Take a fresh look at your lifestyle.

De mogelijke oorzaken van pijn in je bovenbeen tijdens de nacht

Pijn in de bovenbenen is vaak vrij gemakkelijk te verklaren en heeft 9 van de 10 keer te maken met overbelasting van de spieren. Er zijn echter andere oorzaken die niet zomaar als spierpijn moeten worden afgescheept. Vooral als de pijn ook ’s nachts doorzet en de klachten dus tijdens het rusten aanhouden, kan het betekenen dat er een groter probleem aan ten grondslag ligt. Ervaar jij ’s nachts pijn in je bovenbenen, dan kan dit de volgende oorzaken hebben.

single reizen online banner

Een bloedprop

Omdat je bovenbenen een netwerk van aderen bevatten waaronder een belangrijke slagader, komen hier soms bloedproppen voor. Dit is gestold bloed dat zich aan de wand van de ader vestigt en hier pijn kan veroorzaken. Raakt de prop los, dan kan deze naar je hart, longen of hersenen afreizen waar het levensbedreigend is. Voel jij pijn op een bepaalde plek in je bovenbeen, voelt je been warm aan, is deze gezwollen of rood en gaat de pijn niet weg, dan kun je het beste direct een afspraak maken met je dokter. Je kunt bloedproppen voorkomen door er altijd voor te zorgen dat de bloeddoorstroming van je bovenbenen goed is en deze voldoende te blijven bewegen.

Trochanter major pijnsyndroom

Ervaar je pijn aan de buitenkant van je bovenbenen, gaat deze niet weg en wordt het erger als je op die zijde ligt, dan is er een kans dat er sprake is van trochanter major pijnsyndroom. Dit wordt ook wel slijmvliesontsteking genoemd en komt het meeste voor in vrouwen van middelbare leeftijd en hardlopers. Je dijbeen bevat aan de bovenkant een uitstulping en als deze regelmatig tegen je spieren schuurt kan je slijmvlies daar geïrriteerd raken.

Hiervoor zijn verschillende behandelingen beschikbaar, zoals koeling, fysiotherapie, steroïden en gewichtsverlies.

bewust puur banner

Andere redenen voor pijn in de bovenbenen ’s nachts

Er zijn ook een aantal andere redenen die pijn in de benen kunnen veroorzaken. Zo kan een te sedentaire levensstijl je spieren verzwakken en dit levert pijn op. Als je hebt gesport en je spieren koelen af, dan is het mogelijk dat deze later pijn gaan doen als je niet goed hebt opgewarmd. Kramp komt ’s nachts ook regelmatig voor, zowel in de boven- als onderbenen. Als laatste is het mogelijk dat er door een slijtage in de rug een bepaalde druk op de zenuwen wordt uitgeoefend wat tot zere bovenbenen kan leiden.

Raadpleeg je dokter

Het is belangrijk je klacht serieus te nemen, want pijn ’s nachts is niet alleen vervelend. Het kan ook gevaarlijk zijn en een indicator van grotere letsels. Aangezien je lichaam ’s nachts rust en deze rust ook nodig heeft is het goed als je deze periode zonder problemen kunt doorstaan. Blijft de pijn aanhouden, dan is het dus altijd verstandig niet te lang te wachten en contact op te nemen met je dokter. Een echografie kan de aanwezigheid van een bloedprop snel aantonen terwijl fysiotherapie problemen in de zenuwen en spieren vrij gemakkelijk oplost. Het is beter zo snel mogelijk actie te ondernemen en het probleem aan te pakken, zodat je weer zonder pijn kunt slapen.

naturaplaza superfoods banner