Take a fresh look at your lifestyle.

Gezondheidsvoordelen van Thunder god vine

Thunder god vine (Tripterygium wilfordii) is een Chinese plant die al lang wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde in het land. Door de Chinezen wordt de plant “lei gong teng” genoemd en het geneesmiddel wordt bereid uit de ontvelde wortel van de plant.

single reizen online banner

Gebruik van Thunder god vine

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt Thunder god vine gewoonlijk gebruikt om aandoeningen te behandelen waarbij er sprake is van een ontsteking of een overactivief afweersysteem. Hierbij kun je onder andere denken aan auto-immuunziekten zoals reumatische artritis, lupus en multiple sclerose. Voorstanders van het gebruik van deze wortel beweren zelfs dat ze een middel in handen hebben dat kan helpen bij de behandeling van heftige menstruatieklachten.

Gezondheidsvoordelen van Thunder god vine

Onderzoek dat uitgevoerd is in een laboratoriumsetting suggereert dat Thunder god vine kan helpen bij het verminderen van een ontsteking en bij een overactief immuunsysteem. Er zouden zelfs effecten zijn ontdekt die kanker zouden kunnen voorkomen of bestrijden. Verder laten diverse, op menselijke proefpersonen gebaseerde, studies zien dat Thunder god vine een veelbelovend rol zou kunnen gaan spelen bij het behandelen van de volgende aandoeningen en kwalen:

Reumatische artritis

Een aantal kleinschalig opgezette onderzoeken geven aan dat Thunder god vine bij sommige proefpersonen de symptomen van reumatische artritis wist te verbeteren. In een systematisch rapport, dat gepubliceerd werd in 2006, trokken de onderzoekers echter ook de conclusie dat Thunder god vine, tijdens een analyse van de voor- en de nadelen van het gebruik van de wortel, ernstige ongewenste effecten bezat. Om die reden wordt het gebruik van deze wortel in zekere mate als risicovol beschouwd.

Ziekte van Crohn

Onderzoek zou doen vermoeden dat Thunder god vine gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan de ziekte van Crohn (een chronische aandoening die ontstekingen in het slijmvlies van het spijsverteringskanaal met zich meebrengt). Dit is gebleken uit een, in 2009 gepubliceerde studie. De effecten van de wortel zouden te vergelijken zijn met die van het ontstekingsremmende medicijn mesalazine dat gebruikt wordt bij het blijvend handhaven van de vermindering van de klachten nadat iemand met de ziekte van Crohn hieraan is geopereerd.

bewust puur banner

Het Amerikaanse National Center for Complementary and Alternative Medicine merkt echter op dat, ondanks dat de bevindingen veelbelovend lijken te zijn, er toch nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs voor handen is om het gebruik van Thunder god vine aan te bevelen voor de behandeling van gezondheidsproblemen zoals reumatische artritis.

Voorbehoud

Het gebruik van Thunder god vine kan een aantal nadelige effecten met zich meebrengen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Diarree,
  • Maagklachten,
  • Haaruitval,
  • Hoofdpijn,
  • Veranderde menstruatie,
  • Huiduitslag.

Het innemen van Thunder god vine voor de duur van vijf jaar of langer blijkt eveneens de dichtheid van de botten bij vrouwen te verlagen. Dit kan in het bijzonder schadelijk zijn voor vrouwen die lijden aan osteoporose of waarbij er een verhoogde kans bestaat dat zij deze aandoening zullen gaan ontwikkelen. Bovendien is het bekend dat Thunder god vine bij mannen het aantal zaadcellen kan verlagen.

Verder is het goed om je te realiseren dat supplementen niet zijn getest op veiligheid en dat voedingssupplementen voor een belangrijk deel niet gereguleerd worden. In sommige gevallen kan het dus zo zijn dat bepaalde producten doses afgeven die afwijken van de gespecificeerde hoeveelheid voor het middel. In andere gevallen kan het product zijn verontreinigd met andere stoffen, zoals metalen. Tevens is de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die geneesmiddelen gebruiken niet vastgesteld.

Thunder god vine gebruiken voor gezondheidsdoeleinden

Vanwege het beperkte onderzoek dat tot nu toe is verricht, is het absoluut nog te vroeg om Thunder god vine aan te bevelen voor de behandeling van elke aandoening of kwaal. Gezien de mogelijke gezondheidsrisico’s die met de inname van Thunder god vine gepaard kunnen gaan, is het van cruciaal belang om altijd je behandeld arts te raadplegen op het ogenblik dat je van plan bent producten met dit bestanddeel te gaan gebruiken. Zelfzorg en het zelf behandelen van een medische aandoening of kwaal, en daardoor reguliere zorg te vermijden of uit te stellen, kan namelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner