Take a fresh look at your lifestyle.

Wat je moet weten over pijn in de benen

Op het ogenblik dat je last hebt van pijn in je benen, dan kan de oorzaak aanvankelijk niet duidelijk zijn. Over het algemeen nemen veel mensen aan dat de pijn altijd in verband gebracht dient te worden met een bepaalde verwonding of blessure, zelfs als ze geen specifiek incident aan kunnen geven, zoals een val of een ongeluk. Verschillende ziekten en aandoeningen kunnen echter voor pijn in de benen zorgen, zoals artritis. Het is van belang om door een arts te worden gediagnosticeerd, in het bijzonder als de pijn in je benen aan blijft houden of zelfs erger wordt. Een juiste behandeling van je klachten zal namelijk afhangen van een juiste diagnose.

single reizen online banner

Verklaring van pijn in je benen

In de regel zal pijn in de benen verwijzen naar pijnklachten die zijn ontstaan in het gebied dat ligt tussen je voeten en je bekken. Om het geheelechter nog ingewikkelder te maken, is de oorzaak van beenpijn wellicht niet eens te wijten aan een probleem dat iets met je benen te maken heeft. Zo kunnen bijvoorbeeld bepaalde stekelaandoeningen pijnklachten in je benen met zich meebrengen.

De pijn in je benen kan verder nog acuut of chronisch zijn. Het begin van de pijn kan dus plotseling of geleidelijk ontstaan, maar kan eveneens constant of met tussenpozen zich aandienen. Pijn in je benen kan daarnaast scherp, dof, stekend of tintelend van aard zijn. De manier waarop je de pijn beschrijft, kan een arts dan ook zeker helpen om de oorzaak ervan vast te stellen. Dit geldt ook voor het aanduiden van de specifieke locatie van de pijn (dat wil zeggen pijn in de voet, de enkel, de knie, de heup, de spieren, de kuit of de dij.

Oorzaken van pijn in je benen

Iemand die lijdt aan artritis worden doorgaans aangemoedigd om lichamelijke oefeningen te doen. Een groot deel van hen kiezen ervoor om te gaan wandelen (dit is dan hun primaire vorm van lichaamsbeweging) omdat het maken van een wandeling voor de meeste mensen plezierig en uitvoerbaar is. Wandelen kan echter ook de al bestaande beenpijn erger maken.

bewust puur banner

Op het ogenblik dat je tijdens het lopen last hebt van beenpijn, dan is het doorgaans niet moeilijk om je artritische aandoening hiervan de schuld te geven, maar wellicht ligt er een andere oorzaak ten grondslag aan je klachten. Om die reden is het van cruciaal belang om voldoende aandacht te besteden aan signalen die zouden kunnen wijzen op de oorzaak van de pijn waar je mee te maken krijgt. Misschien lijkt het alsof je last hebt van spierpijn? Of lijkt de pijn eerder afkomstig te zijn van één of meerdere gewrichten?

Of, als de oorzaak minder duidelijk is, dan is het wellicht noodzakelijk om een medische evaluatie en diagnostische onderzoeken uit te laten voeren, zoals het laten maken van röntgenfoto’s of andere beeldvormende onderzoeken. Hieronder hebben we een aantal mogelijke oorzaken van pijn in je benen voor je op een rijtje gezet.

