Een peesontsteking is in de regel het gevolg van een overbelasting van betreffende pees of door het oplopen van een zogenaamd microtrauma. De plaatsen die het meest vaak worden aangedaan door een ontsteking zijn de pezen bij de polsen, de schouders, de ellebogen, de knieën, de dijen en de achterzijde van de hielen. Een peesontsteking zal op de eerste plaats voor irritatie- en pijnklachten, op de aanhechtingsplaats van de pees aan een bot, zorgen.
Behandelingen
Om een peesontsteking te behandelen kan een arts verschillende behandelmethodes aanwenden. Hoewel de behandelingen elk een verschillende werkwijze hebben zullen deze allemaal wel gericht zijn op het verzachten van de pijn en het herstellen van de werking van de ontstoken pees.
- Rust: door de ontstoken pees relatieve rust te geven, krijgt deze de kans om vanzelf te genezen. Hiervoor bestaan echter geen concrete richtlijnen, wel staat vast dat je handelingen of bewegingen, die pijn zullen veroorzaken, dient te vermijden. Pijn impliceert immers dat de ontstoken pees wordt gebruikt en wellicht zelfs weer wordt overbelast.
- Pijnstillers kunnen worden gebruikt om de ergste pijnklachten te verzachten. Het best kan er worden gekozen voor zogenaamde NSAID’s (Nonsteroidal anti-inflammatory drugs) omdat deze naast een pijnstillend- ook een koortsverlagend- en een ontstekingsremmend effect hebben. NSAID’s worden over het algemeen ingezet als er sprake is van acute pijn.
- Spalken kan in bepaalde gevallen er ook voor zorgen dat de peesontsteking sneller geneest. Door het aanbrengen van een spalk zal een gewricht namelijk worden gefixeerd. Het zal dus niet meer mogelijk zijn om het volop te bewegen. De ontstoken pees zal daardoor vaak extra rust krijgen.
- Excentrische oefentherapie maakt gebruik van bewegingen waarbij de ontstoken pees en de bijbehorende spier onder spanning worden opgerekt. De belasting van de pees zal door het uitvoeren van bepaalde oefeningen worden verbeterd. Tijdens deze oefeningen zal geleidelijk de weerstand worden opgevoerd waardoor de pees sterker en rekbaarder wordt.
- Een injectie met corticosteroid zal over het algemeen pas worden gegeven als de andere behandelmethodes geen vruchten af hebben weten te werpen. Corticosteroïden zijn de chemische varianten van de bijnierschorshormonen die door je eigen lichaam worden aangemaakt. Aan de buitenzijde van de bijnieren, de cortex, worden van nature glucocorticoiden en mineralocorticoiden geproduceerd. Door middel van een injectie met corticosteroid zullen een aantal reactie van het lichaam worden onderdrukt, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een infectie of een ontsteking.
Diagnose
De diagnose peesontsteking zal worden gesteld naar aanleiding van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Wanneer een peesontsteking op de juiste manier wordt behandeld dan zal dit in de meeste gevallen een positief resultaat laten zien. Uiteraard moeten eventueel onderliggende oorzaken van een peesontsteking in de behandeling worden meegenomen om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.