Take a fresh look at your lifestyle.

Oorzaken van pijn en zwakte in de schouder

Oorzaken van pijn en zwakte in de schouder

Pijn in de schouder is een aandoening die niet alleen jonge, maar ook oudere mensen kan treffen. Oorzaken van deze aandoening kunnen echter wel uiteenlopen, waarbij sommige personen kleine “klikjes” voelen en pijnklachten hebben terwijl anderen een constante, slopende pijn en een ernstige bewegingsbeperking hebben. Ondanks dat trauma’s en artritis twee van de meest voorkomende oorzaken zijn van zwakte en pijn in de schouder, zijn er ook diverse andere aandoeningen die dergelijke symptomen met zich mee kunnen brengen. Hierbij kun je denken aan: schouderkneuzing, scheuren in de rotatorenmanchet en een ontsteking in de schouder.

single reizen online banner

Inklemming in de schouder

Het schouder impingement syndroom (soms ook wel een zwemmersschouder of werpersschouder genoemd) is het gevolg van pezen of slijmbeurs die geïrriteerd en ontstoken raken wanneer het de ruimte (de subacromiale ruimte) net onder het schouderblad (de scapula) betreft. Inklemming is meestal het gevolg van het herhaald maken van een bovenwaartse beweging met de arm. Dit kan pijn veroorzaken op momenten dat je je arm opzij kantelt, een houding waarin er een pijnlijke boog ontstaat. Indien de klachten niet worden behandeld, dan kan een botsing met de schouder leiden tot de geleidelijke afscheuring van de pezen die zich rond de rotatorenmanchet bevinden, in het bijzonder wanneer deze beginnen te verzwakken en dunner gaan worden.

Letsel aan het rotatorenmanchet

Het rotatorenmanchet bestaat uit een groep van vier spieren en pezen die de bal van het schoudergewricht omringen. Deze weefsels helpen samen bij het opheffen van de arm en om bovenhandse bewegingen te kunnen maken. Een scheur in de rotatorenmanchet kan het gevolg zijn van een acute trauma of van microabrasie die veroorzaakt is door een chronische ontsteking. Bij sommige mensen zijn er mogelijk niet veel, of helemaal geen, symptomen waar te nemen (in het bijzonder bij oudere mensen die een inactief leven leiden). In andere gevallen kunnen de symptomen een stuk duidelijker zijn en onder andere bestaan uit:

  • algemene zwakte in de schouder,
  • pijn wanneer je beweegt, in het bijzonder wanneer je arm boven je hoofd wordt geheven,
  • een beperkt bewegingsbereik,
  • een krakend of klikkend geluid in de aangedane schouder,
  • pijn gedurende de nacht,
  • mogelijke blauwe plekken op de aangedane schouder.

Rotatorenmanchet problemen kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van schouderzwakte door de mechanica van het gewricht te veranderen. Indien dit niet wordt behandeld, dan kan de bewegingsvrijheid en de kracht van iemand permanent aan worden getast.

bewust puur banner

Ontsteking van de schouder

Schouderkneuzingen of -letsels die niet worden behandeld kunnen op den duur leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs (bursitis) en de pees (tendinitis). Ondanks dat een groot aantal van de symptomen van bursitis en tendinitis vergelijkbaar is, zijn er ook een aantal verschillen aan te wijzen die elke aandoening zullen kenmerken:

  • Slijmbeursontsteking (bursitis) is een ontsteking van de met vocht gevulde ruimtes (bursa) die de wrijving in je schoudergewricht helpen verminderen. De manifestatie van de symptomen zal vaak geleidelijk en niet acuut zijn. De pijn kan worden gelokaliseerd rondom de buitenkant van de schouder. Er is in de regel sprake van weinig pijn wanneer je je arm zijwaarts beweegt of deze in een hoek van 90 graden optilt.
  • Peesontsteking (tendinitis) beïnvloedt op zijn beurt de pezen van de rotatorenmanchet en zorgt voor pijn in zowel de schouder als in de bovenarm (in sommige gevallen zelfs tot aan de pols). Klikjes waarnemen in de aangedane schouder is hierbij volkomen normaal en zal meestal erger worden op momenten dat je je arm achter je hoofd of rug brengt. De pijn kan worden gevoeld op het ogenblik dat je je arm boven je schouder opheft of als je slaapt op de aangedane schouder. Naarmate de peesontsteking vordert, kan de pijn meer aanhoudend en meer ernstig worden.

Ondertussen kan een andere aandoening, die in de medische wereld aan wordt geduid als brachiale neuritis, een ontsteking veroorzaken van een groep zenuwen die de schouder en de arm als hun werkgebied hebben (dit staat ook bekend als de vertakking van de nexus). Deze aandoening wordt ook wel het Parsonage-Turnersyndroom genoemd en kenmerkt zich door het acute, stekende en scherpe pijn aan het begin. De hevige pijn heeft doorgaans de neiging om enkele dagen aan te blijven houden, waarna de arm en schouder doorgaans erg zwak zullen zijn.

In alle drie gevallen is de zwakte niet helemaal in verband te brengen met de ontsteking zelf. Integendeel, de schouderzwakte is het gevolg van de reactie van je lichaam op de pijn terwijl je reflexen de controle overnemen en iedere beweging die pijn veroorzaakt uit de weg proberen te gaan. Na verloop van tijd kan het gebrek aan beweging de zwakte van de schouder af laten nemen en leiden tot een zeker verlies van spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen.

naturaplaza superfoods banner