 • Artritispijn: de gewrichtspijn als gevolg van artritis wordt in het bijzonder in verband gebracht met een ontsteking. Pijn in je benen die gerelateerd is aan diverse vormen van artritis (zoals artrose, reumatoïde artritis, infectieuze artritis, jicht, een slijmbeursontsteking en een peesontsteking) kan één of meerdere gewrichten of andere delen van je bewegingsapparaat op een negatieve manier beïnvloeden.
 • Spierpijn: pijn in je been waarbij ook spierkrampen optreden, kan te wijten zijn aan uitdroging of aan lage kalium-, natrium-, calcium- of magnesiumspiegel in je bloed. Sommige geneesmiddelen, zoals diuretica (plasmedicatie) en statines, kunnen de spieren bijvoorbeeld aantasten en pijn tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen spieren verrekt of (over)vermoeid raken door overmatige lichamelijke activiteit.
 • Verrekkingen en verstuikingen: letsels aan spieren en pezen worden gewoonlijk verrekkingen genoemd. Wanneer er echter een gewrichtsband bij de verwonding betrokken is, dan is er sprake van een verstuiking. In een typisch geval zal er een verrekking plaatsvinden als je een spier te ver uitrekt of zelfs scheurt. Pijn die in verband kan worden gebracht met een verrekking is acuut van aard en kan zelfs intens zijn, in het bijzonder wanneer je beweegt.
 • Breuken: een breuk is meestal een verwijzing naar een gebroken bot. Pijn die geassocieerd kan worden met een breuk ontstaat zodra de zenuwuiteinden in het weefsel rondom het aangedane bot pijnprikkels naar de hersenen sturen. Een haarscheur in een bot wordt ook wel een stressfractuur genoemd en is een aandoening die bij mensen die lijden aan artritis geregeld waar worden genomen.
 • Shin splints: diverse irritaties van het scheenbeen kunnen pijn langs het scheenbeen (tibia) of direct erachter tot gevolg hebben. In de meeste gevallen ontstaan shin splints door het overmatige gebruik van, of het overmatig uitoefenen van kracht op, het scheenbeen en het weefsel dat spieren met bot verbindt. Naast de pijn, zul je ook last hebben van gevoeligheid en een milde zwelling wanneer er sprake is van shin splints.
 • Compartimentsyndroom: anatomisch gezien zijn compartimenten groepen die opgebouwd zijn uit spieren, zenuwen en bloedvaten die zich in je armen en benen bevinden. Het compartimentsyndroom ontstaat dan ook op het moment dat er een zwelling of een bloeding is ontstaan in een compartiment. Vaak ontstaat het compartimentsyndroom in het voorste compartiment van het onderbeen, maar het kan eveneens voorkomen in de andere beencompartimenten. Het syndroom kan gepaard gaan met flink wat pijn en een verstoorde toevoer van bloed kan tot het afsterven van cellen en weefsels leiden wanneer er geen juiste behandeling plaatsvindt.
 • Diepe veneuze trombose (DVT):  wanneer er zich een bloedstolsel in bepaalde aderen van het onderbeen, of de dij, ontwikkelt, dan wordt dat een diepe veneuze trombose genoemd. De pijnlijke aandoening kan zich ontwikkelen na lange perioden waarin je niet actief bent geweest. Maar komt daarnaast vaker voor bij mensen die kampen met overgewicht, die roken of die bepaalde geneesmiddelen gebruiken die de kans op de vorming van bloedstolsels vergroten.
 • Ischias: Ischias is een aandoening die het gevolg is van een irritatie van de heupzenuw. Wanneer je lijdt aan ischias dan kan de pijn vanaf de rug en langs het been uitstralen. Ischias kan overigens ook worden veroorzaakt door een hernia of een wervelkanaalvernauwing (spinale stenose).
 • Perifere neuropathie: de definitie van perifere neuropathie luidt: een probleem met de zenuwfunctie buiten de wervelkolom, zoals in de voeten en de benen. Kenmerkend voor deze aandoening zijn: een branderige pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte.
 • Botkanker:  Botkanker in het been (bijvoorbeeld osteosarcoom) kan een oorzaak van pijn in je been zijn. Sommige andere vormen van kanker, zoals prostaatkanker en borstkanker, kunnen metastaseren (uitzaaien) naar de botten en eveneens voor pijn in je benen zorgen.
 • Osteomyelitis:  met de medische term osteomyelitis wordt een infectie van het bot aangeduid. De aandoening kan worden veroorzaakt door een open wond aan het bot of een infectie die zich op een andere plaats in je lichaam bevindt en die zich heeft naar het bot heeft uitgebreid.
 • Perifere arterieziekte: perifere arterieziekte is een term waarmee een blokkade in de grote slagaders van de ledematen aan wordt geduid in de medische wereld. Iemand die lijdt aan artritis en die pijn aan zijn, of haar, been heeft als gevolg van perifere aderziekte, kan meestal geen onderscheid maken tussen de twee aandoeningen. Pijn als gevolg van perifere arterieziekte betekent dat er sprake is van een beperkte doorbloeding in de bloedvaten. Dit veroorzaakt niet alleen pijn, maar eveneens krampen, gevoelloosheid en zwakte in de spieren. Het is van belang om je arts te raadplegen zodra je symptomen van perifere aderziekte heeft. Een onderzoek van de enkel of de arm kan de bloeddruk in je voeten vergelijken met die in je arm wordt gemeten en op die manier de bloedstroom controleren.

Slotopmerking

Indien je gediagnosticeerd bent met artritis, dan zul je misschien snel geneigd zijn om te denken dat alle gevallen van pijn in je benen in verband gebracht kunnen worden met deze artritische aandoening. Het niet uitgaan van het feit dat er mogelijk ook andere oorzaken aan je klachten ten grondslag kunnen liggen, kan echter ernstige gevolgen hebben. Wanneer de locatie, de ernst of de typische kenmerken van de pijn in je benen anders zijn dan normaal, dan dien je altijd je (huis)arts om advies of een beoordeling te vragen.

naturaplaza superfoods banner