Take a fresh look at your lifestyle.

Symptomen van nierziekte

Op het ogenblik dat je bekend bent met de symptomen van chronische nierziekte, dan kun je vandaag de dag de juiste behandeling krijgen en je een stuk beter gaan voelen. De symptomen van chronische nierziekte kunnen subtiel zijn, en er zijn zelfs mensen die helemaal geen symptomen waarnemen, of tenminste denken dat ze dat niet doen. Wanneer je echter één of meer van de volgende 15 symptomen hebt, of als je je zorgen maakt over eventuele nierproblemen, dan is het aan te bevelen om je huisarts om raad te vragen en bloed- en urineonderzoeken uit te laten voeren. Een groot aantal van de symptomen op de onderstaande lijst kunnen echter ook het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. De enige manier om de oorzaak van jouw specifieke symptomen te achterhalen, is door naar je huisarts te gaan en je situatie goed te laten onderzoeken.

single reizen online banner

Opmerking: lage rugpijn is geen teken van een nieraandoening. Je nieren bevinden zich namelijk boven je middel aan de kant van je rug. Indien je last van pijn hebt, dan is dat doorgaans verstandig om dat te melden bij je huisarts, zeker wanneer de pijn aan blijft houden of erger wordt. Op het moment dat je een bezoek brengt aan je huisarts kun je de symptomentabel afdrukken, die je aan het einde van dit artikel kunt vinden, en bespreken tijdens het consult.

15 Symptomen van nierziekte

De onderstaande 15 symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een nierziekte en zijn om die reden dan ook van belang om met je huisarts te bespreken, zodat deze onderzoek kan doen naar de onderliggende oorzaak, een juiste diagnose kan stellen en eventueel een behandelplan oor je op kan stellen.

1. Vermoeidheid, voortdurend moe zijn

Waarom is dit zo?

Gezonde nieren maken een hormoon, erytropoëtine oftewel EPO, aan dat je lichaam de opdracht geeft om zuurstofdragende rode bloedcellen te gaan produceren. Op het ogenblik dat je nieren echter niet optimaal hun werk doen, zal er minder EPO aan worden gemaakt. Met een geringer aantal rode bloedcellen om zuurstof mee door je lichaam te vervoeren, zullen je spieren en hersenen eerder vermoeid raken. Dit fenomeen wordt ook wel bloedarmoede genoemd en kan vaak prima worden behandeld.

Wat zeggen patiënten

  • Ik was constant uitgeput en had geen puf om ook maar iets te doen.
  • Ik kon erg lang en veel slapen. Ik kwam thuis van mijn werk en stapte dan direct mijn bed in omdat ik doodmoe was.

2. Je hebt het koud, zelfs wanneer anderen het juist warm hebben

Waarom is dit zo?

Als gevolg van de bloedarmoede kan je het de hele tijd koud hebben, zelfs als het in een bepaalde ruimte lekker warm is.

Wat zeggen patiënten

  • Ik merk dat ik het soms erg koud heb en dat ik zelfs koude rillingen krijg.
  • Soms krijg ik het echt heel erg koud. Het kan dan best warm zijn, maar blijf ik het koud hebben.

3. Kortademig zijn, zelfs na een zeer geringe lichamelijke inspanning

Waarom is dit zo?

Kortademig zijn kan op twee manieren iets met de nieren te maken hebben. Op de eerste plaats kan extra vocht in het lichaam zich in de longen op gaan hopen. Daarnaast kan bloedarmoede (een tekort aan zuurstofhoudende rode bloedcellen) je lichaam zuurstofarm maken waardoor je kortademig wordt.

Wat zeggen patiënten

  • Op de momenten dat ik kortademig ben, is dat heel beangstigend voor mij. Ik vind het gewoon eng. Ik ben dan bang dat ik misschien flauw kan gaan vallen of zo, dus ik ga om de regel een poosje rustig zitten als dit gebeurt.
  • Ik kon ’s nachts niet slapen omdat ik niet op adem kon komen. Het leek dan alsof ik aan het verdrinken was en het benauwende gevoel, van het niet goed kunnen ademen, kan bovendien nergens heen. Het voelde zeker niet goed.

4. Je zwak of duizelig voelen

Waarom is dit zo?

Bloedarmoede die in verband kan worden gebracht met nierfalen wil zeggen dat je hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een gevoel van zwakte of duizeligheid.

Wat zeggen patiënten:

  • Ik voelde me altijd moe en duizelig.
  • Het zwakke en duizelige gevoel overviel me opeens, bijvoorbeeld wanneer ik op het werk was, en ik me plotseling duizelig werd. Dus ik dacht dat dit wellicht iets te maken kon hebben met mijn bloeddruk, of dat het anders diabetes zou kunnen zijn. Ik had er dus helemaal geen goed gevoel over.

