomen in de voet is het zogeheten Tarsaal Tunnel Syndroom. Mensen die lijden aan deze aandoening kunnen pijnscheuten ervaren, maar eveneens last hebben van een branderige pijn, een doof gevoel en/of een tintelende pijn die uitstraalt van de binnenzijde van de enkel (vanaf de kant van de grote teen) naar de wreef en de voetzool toe. De pijn heeft bovendien de neiging om ’s nachts te verergeren en in bepaalde gevallen ook naar de kuitspier, of zelfs naar hogere gebieden in het been, uit te stralen.
 • Metatarsalgie(Pijn aan de bal van de voet): deze aandoening zal zich manifesteren in de vorm van een scherpe pijn in de buurt van de bal van de voet. De bal van de voet heeft zijn vorm te danken aan de afgeronde uiteinden van de voorvoet. De pijn die wordt gevoeld kan lijken op het gevoel dat je zult ervaren als je op een steen stapt en zal doorgaans weer afnemen als je gaat zitten en juist toenemen als je op blote voeten gaat lopen. Er zijn een groot aantal verschillende oorzaken bekend die metatarsalgie kunnen veroorzaken. Het meest vaak zullen echter oorzaken als een verminderde werking van de voet, overbelasting van de voet of een afname van het vetweefsel van de voetzool hieraan ten grondslag liggen.
 • Morton neuroom: een ander veelvoorkomend zenuwprobleem in de voet is het Morton neuroom. Deze aandoening zal een stekende of brandende pijn veroorzaken tussen de tenen, in de regel tussen de derde en de vierde teen. Het overmatig naar binnen kantelen van de voet (overpronatie) en/of het dragen van te nauwe schoenen kan direct in verband worden gebracht met het ontstaan van deze aandoening.
 • Peesontsteking (tendinitis): pezen zijn op koorden lijkende weefsels die een verbinding vormen tussen spieren en botten. Op het moment dat de pezen overmatig uit worden gerekt of overmatig worden belast, dan kan er een peesontsteking ontstaan. Een peesontsteking zal pijnklachten veroorzaken als je in ebweging bent of als je de betrokken spieren gaat strekken. Een aangedane pees zal bovendien erg veel pijn doen op het moment dat deze aan wordt geraakt. Een terugkerende peesontsteking kan erop wijzen dat de pees is gescheurd, of tenminste aan het verzwakken, is. Deze laatste aandoening staat in de medische wereld eveneens bekend als tendinose. Veelvoorkomende vormen van tendinitis in de voet en enkel zijn:
  • Ontsteking van de Achillespees,
  • Ontsteking van de voorste scheenbeenpees,
  • Gescheurde peroneuspees.
  • jicht, 
  • reumatische artritis,
  • psoriatische artritis,
 • Artritis: als er sprake is van osteoartritis van de voet, dan zal ere en afbraak plaatsvinden van het kraakbeen in een gewricht als gevolg van fysieke slijtage. De gewrichtschade zal zich manifesteren in de vorm van een afgenomen ruimte in het gewricht, versleten kraakbeen en de uitstulping van het bot dat om het om het gewricht heen ligt. De pijn en het gebrek aan mobiliteit als gevolg van deze vorm van osteoartritis zal vaak worden opgemerkt in het enkelgewricht, het subtalaar gewricht en het grote teengewricht. Andere minder vaak voorkomende vormen van artritis die pijn in de voet kunnen veroorzaken zijn: 

Symptomen van osteoartritis kunnen ondermeer inhouden: pijn, stijfheid, een knarsend geluid, een trillend gevoel en zwelling. Deze symptomen zullen in de regel erger worden op het moment dat je lichamelijke oefeningen doet.

 • Ingegroeide teennagels: een ingegroeide teennagel ontstaat op het ogenblik dat de hoek van een teennagel in de huid wordt gedrukt of hierin groeit. Over het algemeen zal een ingegroeide teennagel ontstaan op een hoek van de nagel van de grote teen als gevolg van druk die door een schoen uitgeoefend wordt. Zelfs wanneer de teennagel maar een klein beetje is ingegroeid kan er erg veel pijn ontstaan. Naast de pijnklachten, kunnen er nog een aantal andere klachten optreden als je last hebt van een ingegroeide teennagel, zoals roodheid of een gezwollen huid die grens aan de teennagel. Dit laatste symptoom is een teken dat er sprake is van een infectie. Een ingegroeide teennagel zal vaak echter niet op worden gemerkt omdat deze verborgen zit onder de huid.
 • Likdoorns en eelt: zowel een likdoorn als eelt is een verdikking van delen van de huid op plaatsen van de voet waar excessieve veel druk op wordt uitgeoefend, of waar sprake is van overmatige wrijving. Eelt op de hiel kan voor pijnklachten gaan zorgen wanneer dit gaat splijten of openbarst. Eelt kan overigens ook ontstaan op de tenen op het ogenblik dat deze tegen de schoen wrijven. In sommige gevallen zal het minste eelt of de kleinste likdoorn al voor een intense pijn zorgen. De reden hiervoor is dat zowel eelt als een likdoorn erg diep door kan dringen in de verschillende huidlagen en zo druk uit gaan oefenen op de aanwezige zenuwen. Eelt en likdoorns kunnen daarnaast ook gelijkenissen vertonen met wratten op de voetzool en op een soortgelijke wijze voor ongemak zorgen.
 • Eeltknobbels: een eeltknobbel is een harde bult aan de onderkant van de voet, net onder het grote teengewricht. Eeltknobbels kunnen echter variëren in grootte en zijn het resultaat van een verplaatsing van de grote teen en een uitgeoefende druk in de richting van de tweede teen, waardoor er een ongewone druk uit wordt geoefend op het grote teengewricht en de omliggende gewrichtsbanden (ligamenten). Pijn die veroorzaakt wordt door eeltknobbels kunnen van tijd tot tijd opvlammen en gepaard gaan met bursitis (een ontsteking van de slijmbeurzen) die over de knobbel lopen. Hierdoor kan er, naast de pijnklachten, roodheid en zwelling ontstaan. Verder kunnen eeltknobbel zich ontwikkelen op de zijkant van je voet.
 • Hamerteen: een hamerteen is een veelvoorkomende aandoening die zich kan ontwikkelen aan de kleinere tenen. Een hamerteen kan ontstaan op het moment dat het gewricht dat het dichts bij de overgang van de teen naar de voet: het teenbasisgewricht (metatarsofalangeae gewricht) zich naar boven uitstrekt en het proximale interfalangeale gewricht (het volgende gewricht wanneer je naar boven verder gaat op de teen) naar beneden buigt. Op die manier zal de teen in de vorm van een hamer worden gebogen. Te nauwe schoenen, in het bijzonder hooggehakte schoenen, zijn de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van hamertenen, maar in sommige gevallen kan deze aandoening zich ook aandienen als gevolg van een onderliggende medische aandoening, zoals reumatische artritis, een beroerte of diabetes.

Slotopmerking

Op het moment dat je last hebt van pijn aan je voet, dan is het van belang om een arts te gaan bezoeken en je situatie te laten beoordelen. Je hebt immers het recht om je goed te voelen en weer zo snel mogelijk je dagelijkse activiteiten te kunnen hervatten door een goed opgesteld behandel- en oefenplan.

 

naturaplaza superfoods banner