Vrijwel iedereen kent wel die typische geur die vaak in verband wordt gebracht met een bezoekje aan een de praktijkruimte van een tandarts. Sommige mensen zijn dol op deze geur; terwijl anderen juist op een vervelende manier worden herinnerd aan een minder goede ervaring in de tandartsstoel telkens als ze een vleugje ervan ruiken. Maar welke stof is nu eigenlijk verantwoordelijk voor deze zo kenmerkende geur? De kans is groot dat het aroma dat je ruikt van kruidnagel afkomstig is. Kruidnagelolie wordt namelijk al meer dan een eeuw binnen de tandheelkunde gebruikt als zeer effectief ontsmettingsmiddel (antisepticum) waarvan tevens van bekend is dat het ook tand- en kiespijn kan verlichten.
Kruidnagelolie wordt in de regel binnen de tandheelkunde gebruikt voor het behandelen van pijn die afkomstig is van een uitgedroogde tandholte en daarnaast wordt de olie nog gebruikt in een aantal materialen waarmee tijdelijke restauraties kunnen worden verricht aan het gebit.
Omdat de geur van de kruidnagelolie erg sterk is, laat deze meestal een weeïge, aromatische aanwezigheid achter in de tandartspraktijk. Naast in vrijwel elke tandartspraktijk is kruidnagelolie voor ieder ander ook vinden in de meeste natuur- of gezondheidswinkels, in bepaalde supermarkten en in online shops die zich hebben gericht op de verkoop van natuurlijke gezondheidsproducten.
Waar komt kruidnagelolie vandaan?
Kruidnagelen zijn de gedroogde knoppen van een boom die tot de familie Myrtaceae kan worden gerekend. De knoppen worden vooral in Indonesië geoogst, al werd eerder ook wel gedacht dat kruidnagelen afkomstig waren uit Syrië. De kruidnagelen zijn namelijk eens door archeologen gevonden in een keramische pot. De gevonden kruidnagelen werden overigens gedateerd naar het jaar 1721 voor Christus.
De olie die gewonnen wordt uit een kruidnagel staat ook wel bekend als eugenol. Afhankelijk van het deel van de plant waaruit de olie wordt gewonnen: de knop, het blad of de stengel, zal de concentratie van eugenol variëren. In de regel zal dit uiteenlopen van 60 tot 90 procent.
Wat je moet weten als je kruidnagelolie wilt gebruiken
Vanwege het feit dat kruidnagelolie, ondanks dat het een natuurlijk product is, in specifieke hoeveelheden giftig is, moeten mensen die deze olie willen gaan gebruiken voor de behandeling van tand- en kiespijn uiterst voorzichtig zijn met de hoeveelheid die zij per keer gebruiken. Kruidnagelolie kan bovendien zorgen door de irritatie van de weke delen en bijvoorbeeld zorgen voor:
- Een brandend gevoel in het betreffende weefsel,
- Pijn op de plaats waar de olie aan is gebracht,
- Schade aan het zenuwstelsel,
Op het ogenblik dat de kruidnagelolie in grotere hoeveelheden in wordt genomen, dan kan dit resulteren in:
- Keelpijn,
- Braken,
- Nierfalen,
- Schade aan de lever,
- Epileptische aanvallen,
- Problemen met ademhalen.
Indien je kruidnagelolie gebruikt, dan dien je met spoed een arts te waarschuwen of op een andere manier medische hulp in te schakelen, wanneer één van de bovenstaande symptomen optreedt.
Er zijn overigens ook personen van wie bekend is dat zij oraal absoluut geen kruidnagelolie mogen gebruiken. Het gebruik van kruidnagelolie als verlichter van tand- en kiespijn is dus niet voor iedereen aan de orde. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zorgt niet voor de regulering van kruidengeneesmiddelen, maar geeft wel aan dat het nemen van de volgende voorzorgsmaatregelen voor bepaalde bevolkingsgroepen nodig zijn.
- Kinderen: het is waarschijnlijk niet veilig voor kinderen om kruidnagelolie oraal in te nemen. Het wordt dan ook sterk afgeraden om kruidnagelolie te gebruiken voor tand- of kiespijn bij kinderen.
- Mensen met bloedingsstoornissenmogen eveneens geen kruidnagelolie gebruiken, omdat bekend is dat deze olie een heftiger bloeding kan veroorzaken.
- Mensen die een operatie dienen te ondergaan. Vanwege deze eigenschap dien je dan ook altijd het orale gebruik van kruidnagelolie voor de duur van twee weken voor de operatieve ingreep te staken. Dit vanwege het feit dat er onnodig, en heviger, bloedingen kunnen ontstaan als gevolg van de vermindering van de bloedstolling door de stoffen die in kruidnagelolie voorkomen.
- Gebruikers van geneesmiddelen: moeten eveneens uiterst voorzichtig zijn. Zeker als het geneesmiddelen of supplementen betreft die eveneens de bloedstolling verminderen.
Hoe gebruik je kruidnagelolie bij tand- of kiespijn?
Indien je een volwassen persoon bent die last heeft van tand- of kiespijn en je geen bloedingsaandoening hebt of er geen operatie op de planning staat, dan zou je kunnen overwegen om kruidnagelolie te gaan gebruiken. Wanneer je dat daadwerkelijk gaat doen, dan dien je als volgt te werk te gaan om tijdelijk de pijn te verlichten. Plaats twee tot drie druppels kruidnagelolie in een schoon, klein flesje en voeg daar 1/4 tot 1/2 theelepel olijfolie aan toe. Dit mengsel zal enige vorm van irritatie van de weke delen tegengaan die anders vaak optreedt als je kruidnagelolie voor dit doel gaat gebruiken.
Vervolgens week je een klein stukje katoen of een watje in het oliemengsel totdat het voldoende olie op heeft genomen. Daarna dep je voorzichtig met het watje, of het doekje, op een tissue om zo de overtollige olie te verwijderen voordat je dit op de pijnlijke plek in je mond legt. Je plaatst overigens het watje, of doekje altijd met een schoon pincet in de mond en laat het op de pijnlijke plek zitten voor de duur van 10 seconden. Hierbij moet je er absoluut voor zorgen dat je geen olie inslikt. Wanneer de behandeling dan ook is afgerond, dien je je mond grondig te spoelen met een zoutoplossing. Deze behandeling met kruidnagelolie kun je per dag twee tot drie keer herhalen.
Natuurlijk dien je altijd een bezoek te brengen aan een tandarts wanneer de pijn aan blijft houden. Kruidnagelolie mag namelijk alleen maar worden gebruikt als tijdelijke pijnverlichter als je last hebt van tand- of kiespijn. De beste remedie bij deze pijnklachten zal altijd een bezoekje en behandeling van een deskundige op dit gebied (je tandarts dus) zijn.