Take a fresh look at your lifestyle.

Is de pijn in mijn been veroorzaakt door beenvliesontsteking of door iets anders?

Is de pijn die je voelt aan de voorkant van je been een beenvliesontsteking of ischias? (Of kan er nog iets anders aan de hand zijn?). Een beenvliesontsteking kan erg pijnlijk zijn dat je in ernstige mate zal beperken bij het lopen en rennen. Deze aandoening kenmerkt zich door een scherpe- of dove pijn aan de voorkant van je scheenbeen, in veel gevallen lijkt de pijn uit het niets op te komen als je aan het lopen of het rennen bent. Een beenvliesontsteking gaat gepaard met een ontstekingsproces de je voorste scheenbeenspier en zal eraan bijdragen dat er biomechanische storingen op gaan treden die op hun beurt weer zorgen voor een beenvliesontsteking.

single reizen online banner

Op het moment dat je last hebt van een beenvliesontsteking, dan is het verstandig om een afspraak te maken met een fysiotherapeut om de situatie nauwkeurig te laten bekijken en vervolgens te beginnen met een behandelplan dat op jouw specifieke klachten is afgestemd. In sommige gevallen zullen er nog andere zaken, behalve een beenvliesontsteking, de oorzaak kunnen zijn van pijn in je been. Om die redden is het van groot belang om een bezoek te brengen aan je arts en fysiotherapeut: zo weet je namelijk zeker dat er een juiste diagnose wordt gesteld met betrekking tot de pijnklachten in je been. Een onjuiste diagnose kan immers betekenen date r ook een behandelingplan op wordt gesteld dat zich niet richt op het juiste einddoel.

bewust puur banner

Op het moment dat je last krijgt van pijn in je been, en je het vermoeden hebt dat het hierbij kan gaan om een beenvliesontsteking, dan zou je best wel eens gelijk kunnen hebben. Maar er zijn nog een paar andere zaken die wellicht deze pijn kunnen veroorzaken, zoals:

  • Vermoeidheidsbreuk: een vermoeidheidsbreuk, of stressfractuur, gaat in veel gevallen samen met een beenvliesontsteking. Dit soort breuken ontstaat namelijk wanneer er te veel druk komt te staan op je scheenbeen en situaties waarin er niet genoeg tijd wordt genomen om te herstellen na een zware oefening. Vermoeidheidsfracturen ontstaan in veel gevallen na een duidelijk waarneembare opvoering van de belasting van een oefening of training, terwijl er nog niet voldoende vooruitgang is geboekt of je nog niet in de juiste rust en herstelfase van een training bent aangekomen.
  • Ischias is een veelvoorkomend symptoom bij pijnklachten in de onderrug. Het betreft namelijk een irritatie van de heupzenuw die loopt van de vierde en vijfde lumbale wervel en naar het heiligbeen onder in je wervelkolom. Deze heupzenuw is een grote zenuw die een verbinding vormt met een groot aantal verschillende delen van je boven- en onderbeen. Pijn in je been kan echter ook voorkomen zonder dat je pijnklachten ervaart in je onderrug, dus de pijn van een beenvliesontsteking kan echt vanuit je rug afkomstig zijn. Het grootste verschil tussen een beenvliesontsteking en ischias is dat een beenvliesontsteking zich kenmerkt door verergering van de klachten tijdens het lopen of rennen, terwijl bij een ischias de klachten erger worden als je in een verkeerde houding gaat zitten. Je moet je overigens wel goed bedenken dat pijn in je scheenbeen die gepaard gaat met een duidelijke verzwakking van je voorste scheenbeenspier (een zogenaamde klapvoet) direct medische aandacht nodig heeft.
  • Bij het compartimentsyndroom heb je pijn in je onderbeen, een pijn die ontstaat op het ogenblik dat de spieren in je been eerder met bloed worden gevuld dan dat er kan worden afgevoerd. Hierdoor zullen je beenspieren gespannen aan gaan voelen, gaan tintelen of zelf pijn gaan doen. In de regel zullen deze klachten optreden als je aan het sporten bent of als je je benen belast. Doordat zowel een beenvliesontsteking als het compartmentsyndroom zal worden getriggerd of zelfs verergeren als je oefeningen doet, is het altijd verstandig om een bezoekje te brengen aan een dokter zodat deze een juiste diagnose kan stellen.
  • Ontsteking van de achterste scheenbeenspier: een beenvliesontsteking zal worden veroorzaakt door de irritatie van je voorste scheenbeenspier die vastzit aan je scheenbeen. Er is echter nog een andere spier, de zogenaamde achterste scheenbeenspier (deze bevindt zich achter je scheenbeen) die eveneens geïrriteerd kan raken en voor pijnklachten in je been kan gaan zorgen. Op het moment dat dit het geval is, dan wordt er in de meeste gevallen pijn waargenomen aan de binnenkant van de achterzijde van je been. Bij acute en erg duidelijke gevallen kan de pijn die wordt ervaren echter ook vager zijn waardoor je de pijn aan de voorkant van je scheenbeen zult voelen en je zou kunnen denken dat je last van een beenvliesontsteking hebt.

Indien er zich een pijn in het voorste deel van je onderbeen ontwikkelt, die ontstaat tijdens het lopen of rennen, dan is er een reële kans dat je last hebt van een beenvliesontsteking. Er kunnen echter ook nog andere dingen aan de hand zijn die zorgen voor de pijn in je onderbeen, en juist om die reden is het goed om altijd een arts te bezoeken bij dit soort klachten. Een arts kan immers nagaan waar de pijn in je been vandaan komt. Pas wanneer er een juiste diagnose is gesteld, kan er een goed behandelplan op worden gesteld en kun je de eerste stappen gaan zetten in de richting van een snel en veilig herstel.

naturaplaza superfoods banner