Sinds de jaren veertig van de twintigste eeuw is penicilline een geneesmiddel dat in wordt gezet om infecties die worden veroorzaakt door bacteriën mee aan te pakken. Maar toch laten bepaalde mensen een minder goede reactie zien wanneer ze het middel gebruiken. Je afweersysteem zal normaal gesproken het gevecht aangaan met de bacteriën die je ziek maken. Soms echter al je lichaam zich echter niet tegen de binnengedrongen ziektekiemen keren, maar het geneesmiddel zelf als de vijand beschouwen en aan gaan vallen. Dat is precies wat er gebeurt wanneer je allergisch bent voor penicilline. Je afweersysteem denkt dan dat het geneesmiddel een ongewenste indringer is en wil er zo snel mogelijk vanaf geraken.
Is er wel sprake van een penicillineallergie?
Ieder mens kan allergisch zijn voor dit soort antibioticum, maar het is meer waarschijnlijk dat er sprake is van een:
- Allergie voor andere medicijnen,
- HIV,
- Epstein-Barr, een soort herpesvirus,
- familieleden die geen penicilline kunnen verdragen,
- andere vorm van allergie, zoals hooikoorts.
Indien je vaak penicilline dient te gebruiken, dit voor een langere tijd moet doen of wanneer dit in hoge doseringen moet gebeuren, dan is de kans echter groter dat je minder goed gaat reageren op dit medicijn.
Een arts zal altijd proberen om het juiste antibioticum aan een bepaalde ziekte te koppelen. Dit is een minder eenvoudige taak dan je wellicht zou denken, zeker wanneer er sprake is van een penicillineallergie. Wellicht is het goed dat je je laat testen als je problemen opmerkt of wanneer je onder behandeling voor kanker bent.
Wat zijn de symptomen van ene penicillineallergie?
Je kunt een aantal van de volgende symptomen waar gaan nemen, die kunnen wijzen op een allergie voor penicilline. Ze zullen binnen een uur na inname van de penicilline zich manifesteren:
- Hoesten,
- Een piepende ademhaling,
- Kortademigheid,
- Koorts,
- Uitslag op je huid (rode bultjes die mogelijk jeuk veroorzaken),
- Jeukende, tranende ogen,
- Jeuk op andere plaatsen van je lichaam,
- Een loopneus,
- Een zwelling van je huid, vaak in of rondom je gezicht,
- Een vernauwing in je keel.
In sporadische gevallen kun je een ernstige reactie hebben, die in de medische wereld ook welaan wordt geduid met de term anafylaxie. In dat geval dien jij, of iemand in je omgeving, de alarmlijn bellen en met spoed de hulpdiensten inschakelen:
- Je buik doet zeer.
- Het is moeilijk om adem te halen.
- Je hebt kast van diarree.
- Je bent duizelig, licht in je hoofd of je valt flauw.
- Je hebt last van epileptische aanvallen.
- Je keel en/of tong zwelt op.
- Je hebt een drukkend gevoel op je borst.
- Je moet overgeven, of je hebt braakneigingen.
Ondanks dat het niet vaak voorkomt, kunnen bepaalde allergische reacties dagen, of zelfs weken, na het innemen van de penicilline (of het in contact komen met elk ander allergeen) optreden. Hieronder hebben we een aantal van de symptomen voor je verzameld waar je opdient te letten:
- Je gewrichten gaan pijn doen.
- Je hebt last van een zwelling.
- Je hebt last van (huid)uitslag .
- Je voelt je alsof je moet gaan braken.
- Je bent erg vermoeid.
- Je krijgt koorts.
- Je hebt een gevoel van verwarring.
- Je hartslag lijkt soms te stoppen.
- Er zit bloed in je urine.
- Je krijgt last van allergiesymptomen
Hoe verloopt een allergietest?
