Take a fresh look at your lifestyle.

Mag je grapefruitsap drinken als je Lipitor of Zocor gebruikt?

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat grapefruitsap boordevol vitamines en voedingsstoffen zit. Voor een groot aantal mensen is een glas grapefruitsap dan ook een gezonde manier om de dag te beginnen. Op het moment dat je echter bepaalde geneesmiddelen gebruikt, zoals sommige hartmedicijnen die aan worden geduid met de term statines, dan dien je tijdens het gebruik van deze middelen geen grapefruitsap te drinken. Grapefruitsap kan namelijk het vermogen van je lichaam remmen om deze medicatie af ​​te breken, wat op zijn beurt kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten.

single reizen online banner

Grapefruitsap en sommige statines zullen niet mengen

Grapefruitsap en bepaalde statines (die gebruikt worden voor de behandeling van hoog cholesterol), zoals Lipitor (atorvastatine), Mevacor (lovastatine) en Zocor (simvastatine), mengen niet samen. Grapefruitsap zal een aantal enzymen remmen dat helpt bij de afbraak van talloze geneesmiddelen, onder ander de eerder genoemde Lipitor, Mevacor en Zocor.

detox sapkuur banner

Indien je grapefruitsap drinkt, terwijl je één van deze geneesmiddelen gebruikt, dan kan er teveel van de werkzame stof uit deze medicatie in je bloedbaan terechtkomen. Dit kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, zoals een gevaarlijke spieraandoening of beschadigingen aan je lever. Meer specifiek zal grapefruitsap het hepatische (lever) enzymsysteem P450 remmen, dit systeem heeft tot taak om medicijnen af te breken. Doordat dit leverenzym in de war wordt gestuurd, zal een meer actief ingrediënt uit een geneesmiddel je lichaam kunnen beïnvloeden. Met andere woorden: de effecten van statinemedicatie nemen toe bij personen die grapefruitsap drinken. Bijwerkingen van statines die op kunnen treden zijn onder andere spier- en leverbeschadigingen.

Cytochroom P450-enzymen worden opgeslagen in het endoplasmatisch reticulum van cellen die niet alleen in de lever aan worden getroffen, maar eveneens in de nieren, het maag-darmkanaal en de longen. Deze P450-enzymen breken geneesmiddelen af ​​door ze te oxideren. In combinatie met grapefruitsap, of beter gezegd met de furanocoumarines in dit sap, remmen andere aspecten van de cytochroom P450-enzymen, ondermeer cimetidine (histamineblokker), erytromycine (antibioticum) en isoniazide (middel dat gebruikt wordt om tuberculose mee te behandelen).

bewust puur banner

Je dient er rekening mee te houden dat er nog diverse andere medicijnen zijn die de werking van cytochrome P450 kunnen verstoren en indien je vragen hebt over mogelijke wisselwerkingen, dan dien je deze absoluut met je arts te bespreken. Hij, of zij, moet eveneens nagaan of de geneesmiddelen die je al gebruikt, negatieve wisselwerkingen hebben met elkaar of met je dieet.

De tijd dat je één van deze geneesmiddelen inneemt, maar ook de tijd dat je grapefruit eet of grapefruitsap drinkt, zal de kans niet verkleinen op de ontwikkeling van bijwerkingen die in verband kunnen worden gebracht met het gebruik van geneesmiddelen, een wisselwerking kan tot drie dagen na het eten van grapefruit nog optreden. Dit wil dus zeggen dat je ’s morgens geen grapefruitsap mag drinken en je geneesmiddel later op de dag kunt innemen.

Mogelijkheden bij het gebruik van geneesmiddelen en grapefruit

Je hebt verschillende mogelijkheden als je geneesmiddelen moet gaan gebruiken:

  • je kunt grapefruit van volledig uitsluiten van je dieet en vervangen door andere vruchten en vruchtensappen,
  • wanneer je grapefruitproducten wilt blijven eten of drinken, dan kun je met je arts overleggen over de mogelijkheid om een ander geneesmiddel te gaan gebruiken.

Verschillende beschikbare statines hebben namelijk geen wisselwerking met grapefruitsap en zijn om die reden veilig te gebruiken, zoals de volgende medicijnen:

  • Crestor (rosuvastatin),
  • Lescol (fluvastatine),
  • Pravachol (pravastatin).

Op het moment dat je echter nog vragen hebt over de wisselwerkingen tussen medicijnen en grapefruitsap, dan dien je deze altijd goed door te spreken met je arts. Je arts is namelijk een uitstekende informatiebron en hij, of zij, kan je helpen bij de behandeling en je inspanningen om je goede gezondheid te kunnen waarborgen.

naturaplaza superfoods banner