Take a fresh look at your lifestyle.

Benen

De onderste ledematen bij een mens worden de benen genoemd. Bij dieren spreek je in de regel echter in een vergelijkbaar geval over de achterpoten. Benen sluiten direct aan op de romp en zowel de functionele- als de anatomische analogie is vrijwel gelijk aan die van de armen. Een essentieel verschil tussen armen en benen is dat de onderste ledematen ook nog zijn bedoeld om je mee voort te bewegen.

single reizen online banner

Anatomie

Bij mensen worden de benen in een aantal delen onderverdeeld. Van boven naar onder zijn dat:

  • de bovenbenen,
  • de knieën,
  • de onderbenen,
  • de enkels,
  • de voeten.

In de praktijk blijkt echter dat veel mensen de voeten niet als een onderdeel van hun benen beschouwen maar als een apart lichaamsdeel.

bewust puur banner

In de benen bevinden zich een heleboel botten, gewrichten, spieren en bloedvaten die er samen voor zorgen dat deze ledenmaten niet alleen stevig zijn maar ook kunnen bewegen en het gewicht van het lichaam kunnen dragen.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de benen is vandaag de dag steeds belangrijker geworden. Zo worden slanke, lange benen bij vrouwen in veel landen en culturen als een schoonheidsideaal en als teken van vrouwelijkheid beschouwd. Daarnaast mag een ideaal vrouwenbeen, volgens veel mensen, geen haren bevatten. Om die reden verwijderen een heleboel vrouwen (en soms ook mannen) deze beenhaartjes.

naturaplaza superfoods banner