Take a fresh look at your lifestyle.

8 Natuurlijke remedies tegen een kater

Op het moment dat je na een avondje doorhalen last hebt van hoofdpijn, buikpijn en wellicht nog een aantal andere kwalen, dan is de kans groot dat je te kampen hebt met een kater. Tot op de dag van vandaag weten deskundigen nog steeds niet veel over de oorzaak van een kater. Sommige theorieën zeggen bijvoorbeeld dat alcohol de biologische ritmen in je lichaam in de war stuurt en dat je je daarom zo beroerd gaat voelen; terwijl andere suggereren dat de afbraak van de alcohol de schuldige is. Onderzoek suggereert dus onder andere dat je de afvalstoffen die in je lichaam worden gevormd op het moment dat de alcohol af wordt gebroken, je misselijk kunnen maken. Hoe zoeter de alcoholische drank is, hoe meer afvalstoffen er in je lichaam terecht zullen komen. Om die reden kan dan ook worden gesteld dat likeuren op basis van granen en rode wijn bijzonder vaak voor een kater kunnen zorgen.

single reizen online banner

De hoofdpijn die zo kenmerkend is voor de momenten waarop je last van een kater hebt, kan een gevolg zijn van uitdroging. Alcohol werkt namelijk als een diureticum (urineafdrijvend)en dus zal je lichaam zich aan de alcoholconcentraties in het bloed aan dienen te passen nadat je bent gestopt met het innemen van alcoholische dranken.

Een kater voorkomen

Tot op heden is er echter maar een trefzekere manier om een ​​kater te kunnen voorkomen, te weten: geen alcoholische drank drinken. Daarnaast kan tijd worden beschouwd als een bewezen remedie: het duurt namelijk 8 tot 24 uur voordat de symptomen waar een kater mee gepaard gaat weer zijn verdwenen. In de tussentijd kun je echter proberen om de volgende simpele, natuurlijke manieren aan te wenden om de klachten te verlichten of om de hoofdpijn, de misselijkheid en het algemene gevoel van onbehagen de dag na het drinken aan te pakken:

bewust puur banner
 • Drink extra water. Het is van cruciaal belang om goed gehydrateerd te blijven als je alcohol drinkt. Dat wil dus zeggen dat je veel water dient te drinken tussen de diverse alcoholische versnaperingen. Indien je deze regel echter naast je neerlegt en de volgende ochtend een kater zich aandient, dan kun je om je lichaam weer te dehydrateren extra water drinken zodat de afvalstoffen gemakkelijker uit je systeem te krijgen.
 • Drink, naast water, ook ander vocht. Het is goed om te weten dat water drinken alleen niet genoeg zal zijn. Je dient dan ook ander vocht tot je te nemen, bijvoorkeur vloeistoffen die rijk zijn aan elektrolyten. Hierbij kun je onder andere denken aan sportdrankjes, kokoswater of bouillon, die zowel zout als kalium bevatten. Door het drinken van alcohol gaan er immers veel elektrolyten verloren, die later weer aangevuld moeten worden zodat de balans in je lichaam weer in balans komt.
 • Zorg voor een vettige bodem voordat je alcohol gaat drinken. Een eeuwenoude remedie die over heel de wereld wordt gebruikt, is om een ​​lepel olijfolie tot je te nemen voordat je je losgaat met alcohol. Sommige mensen zweren zelfs bij dit trucje om een kater tegen te gaan. Het eten van een pizza of ander vet voedsel heeft overigens een soortgelijk effect. In alle gevallen wordt ervan uitgegaan dat je je darmen eerst voldoende in hebt gevet, zodat het langer zal duren voordat de alcohol door je lichaam op zal worden genomen.
 • Eet zoetigheid terwijl je alcohol drinkt . Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat fructose (fruitsuiker) het de afbraak van alcohol in je lichaam kan versnellen, waardoor de kans op het ontstaan van een kater kleiner zal worden. Het is dan ook van groot belang om zoetigheid te eten terwijl je alcohol drinkt, en niet ervoor, omdat fructose snel af zal worden gebroken. Je kunt bijvoorbeeld gewoon sinaasappelsap drinken tussen de alcoholische versnaperingen door.
 • Zorg voor een goede vulling van je maag de dag na het drinken. Met andere woorden: eet een goed ontbijt. De elektrolyten in het voedsel zullen je lichaam namelijk helpen bij het aanvullen van een gedehydrateerd systeem en het aanvullen van de calorieën die verloren zijn gegaan. Je moet je echter wel bedenken dat je niet te snel moet eten op de ochtend na het doorhalen. Ondanks dat een vette maaltijd voor het drinken je tegen een kater zou kunnen behouden, heeft een eenmaal ontstane kater voedsel nodig dat gemakkelijk te verteren is, zoals toast en ontbijtgranen. Sommige mensen geloven dat het eten van een sneetje verbrande toast helpt om van een kater af te komen, ze denken namelijk dat de verkoolde korst van het brood de afvalstoffen uit je lichaam zal filteren. Je zou dit kunnen vergelijken met de werking van een koolstofwaterfilter. Helaas is er tot op heden nog geen wetenschappelijk onderzoek voor handen om deze bewering te kunnen staven.
 • Eet gember. Eeuwenlang hebben mensen al gember gegeten om klachten zoals misselijkheid en braken te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen om op gekristalliseerde gember te knabbelen nadat je een nacht flink door hebt gehaald. De Amerikaanse National Institutes of Health hebben laten zien dat een eerder uitgevoerd onderzoek dat het nuttigen van een combinatie van gember, mandarijn en bruine suiker voor het starten met drinken de misselijkheid en het braken achteraf kan verminderen.
 • Probeer cactusvijg. Ondanks het feit dat deze remedie nog altijd nader moet worden onderzocht, heeft een eerder onderzoek aangetoond dat het nemen van 1.600 IE cactusvijgextract vijf uur voordat je begint met drinken de kans op het ontstaan van een ernstige kater met 50 procent kan verminderen.
 • Ga weer naar bed. Een kater is niet het gevolg van een gebrek aan slaap, maarwel staat vast dat slaapgebrek de klachten erger zal maken. Je doet er dan ook goed aan om de dag na het doorhalen een extra dutje te doen. Op die manier krijgt je lichaam namelijk de kans om zichzelf te weer herstellen.

Tussen de extra dutjes en het rehydrateren, kun je je lichaam ook helpen met zich te herstellen met behulp van het volgende wereldwijd gebruikte recept en de wetenschap die daar achter zit. Het volgende heeft je lichaam nodig om een kater effectief te helpen bestrijden:

 • zetmeel,
 • suiker,
 • natrium,
 • kalium.

Deze stoffen heeft je lichaam immers verloren door het drinken van alcohol en dien je dus weer terug te brengen in je uitgeputte systemen. Je gaat als volgt te werk:

 • Los 1 theelepel zout samen met 8 theelepels suiker op in 5 kopjes gedestilleerd water.
 • Roer daar vervolgens een half kopje sinaasappelsap en een kwart kopje gepureerde banaan erdoor.
 • Om je kater te bestrijden, nip je van dit mengsel langzaam in de loop van de dag nadat je door hebt gehaald, Het mengsel moet je, wanneer je het even niet gebruikt, op een koele plaats bewaren. Je kunt het mengsel na bereiding goed houden voor de eerstvolgende 24 uur.
naturaplaza superfoods banner