Pijn in je bovenbeen kan door verschillende oorzaken ontstaan. In de meeste gevallen zal de aard en mate van de pijn bepalend zijn voor de keuze of je een bezoek aan de huisarts gaat brengen of niet. Een bezoek aan je huisarts is echter altijd noodzakelijk als de pijn in je bovenbeen je nachtrust of je dagelijkse bezigheden in de war stuurt. Maar ook op het ogenblik dat je naast de pijn in je bovenbeen ook te maken hebt met andere klachten zoals een voortdurende koorts.
Oorzaken
Pijn in je bovenbeen kan ondermeer ontstaan als gevolg van:
- een ongewone beweging waardoor bijvoorbeeld een spier verrekt wordt,
- iets zwaars optillen terwijl je dit normaal niet doet. Je spieren zijn een dergelijke prestatie niet gewend en zullen hierop reageren met een pijnprikkel,
- het overspannen van de spieren in je bovenbeen kan de spieren soms zelfs beschadigen,
- zogenaamde rusteloze benen waardoor je een zeurende of brandende pijn voelt en vervolgens aandrang hebt voortdurend te bewegen om deze klachten te verminderen.
- een tekort aan vitamines en/of mineralen kan het spannen en ontspannen van je spieren beïnvloeden en pijnklachten met zich meebrengen,
- uitstraling vanuit bijvoorbeeld je rug of onderbuik. De pijn kan veroorzaakt worden door niet goed werkende vitale organen zoals je hart, nieren en lever, maar ook door een menstruatie of een hernia,
- te sterke afkoeling. Deze pijn is meestal tijdelijk en verdwijnt vanzelf als je weer bent opgewarmd,
- een vernauwing in je bloedvaten zorgt ervoor dat er niet genoeg bloed bij je spieren terecht kan komen waardoor deze onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen aangevoerd krijgen,
- een aandoening aan je zenuwen kan er voor zorgen dat je been pijnprikkels krijgt, bijvoorbeeld wanneer er een hernia aanwezig is in je onderrug,
- botontkalking wil zeggen dat je botten meer poreus worden en daardoor soms dagelijks voor pijn kunnen zorgen in, onder andere, je bovenbenen.
Bovenbeenspieren
Om te kunnen bewegen zijn de spieren in je bovenbeen essentieel. Iemand die, bijvoorbeeld als gevolg van trauma, problemen ondervindt met lopen zal al snel merken dat de gegeven fysiotherapie zich voor een belangrijk deel is gericht op deze bovenbeenspieren. Vaak moet je dan weer leren om je quadriceps te spannen en te ontspannen. Vooral het opnieuw leren aanspannen van de quadriceps kan in bepaalde gevallen erg lastig zijn. Om te kunnen controleren of het je lukt je quadriceps aan te spannen, leg je je hand aan de zijkant van je dij. Met behulp van spierkracht moet je daarna proberen deze hand weg te drukken. Zodra je hierin slaagt, voel je je bovenbeenspieren zich aanspannen, dit zijn dan vooral de quadriceps.
Slanke bovenbeenspieren
Ook om slankere bovenbenen te krijgen kun je oefeningen doen waarbij de quadriceps worden aangespannen. De quadriceps maar deel uit van de vierhoofdige skeletspier in het bovenbeen en heeft als taak het buigen van je knie. De rechte spier, die over de heupkop loopt, zorgt voor het voorwaarts optillen van je been terwijl de vaste spieren, aan de zijkant van je dijbenen, aan je knieschijf en onderbeen vastzitten door middel van een pees. Na het uitvoeren van oefeningen om de bovenbenen slanker te maken, in het bijzonder wanneer je net hiermee bent gestart, kan er spierpijn optreden. Vaak zul je deze pas goed gaan voelen de dag nadat je hebt getraind.
Sterke bovenbenen
Het grootste deel van je lichaam wordt gedragen, en tevens regelmatig verplaatst, -door je bovenbenen. Met andere woorden: je bovenbenen hebben het voor een groot deel van de dag behoorlijk zwaar te verduren. Om die reden is het essentieel dat je sterke bovenbeenspieren ontwikkelt. Door het uitvoeren van bepaalde oefeningen kun je je bovenbeenspieren versterken en soepeler maken. Voor het ontwikkelen van sterke bovenbeenspieren kun je het beste strekoefeningen doen door bijvoorbeeld
Oefening 1
Met je rug tegen een muur te gaan staan en geleidelijk naar beneden te zakken. Wanneer je op zithoogte bent gekomen hou je deze houding even vast. Na ongeveer tien seconden ga je langzaam weer omhoog.
Oefening 2
Met gespreide voeten naar één been te buigen en verend door je knie te zakken. Hierbij voel je je bovenbeenspieren strekken. Onder andere voordat je gaat joggen of hardlopen is deze oefening een goede manier om de kans op blessures aan je bovenbeen te minimaliseren. Uiteraard kun je ook na het uitvoeren van deze oefening last krijgen van spierpijn in je bovenbenen.
Dikke bovenbenen
De oorzaken van dikke bovenbenen kunnen variëren van te weinig bewegen, een zittend beroep tot een medische aandoening zoals een ontsteking, oedeem (een ophoping van vocht) of een verstopping van een bloedvat in je bovenbeen. In bepaalde gevallen kunnen dikke bovenbenen gepaard gaan met pijnklachten. Hierbij kun je denken aan een ontsteking, een verstopt bloedvat of een vochtophoping in je bovenbenen.
Remedies
Net zoals er een heleboel oorzaken kunnen worden genoemd voor pijn in je bovenbeen, kunnen er ook diverse behandelingen hierop effect hebben.
- In een groot aantal gevallen zal de pijn uit je bovenbeen verdwijnen als de spiervezels de kans krijgen zich te herstellen.
- Verder kun je pijn, dit ontstaat door zogenaamde rusteloze benen, verhelpen door je been te rekken en te strekken.
- Indien pijn in je bovenbeen het gevolg is van een andere aandoening in je lichaam dan dient uiteraard de bron op de eerste plaats aangepakt te worden.
- Pijnlijke bovenbenen die ontstaan zijn door afkoeling zullen na verloop van tijd, als ze weer voldoende zijn opgewarmd, geen pijn meer doen. Het is echter altijd verstandig om natte of koude kleding te verwisselen zodat je bovenbenen eerder op temperatuur kunnen komen.
Naar de dokter
Hoewel pijn in je bovenbeen vaak na enige tijd vanzelf weer verdwijnt, bestaat ook de kans dat deze pijn het gevolg is van een ernstige aandoening of een serieus trauma. In dergelijke gevallen dien je altijd een arts de situatie te laten beoordelen en eventueel een behandelplan in gang te laten zetten. In sommige gevallen is namelijk een medische behandeling nodig om van de pijn in je bovenbenen af te komen.
Als de pijn in je bovenbeen telkens weer terugkeert, alsmaar erger wordt of helemaal geen verbetering laat zien dan is een bezoek aan je arts aan te bevelen. In die situaties kan er bijvoorbeeld een onderliggende aandoening de oorzaak voor de klachten zijn. Deze zal dan ook vaak behandeld moeten worden om de pijn te verlichten of deze kwijt te raken.