Take a fresh look at your lifestyle.

Rugpijn

Bij een mens, en alle andere gewervelden, wordt de rug gevormd door 33 of 34 wervels, de ribben en spierweefsel. Bij mensen bestaat de rug uit:

single reizen online banner
  • 7 nekwervels,
  • 12 borstwervels,
  • 5 lendenwervels,
  • 5 heiligbeenwervels,
  • Het staartbeen.

De scheiding tussen de verschillende wervels wordt gevormd door zogenaamde tussenwervelschijven. De gestapelde wervels zorgen ervoor dat het ruggenmerg door een buis van wervelbogen loopt. Zenuwen vanuit het ruggenmerg lopen tussen de wervels door en kunnen zo onder andere je ledematen aansturen.

Rugpijn is een breed begrip en eigenlijk een verzamelnaam voor een heleboel uiteenlopende klachten die betrekking hebben op de rug. Circa 80 procent van alle volwassenen heeft, in meerdere of mindere mate, geregeld last van stekende of zeurende pijnklachten in de rug. Deze pijn kan soms gepaard gaan met uitstraling naar de billen of de benen. Er kan een onderverdeling worden gemaakt tussen:

bewust puur banner
  1. aspecifieke lage rugpijn,
  2. rugklachten door specifieke oorzaken.

1. Aspecifieke lage rugpijn

Omhelzen een verzameling van een aantal lastig van elkaar te onderscheiden rugaandoeningen. Voor een huisarts is het echter niet zinvol om in dergelijke gevallen een exacte diagnose te stellen omdat de behandeling van de klachten doorgaans gelijk blijft. Het is wel belangrijk om te weten of de rugklachten korte of al langere tijd aanwezig zijn en hoe hevig de pijn wordt ervaren.

2. Specifieke oorzaken voor rugklachten

Circa 5 procent van alle rugklachten worden veroorzaakt door specifieke oorzaken die herkend dienen te worden omdat het ziektes waarbij een behandeling mogelijk, of zelfs noodzakelijk, is. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een vernauwing van het wervelkanaal waarbij er sprake is van neurologische uitval, een hernia van de tussenwervelschijf, wervelontstekingen, wervelbreuken, afgegleden wervel, de ziekte van Bechterew of de aanwezigheid van een tumor.

Bij aanhoudende rugpijn, of pijn die gepaard gaat met bijvoorbeeld uitvalsverschijnselen of plotseling urineverlies dient de hulp van een arts te worden ingeschakeld.

naturaplaza superfoods banner