Om te beginnen zul je natuurlijk een afspraak moeten maken met je huisarts, die zal je tijdens het consult meestal eerst onderzoeken en een aantal vragen stellen over de symptomen waar je mee te maken heeft gehad en hoe lang deze hebben geduurd. Tevens kan het gebeuren dat de arts een huidtest of een tolerantietest uit wil voeren.
De huidtest is de meest gebruikelijke test die circa een uur van je tijd in beslag zal nemen. Voor de ze test zal de arts een kleine naald gebruiken om in je onderarm te prikken en je een lichte dosis penicilline toedienen. De naald zal echter nauwelijks door je huid heen weten te dringen. Indien je daadwerkelijk allergisch bent voor penicilline, dan zul je na circa een kwartier een jeukende rode bult tevoorschijn zien komen, die eruitziet als een muggenbeet .
Wanneer je daarentegen geen bult waarneemt, dan zal de arts je een dosis penicilline onder de huid van je onderarm inspuiten. Ook nu geldt weer dat wanneer je binnen een kwartier een bult gaat zien, je allergisch bent voor penicilline.
Op het moment dat je echter ook nu nog steeds geen reactie krijgt, dan is het waarschijnlijk dat je niet allergisch bent voor penicilline. Om er toch helemaal zeker van te zijn, kan de arts je nog een keer een normale dosis penicilline via de mond toedienen. Je zult dan wel nog een uur op de dokterspraktijk aanwezig moeten blijven, maar wanneer je geen symptomen van deze dosis krijgt, zal je arts je waarschijnlijk vertellen dat er geen sprake is van een penicillineallergie.
Een tolerantietest wordt meestal uitgevoerd als je echt penicilline nodig hebt en je arts geen huidtest voor handen heeft. Voor de tolerantietest zal de arts om te beginnen een kleine dosis penicilline toedienen. Wanneer je na 30 tot 60 minuten geen reactie hebt laten zien, dan zul je een hogere dosering krijgen. Zo zal iedere 30 tot 60 minuten de dosering naar boven bij worden gesteld totdat je een volledige dosis binnen hebt gekregen. In de meeste gevallen zal deze test uit worden gevoerd met vier tot vijf op te voeren doseringen. Als je na de volledige dosis geen symptomen hebt laten zien, dan kan doorgaans worden gesteld dat je niet allergisch bent voor penicilline.
Hoe verloopt de behandeling van een penicillineallergie?
Op het ogenblik dat je penicilline in hebt genomen zonder dat je je realiseerde dat je daar een allergie voor heeft, dan dien je uiteraard te stoppen met het gebruik van dit medicijn. De arts die je behandelt kan je dan een medicament voorschrijven dat antihistaminica wordt genoemd, om je symptomen te helpen verminderen. Voor meer ernstige problemen, zoals zwelling, kan hij, of zij, je een medicijn geven dat corticosteroïd heet. In het geval dat er sprake is van anafylaxie, dan kan een arts je direct een middel toedienen dat epinefrine wordt genoemd. Bovendien zul je dan wat tijd door dienen te brengen in een ziekenhuis totdat je bloeddruk en ademhaling weer op peil zijn.
Mogelijkheden als je allergisch voor penicilline bent
Indien je geen penicilline kunt verdragen, dan zul je dat geneesmiddel normaal gesproken vermijden. Een arts zal in dat geval proberen een ander soort antibioticum voor je behandeling te vinden.
Wanneer je echt penicilline nodig hebt, dan kun je een behandeling krijgen die aan wordt geduid met de term desensibilisatie. Je zult deze behandeling echter alleen mogen ondergaan wanneer je in het verleden niet met anafylaxie op het toedienen van penicilline hebt gereageerd. Tijdens de desensibilisatie zal de arts beginnen met het geven van een lage dosering penicilline. Indien je binnen 15 tot 30 minuten geen symptomen van een allergie laat zien, zal de dosering worden opgevoerd. De dosering zal, in de loop van een paar uur of dagen, worden verhoogd. Als je geen symptomen vertoont, dan kun je in de toekomst ook gewoon penicilline blijven gebruiken.