Een frozen shoulder is een veel voorkomend probleem dat gepaard gaat met een pijnlijke schouder, dit ondanks het feit dat een groot aantal mensen dat aan deze aandoening lijdt zich niet bewust zijn van het eigenlijke probleem en wat de beste behandelingen zijn om hun klachten te verlichten. Bovenal zijn veel mensen verrast wanneer ze te horten krijgen dat er sprake zal zijn van een langdurig genezingsproces om de pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door een frozen shoulder. Hieronder beschrijven we in het kort de vier verschillende fasen waarmee een frozen shoulder gepaard gaat en wat je kunt verwachten op het gebied van de herstelduur van deze aandoening.
Fase één: bevriezing (voor de duur van 6 weken tot 6 maanden)
De bevriezingsfase is veruit de meest pijnlijke fase van een frozen shoulder. Aan het begin van deze fase kan de beweging slechts deels worden beperkt en om die reden wordt een vroege frozen shoulder dikwijls niet op de juiste wijze gediagnosticeerd als een probleem met de zogenaamde rotatorenmanchet. Tijdens deze fase zal de capsule van het schoudergewricht zich gaan verdikken en in gaan krimpen. Terwijl dit gebeurt, worden de schouderbewegingen alsmaar moeilijker en pijnlijker.
Fase twee: bevroren (voor de duur van 4 maanden tot 6 maanden)
De tweede fase van een frozen shoulder wordt ook wel de bevroren fase genoemd. Tijdens deze fase zal de schouder opvallend stijf zijn. De kenmerkende onderzoeksvinding die de diagnose frozen shoulder kan bevestigen, is dat de patiënt niet alleen zijn, of haar, de schouder niet meer normaal kan bewegen, maar eveneens dat een andere persoon die de arm probeert te manipuleren, hier niet toe in staat zal zijn. Bij een probleem met de rotatorenmanchet kan iemand met een frozen shoulder doorgaans de aangedane arm niet op een normale manier bewegen, maar iemand anders (zoals een arts die een onderzoek uit wil voeren) dit wel kan.
De bevroren fase van een frozen shoulder is in de regel veel minder pijnlijk dan de bevriezingsfase, maar de pijn kan wel veroorzaakt worden door de uitvoering van op het oog simpele activiteiten. Het draaien van het schoudergewricht is zelfs bijzonder lastig zodat een activiteit zoals het wassen van je haar, het vasthaken van een BH of het reiken naar een veiligheidsgordel in een auto tot een pijnlijke actie zal maken.
Fase drie: ontdooiing (voor de duur van 6 maanden tot 2 jaar)
De laatste fase van een frozen shoulder is de zogeheten ontdooiingsfase. In deze fase is de capsule van het schoudergewricht dik en stijf, maar na verloop van tijd zal deze langzaam weer soepeler worden. Het is van belang om de schouderkom uit te rekken en zelfs wat ongemak toe te staan om er op die manier voor te zorgen dat de mobiliteit van het schoudergewricht zich blijft herstellen.
De ontdooiingsfase wordt in de regel veel beter verdragen door mensen die lijden aan een frozen shoulder, zelfs al kan deze fase behoorlijk lang aan blijven houden. Het ontbreken van de extreme pijn die in verband kan worden gebracht met de bevriezing van het gewricht, en het opmerken van het geleidelijke herstel van de mobiliteit, zal deze fase meer acceptabel maken, zelfs als deze lang aan blijft houden.
Het behandelen van een frozen shoulder
De behandeling van een frozen shoulder zal vrijwel altijd het beste resultaat weten te boeken als er gebruik wordt gemaakt van fysiotherapie en het uitrekken van het gewricht. Pijnstillers, ijs- en hittetoediening en alternatieve therapieën kunnen allemaal nuttige resultaten boeken en slechts voor een deelde pijn en het ongemak verlichten.
Operatief ingrijpen kan eveneens een behandeloptie zijn als je last hebt van een frozen shoulder, maar deze mogelijkheid is gelukkig maar zelden nodig, en zal meestal alleen uit worden gevoerd wanneer bij langdurige inspanningen tijdens de behandeling de verbetering van de symptomen niet het gewenste resultaat laat zien. Een van de problemen bij een operatie om een frozen shoulder te behandelen is dat een operatieve ingreep een mogelijke oorzaak kan zijn van een frozen shoulder. Om die reden is het dus mogelijk dat bepaalde patiënten na deze ingreepmeer klachten zullen ervaren. Dit zal niet wenselijk zijn en zelfs uiterst frustrerend zijn.
Vooruitzichten bij een frozen shoulder
Zoals je ziet, kan de duur van het herstel van een frozen shoulder lang, en soms ronduit frustrerend, zijn. Het is voor patiënten van cruciaal belang zijn om goed te begrijpen dat, ongeacht wat, de lengte van de hersteltijd dient te worden weergegeven in maanden of zelfs in jaren. De verwachting dat het herstel snel zal gaan verlopen, zorgt echter alleen maar voor extra frustratie.
Nu je dit weet, kun je de eerste stappen gaan zetten om je herstel te versnellen en het ongemak van een frozen shoulder zoklein mogelijk te maken. Behandelen kan gunstige effecten laten zien en je behandeld arts kan behandelingen voorstellen die erop zijn gericht om de pijn te verlichten terwijl je schouder zich geleidelijk aan het herstellen is. Het goede nieuws is bovendien dat na verloop van tijd vrijwel iedereen die lijdt aan een frozen shoulder volledig van hun pijn zullen worden verlost en uiteindelijk weer normale, of bijna normale, bewegingen met hun schoudergewricht kunnen maken.