Take a fresh look at your lifestyle.

Pijnlijke voeten

Er kunnen talloze redenen worden gegeven waarom je pijnlijke voeten zou kunnen ontwikkelen, maar op het moment dat de meeste mensen over pijnlijke voeten praten, dan bedoelen ze vaak de pijn die ze ervaren onder de bal van hun voet of voeten. Op het ogenblik dat er sprake is van pijnklachten op deze plaats net voor de tenen aan de voorzijde van de voet, dan wordt dit in de medische wereld aangeduid met de term metatarsalgie. Metatarsalgie zal in een heleboel gevallen ontstaan als gevolg van misvormingen van de voet(en), maar kan even goed optreden zonder dat er een duidelijke afwijking van de voet gevonden wordt.

single reizen online banner

Oorzaken van pijnlijke voeten

Metatarsalgie treedt altijd op in het gebied dat is gelegen tussen de voetboog en de tenen. De term die door medici aan pijnlijke voeten is gegeven, metatarsalgie, is afkomstig van de benaming van de botjes die zich in dit deel van de voet bevinden (de zogenaamde metatarsia of middenvoetsbeentjes). De middenvoetsbeentjes zijn lange botjes die aan de basis liggen van elke teen. In sommige gevallen kan druk die uit wordt geoefend op de uiteinden van deze middenvoetsbeentjes klachten in voetbal veroorzaken.

Er zijn dan ook tal van algemene oorzaken te noemen voor pijn in andere delen van de voet. Een aantal andere delen van de voet waar pijnklachten kunnen optreden zijn bijvoorbeeld:

  • de teennagels,
  • de bal van de voet,
  • onder de hiel,
  • achter de hiel.

Metatarsalgie kan worden veroorzaakt door de toename van druk op de uiteinden van de middenvoetsbeentjes. De toegenomen druk op dit deel van de voet kan het gevolg zijn van aanwezige misvormingen van de voet, maar ook van een verhoogde druk die van buitenaf op de voet uit wordt geoefend, bijvoorbeeld door het dragen van bepaald schoeisel. Over het algemeen hebben de klachten echter iets te maken met de middenvoetsbeentjes en zijn de meest voorkomende varianten van deze vorm van pijnlijke voeten in verband te brengen met het lange tweede middenvoetsbeentje.

Andere varianten zijn ondermeer een abnormale gewrichtsvorm (zoals een toename in lengte) van het gewricht dat het middenvoetsbeentje verbindt met de teen (het zogeheten metacarpofaalangeaal gewricht).

Er zijn talloze afwijkingen die een verlenging van het uiteinde van een middenvoetsbeentje kunnen veroorzaken en die tevens vaak in verband gebracht kunnen worden met pijnlijke voeten. Hierbij kun je onder andere denken aan verschillende vormen van:

bewust puur banner
  • arthritis,
  • osteonecrose (afsterving en inzakking van het bot)
  • morton neurom (beklemde zenuw in de voorvoet),
  • tumoren,
  • traumatische verwondingen, waaronder breuken en gescheurde gewrichtsbanden.

Onderzoek waar metatarsalgie mee vastgesteld kan worden, bestaan in de regel uit röntgenbeelden, vaak gemaakt op het moment dat je rechtop staat en anatomie van de voet in beeld wordt gebracht terwijl het lichaamsgewicht erop rust. MRI scans kunnen eveneens gebruikt worden bij het stellen van de diagnose, in het bijzonder als er op het eerste gezicht geen afwijkingen in de bouw van de voet gevonden kan worden.

Behandeling van pijnlijke voeten

De behandeling van pijnlijke voeten houdt in de meeste gevallen in dat er ontstekingsremmende geneesmiddelen voor worden geschreven (bijvoorbeeld NSAIDs), aangepaste schoenen gedragen, moeten gaan worden en inlegzolen voor in je schoenen gebruikt dienen te worden.

Wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen, is het van groot belang dat je op zoek gaat naar schoenen met voldoende ruimte voor je tenen en die tevens een goede ondersteuning aan je voeten bieden. Verder dien je te vermijden dat je schoenen een te hoge hak hebben. Zo weet je namelijk zeker dat je schoeisel voldoende comfortabel is. Soms kunnen ook eenvoudige oplossingen diverse vormen van pijnlijke voeten verlichten of zelfs helemaal verhelpen. Zo zijn speciale steunzolen vaak een prima manier om metatarsalgie te behandelen. Dergelijke zolen zijn namelijk in staat om de druk, die uit wordt geoefend op de bal van je voet, te verminderen. Op het ogenblik dat dergelijk eenvoudige maatregelen geen soelaas bieden als je last hebt van pijnlijke voeten, dan kun je je arts vragen om een persoonlijk behandelplan voor je op te stellen.

Klachten die ontstaan zijn door ontstekingen van de voorvoet kun je soms verlichten door de aangedane plek te laten injecteren met cortisone. Cortisone is namelijk een sterke ontstekingsremmer, zeker als deze rechtstreeks en in een hoge dosering wordt ingespoten in het aangedane deel van je voet.

Slechts in uitzonderlijke gevallen zullen aanpassingen aan je schoenen geen verlichting bieden en is het noodzakelijk om je pijnlijke voeten te laten opereren. De meest uitgevoerde operatieve ingreep in een dergelijke situatie wordt door medici aangeduid met de term osteotomie. Dit is een operatie waarbij de afwijking van het middenvoetsbeentje in de voet wordt gecorrigeerd. Een osteotomie is een chirurgische ingreep waarbij opzettelijk het afwijkende botje wordt gebroken om op die manier de lengte of de stand ervan aan te kunnen passen. Zo kan de kracht die het gewicht op de voorvoet uitoefent beter worden verdeeld en zullen de pijnklachten verlicht worden (of zelfs volledig verdwijnen).

naturaplaza superfoods banner