Take a fresh look at your lifestyle.

Jeukende voeten

Bijna iedereen heeft er wel een last van, of ooit last van gehad: jeukende voeten. Op zich kan het hebben van jeuk al voor veel hinder zorgen en erg vervelend zijn. Daarnaast bestaat de kans dat je, door te krabben of te wrijven over een jeukende plaats op je voet, lelijke en zelfs pijnlijke plekken ontstaan. Jeuk aan je voeten kan door een aantal uiteenlopende aspecten worden veroorzaakt. Dit kan dus voor elk mens weer anders zijn.

single reizen online banner
bewust puur banner

Oorzaken

  • Voetschimmel, in de volksmond ook vaak zwemmerseczeem genoemd, is een aandoening die vrij vaak voorkomt. Als gevolg van de voetschimmel zul je last krijgen van jeukende voeten waarop uitslag te zien is. Op de nagels van je tenen kunnen verder witte of gele vlekken zichtbaar worden. Praten over voetschimmels is voor een groot aantal mensen echter nog een taboe omdat ze zich voor deze aandoening schamen. Toch kan voetschimmel in de regel gemakkelijk worden genezen met behulp van zelfzorgmiddelen die je kunt kopen bij de drogist of apotheek. Je moet, als je last van voetschimmel hebt, wel erg goed letten op je voethygiëne en bijvoorbeeld geen schoeisel van een ander dragen. Ademende schoenen en iedere dag een schoon paar (katoenen) sokken aandoen is wel een aanrader om eerder van voetschimmel af te komen.
  • Eczeem geeft rode schilfers op je voeten te zien, mogelijk samen met blaasjes waaruit vocht kan lekken. Doordat eczeem zeer hevig kan jeuken, bestaat de kans dat je blijft krabben totdat de huid helemaal stuk is. Eczeem kan worden veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde stoffen zoals wasmiddel, wasverzachter of verzorgingsproducten. Het is essentieel om de huid, in het geval van eczeem, goed vet te houden met een crème of zalf. Indien je langere tijd last blijft houden van eczeem dan kun je je huisarts vragen om speciale medicatie voor te schrijven om de klachten te bestrijden of om je door te verwijzen naar een dermatoloog.
  • Insectenbeten zullen op een tropische vakantie of ion de zomer vaak de oorzaak van jeuk kunnen zijn. Wanneer je lichaam erg heftig op de beten reageert dan kunnen er behoorlijk grote bulten ontstaan die erg veel jeuk veroorzaken. Calendulazalf of een jeukstillend middel kan meestal de jeuk van een insectenbeet verlichten. Indien er sprake is van grote insectenbeten die rode, warme zwellingen tot gevolg hebben dan is het verstandig je huisarts hier even naar te laten kijken. In dergelijke gevallen kan er immers sprake zijn van een allergische reactie of van een ontsteking.
  • Diabetes, ofwel suikerziekte, veroorzaakt in bepaalde gevallen ook jeuk aan de voeten en benen. Zelfs een schimmelinfectie tussen je tenen kan soms duiden op de ziekte. Als je behalve jeuk aan je voeten ook erg veel dorst hebt, vaak moet plassen, vermoeidheid, slecht genezende wondjes of pijnlijke benen, dan is een bloedtest bij de huisarts zeker aan te raden. Het is van groot belang om diabetes snel te ontdekken omdat deze ziekte een ernstig ziektebeeld tot gevolg kan hebben als er niet op tijd met het geven van medicatie of insuline wordt begonnen.
  • Zwangerschap gaat vaak gepaard met een aantal typische kwaaltjes. Jeuk is er daar één van. Je kunt deze jeuk, die niet alleen aan je voeten krijgen maar over heel je lichaam, en enigszins verlichten met calendula- of aloë verazalf of crème.

Naar de dokter

In de meeste gevallen is een bezoek aan je huisarts met jeukklachten niet nodig. Pas als de jeuk langere tijd aan blijft houden, erger wordt of gepaard gaat met symptomen die kunnen wijzen op diabetes, dan is het aan te raden je arts te bezoeken. Vooral wanneer je vermoedt dat er sprake kan zijn van diabetes is hier haast bij geboden met het oog op mogelijke complicaties.

naturaplaza superfoods banner