5. Problemen met helder kunnen denken

Waarom is dit zo?

Bloedarmoede die in verband wordt gebracht met nierfalen houdt in dat je hersenen niet voldoende zuurstof aangevoerd krijgen. Dit kan op zijn beurt leiden tot geheugenproblemen of concentratiestoornissen.

Wat zeggen patiënten

  • Ik weet dat ik mijn vrouw eens vertelde dat mijn geheugen me in de steek liet, ik kon me niet herinneren wat ik de week eerder had gedaan, of soms zelfs wat ik 2 dagen van tevoren deed. Ik kon me bovendien niet echt meer concentreren, dit viel me op omdat ik graag kruiswoordpuzzels oplos en veel lees.
  • Ik wilde opstaan ​​om iets te gaan doen en tegen de tijd dat ik op de betreffende plek aankwam, kon ik me al niet meer herinneren wat ik eigenlijk van plan was om te doen.

6. Je hebt hevige jeuk

Waarom is dit zo?

Nieren voeren afvalstoffen af uit je bloedbaan. Op het ogenblik dat de nieren echter niet meer naar behoren hun werk doen, dan kan er een opeenhoping van afvalstoffen in je bloed ontstaan en voor een hevige jeuk zorgen.

Wat zeggen patiënten

  • Het is niet dat je huid alleen gaat jeuken, maar echt een vorm van jeuk die door lijkt te dringen tot op het bot. Ik moest zelfs een borstel gebruiken en hard krabben. Het gevolg was dat mijn er rug er uiteindelijk er zo bloederig uitzag en er overal littekens van het krabben achterbleven.
  • Mijn huid was opengebarsten, ik had een enorme jeuk en krabde heel de dag door als een bezettene.

7. Opgezwollen handen en/of voeten

Waarom is dit zo?

Falende nieren zullen geen extra vocht meer uit je lichaam afvoeren, waardoor dit zich op gaat hopen en zorgt voor opgezwollen benen, enkels, voeten en/of handen.

Wat zeggen patiënten

  • Ik herinner me dat mijn enkels enorm gezwollen waren. Ze waren zelfs zo dik geworden dat ik mijn schoenen niet meer aan kon doen.
  • Op een ochtend ging ik naar mijn werk, mijn linkerenkel was opgezwollen, echt enorm opgezet en ik was heel erg vermoeid toen ik alleen maar naar de bushalte was gelopen. Op dat moment besefte ik dat ik nodig naar een dokter moest.

8. Een gezwollen of opgezet gezicht

Waarom is dit zo?

bewust puur banner

Wanneer je nieren falen, dab verwijderen ze geen overtollig vocht meer uit je lichaam, waardoor dit zich op zal gaan hopen en kan zorgen voor een zwelling in je gezicht.

Wat zeggen patiënten

  • Het haar van mijn zus begon uit te vallen, ze begon lichaamsgewicht te verliezen, terwijl haar gezicht wel op was gezwollen. Pas toen ze voor deze klachten naar een dokter was gegaan, kwam ze erachter wat er werkelijk met haar aan de hand was.
  • Mijn wangen waren altijd opgezwollen en stonden gewoon strak. Soms deden ze zelfs pijn.

9. Eten smaakt naar metaal

Waarom is dit zo?

Een opeenhoping van afvalstoffen in het bloed (uremie geheten) kan de smaak van voedsel veranderen en tevens voor een slechte adem zorgen. Je merkt wellicht ook dat je stopt met het eten van vlees, of dat je lichaamsgewicht aan het verliezen bent omdat je gewoon geen zin meer hebt in eten.

Wat zeggen patiënten

  • Een vieze smaak in je mond. Het lijkt haast wel of je ijzer aan het eten of drinken bent.
  • Ik heb niet meer de eetlust die ik had voordat ik met de dialyse van mijn nieren begon, ik moet, sinds het moment dat mijn nieren hun werk niet meer goed deden, wel ongeveer 10 kilo af zijn gevallen.

10. Een naar ammoniak ruikende adem

Waarom is dit zo?

Een opeenhoping van afvalstoffen in je bloed (de zogenaamde uremie) kan een slechte adem tot gevolg hebben. Je adem ruikt dan naar ammoniak.

Wat zeggen patiënten

  • Mijn man vertelt me ​​steeds weer dat mijn adem naar vis rook.
  • Soms ruikt mijn adem naar urine en ben ik genoodzaakt om mijn tanden vaker dan normaal te poetsen.

11. Maagklachten, misselijkheid en braken

Waarom is dit zo?

Een ernstige ophoping van afvalstoffen in het bloed (uremie) kan eveneens zorgen voor klachten als misselijkheid en braken. Als gevolg van het verlies van eetlust kun je ook te maken krijgen met een ongewild verlies van lichaamsgewicht.

