Voor een heleboel mensen zal het volgende erg herkenbaar in de oren klinken: je ligt lekker te slapen en plotseling veer je overeind omdat je gekweld wordt door een hevig kramp in je benen. Vaak zijn het dan de kuitspieren die verkrampen en die dus voor deze pijnlijke onderbreking van je nachtrust verantwoordelijk zijn. Ten gevolge van een verkrampte spier kun je deze meestal niet op een normale manier bewegen. Soms kunnen krampen in je benen zelfs zo hevig zijn dat je niet meer op het getroffen been kan staan of steunen.
Krampen
Wanneer één of meerdere spieren plotseling onwillekeurig gaan samentrekken dan is erg sprake van kramp. Dergelijke samentrekkingen zullen in de regel samengaan met pijn doordat de spieren met grote krachten zich aan zullen spannen. Krampen kan iedereen krijgen, jong en oud, man en vrouw, gezond of ziek. Wanneer je dus last krijgt van kramp in bijvoorbeeld je benen dan wil dit zeker niet zeggen dat je ook meteen lijdt aan één of andere ernstige ziekte of aandoening. Speren krampen vaak samen:
- Nadat je zware lichamelijke inspanningen hebt verricht
- Tijdens het slapen.
Op het ogenblik dat er gesproken wordt van krampen dan wordt daar over het algemeen kramp in de skeletspieren mee bedoeld. Dit is dus kramp in de spieren die je willekeurig kunt bewegen, bijvoorbeeld in je benen, armen, rug en nek. Maar er kunnen ook krampen in bepaalde organen ontstaan zoals je darmen en je maag. Dit zijn echter krampen in spieren waarover jezelf geen controle kan uitoefenen en die je dus niet willekeurig kunt bewegen.
Oorzaken
Krampen in je benen, maar ook in andere delen van je lichaam, kunnen door een uiteenlopend scala aan oorzaken ontstaan. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- Een verminderde toevoer van bloed naar je spieren. Om deze reden wordt vaak het advies gegeven niet direct na een maaltijd te gaan zwemmen. Zodra je net iets hebt gegeten zal er immers meer bloed in de richting van je maag en je darmen worden gestuurd om het verteerde voedsel op te kunnen nemen. De kans dat je spieren niet voldoende bloed aangevoerd krijgen is op dat moment erg groot waardoor je gemakkelijker kramp kunt krijgen als je gaat bewegen. Kramp tijdens het zwemmen, kan voor gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties zorgen.
- Door het verlies van zouten en vocht, als gevolg van zweten en/of uitdroging, kunnen ook krampen optreden. In het bijzonder wanneer je zware lichamelijke inspanningen moet verrichten in een warme omgeving kunnen er eerder krampen ontstaan. Dergelijke krampen worden ook wel als hittekrampen aangeduid.
- Extreme kou kan er eveneens voor zorgen dat je spieren gaan verkrampen omdat je lichaam dan meer bloed naar je vitale organen laat stromen zodat deze hun werk kunnen blijven doen. In het bijzonder je benen en armen zullen dan te maken krijgen met een verminderde bloedtoevoer en dus met mogelijke spierkrampen.
- Een te lage bloedsuikerspiegel door een tekort aan glucose (suiker) in je bloed kan ook de oorzaak zijn voor het ontstaan van krampen. Je spieren zullen in een dergelijk geval minder voeding aangevoerd krijgen omdat dit op de eerste plaats naar je vitale organen zal worden gevoerd.
- Sommige geneesmiddelen hebben als bijwerking het veroorzaken van spierkrampen. Meestal zal deze bijwerking op de bijsluiter staan vermeld. Het is om die reden van belang dat je altijd de bijsluiter van een geneesmiddel goed doorleest voordat je dit gaat gebruiken. Indien je vragen hebt over een medicijn of eventuele bijwerkingen dan kun deze het beste voorleggen aan je behandelend arts of apotheker. Ook als je last krijgt van krampen als gevolg van het gebruik van een bepaald geneesmiddel dan is het goed dit te melden bij je arts en/of apotheker.
- Vermoeidheid kan eveneens een oorzaak zijn voor het ontstaan van spierkrampen. Na een lange wandeling, een dag door de stad slenteren of gewoon veel lopen kunnen je beenspieren erg vermoeid zijn geraakt waardoor ze willekeurig gaan samentrekken en zo krampen in je benen veroorzaken.
Remedies
Om van de krampen in je benen af te kunnen komen kun je een aantal dingen doen, zoals:
- Het strekken van de verkrampte spier. Doordat de spier namelijk langer wordt zal het samentrekken ervan minder worden. Indien je kramp krijgt in je kuitspier dan kun je, om de spier op te rekken, de tenen aan de getroffen zijde naar je toe trekken.
- Verkrampte spier kun je ook lichtjes masseren (als je dat prettig vindt dan kun je daar een beetje massageolie bij gebruiken) zodat deze weer zal ontspannen. Een dergelijke massage kan eveneens helpen om eventuele spierpijn te voorkomen die kan ontstaan nadat je last van hevige spierkrampen hebt gehad.
- Spierkrampen die het gevolg zijn van een tekort aan zout en/of suiker kan het best worden bestreden door het betreffende tekort in je lichaam aan te vullen. Tijdens, en na, de beoefening van sport, of het uitoefenen van zware lichamelijke arbeid, kun je bijvoorbeeld een sportdrank drinken zodat de eventueel ontstane tekorten weer snel worden aangevuld en mogelijke spierkrampen vaak worden voorkomen.
Wanneer je regelmatig last hebt van krampen in je benen dan kun je een aantal methodes toepassen uit de volksgeneeskunde zoals:
- Het aanbrengen van een hete kruidenwikkel. Hiervoor wikkel je je kuit in met een doek die vooraf in heet water is gedompeld. Uiteraard mag het water niet te warm zijn omdat je anders brandwonden op zou kunnen lopen.
- Een warme douche of een warm bad kan de pijn die veroorzaakt wordt door krampen eveneens verlichten omdat het warme water je spieren zal helpen om weer te ontspannen.
- Wisseldouches met warm en koud water zullen de bloedcirculatie in je benen verbeteren waardoor de kans op krampen zal afnemen.
- Door je kuiten een krachtige massage te geven met olijfolie zullen de krampen in je benen ook vaak snel weer verdwijnen.
- Een mengsel van olijf- en viooltjesolie kan eveneens krachtig worden ingemasseerd als je last hebt van krampen in je benen. Dit heeft een gelijk effect als een behandeling met alleen olijfolie. De geur zal door de toevoeging van viooltjesolie echter wat aangenamer zijn.