Wat zeggen patiënten

  • Ik had heel veel jeuk en ik voelde me misselijk, ik moest ook constant overgeven. Ik kon echt niets meer in mijn maag houden.
  • Toen ik last van misselijkheid kreeg, kon ik niet meer eten en had ik zelfs moeite met het innemen van mijn bloeddrukmedicatie.

12. ’s Nachts opstaan ​​om te gaan plassen

Waarom is dit zo?

Nieren zijn de organen in je lichaam die verantwoordelijk zijn voor de productie van urine, dus op het moment dat ze niet meer naar behoren hun werk doen, dan kan de urine (en de urineproductie) veranderen. Dit kan betekenen dat je vaker moet plassen, of dat je grotere hoeveelheden urine produceert dan normaal het geval is, de urine is dan echter wellichter van kleur. Verder kun je extra aandrang voelen, of juist moeite hebben, om te plassen.

Wat zeggen patiënten

  • Mijn urine was het aspect dat me opviel. Op een bepaald moment ging ik namelijk vaker naar het toilet en als ik daar aan was gekomen, gebeurde er niets. Je denkt: ‘Hé, ik moest toch plassen,’ en het resultaat is dan alleen maar 2 of 3 druppels urine.
  • Ik stond ’s nachts twee of soms wel drie keer op en had dan steeds een enorme aandrang om te plassen.

13. Schuimende of bruisende urine

Waarom is dit zo?

Nieren produceren urine, dus op het ogenblik dat ze niet meer goed werken, dan kan de urine en de productie ervan veranderen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van schuimende- of bruisende urine. Als gevolg daarvan kan er echter meer dan eiwit in de urine dan normaal het geval zou moeten zijn.

Wat zeggen patiënten

  • Het toilet leek soms alleen maar gevuld te zijn met luchtbellen en bubbels als ik had geplast.
  • Ik merkte dat mijn urine soms erg schuimde, dus maakte ik een afspraak met de dokter omdat ik dat erg vreemd vond en me zorgen maakte.

14. Bruine, rode of paarse urine

Waarom is dit zo?

Nieren produceren urine, dus zodra deze organen niet meer goed werken, dan kan de urine (en de productie ervan) veranderen, bijvoorbeeld in de vorm van minder vaak hoeven plassen, of kleinere hoeveelheden urine aanmaken dan normaal. Deze kleine hoeveelheden urine zijn dan echter wel vaak donker gekleurd en kan zelfs in bepaalde gevallen sporen van bloed bevatten.

Wat zeggen patiënten

  • Ik trof bloed aan in mijn urine. De urine was zo donker dat het op druivensap leek. Toen ik naar het ziekenhuis ging, dachten de medici dat ik loog over de kleur toen ik mijn urine beschreef.
  • Ik dacht dat ik last van een urineweginfectie had toen ik voor de eerste keer bloed in mijn urine aantrof.

15. Aandrang blijven voelen als je plast

Waarom is dit zo?

Nieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van urine, dus wanneer de nieren falen, dan kan de urine evenals de urineproductie veranderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je aandrang voelt, of juist moeite hebt, om te plassen.

Wat zeggen patiënten

  • Wanneer je naar het toilet gaat omdat je aandrang voelt, maar er weinig, of geen, urine naar buiten komt. Je blijft zelfs de druk voelen van voor je toiletbezoek, dit kan een enorme druk zijn zonder dat er veelurine wordt geloosd.
  • De aandrang om te plassen was zo groot, maar toch zou het plassen zelf zo traag verlopen. Zo kon het wel 2 tot 3 minuten duren voordat ik klaar was met plassen.

Checklist met symptomen van nierziekte

Check de symptomen waar je last van hebt en vul deze in, in de onderstaande tabel om ze vervolgens tijdens je eerstvolgende doktersbezoek te bespreken.

  • Ik voel me altijd moe
  • Ik heb het koud, zelfs wanneer andere mensen om mij heen het warm hebben
  • Ik ben kortademig, zelfs na heel weinig lichamelijke inspanning
  • Ik voel me zwak of duizelig
  • Ik kan niet helder denken
  • Ik heb erg veel jeuk
  • Mijn gezicht is gezwollen of opgezet
  • Eten smaakt naar metaal en ik heb geen zin in eten
  • Mensen zeggen dat mijn adem naar ammoniak ruikt
  • Ik voel me erg ziek en heb last van mijn maag
  • Ik moet ’s nachts opstaan ​​om te gaan plassen
  • Mijn urine schuimt of bruist
  • Mijn urine is bruin, rood of paars van kleur
  • Ik voel een sterke aandrang of druk als ik moet plassen
naturaplaza superfoods banner