Take a fresh look at your lifestyle.

Kunnen zenuwproblemen je voetpijn veroorzaken?

Pijn aan de bovenzijde van je voet, of een pijn die loopt via je voetboog, kan in verband worden gebracht met je zenuwstelsel. Ondanks dat er een heleboel vormen van voetpijn afkomstig zijn van de gewrichten en de pezen, is de oorzaak van voetpijn in sommige gevallen een zenuw die rechtstreeks aan een irritatie is blootgesteld of die wordt beïnvloed door gezondheidsproblemen die hebben geleid tot een zenuwbeschadiging. Op het ogenblik dat zenuwen geïrriteerd of beschadigd zijn, dan is er een typische branderige, doffe of stekende pijn voelbaar. De pijn zal dikwijls spontaan ontstaan, zelfs wanneer je in rust bent. In sommige gevallen kan het gebied dat zich boven de aangedane zenuw bevindt zeer gevoelig zijn voor aanraking. Hieronder hebben we een aantal van de meest voorkomende soorten zenuwproblemen, die voetpijn tot gevolg kunnen hebben, voor je op een rijtje gezet.

single reizen online banner

Neuroma van Morton

Een neuroma van Morton is een goedaardige verdikking van de zenuw die zich tussen de derde en vierde teen bevindt. Kenmerkende symptomen van een neuroma van Morton zijn een branderige- of stekende pijn in het gebied tussen de derde en vierde teen, vaak treedt de pijn op tijdens het lopen. Een ander veel voorkomend symptoom van een neuroma van Morton is een vaag, drukkend gevoel onder de tenen alsof je sok er een stukje onder zit.

Een neuroma van Morton komt vaker voor onder vrouwen, wellicht vanwege het feit dat deze groep vaker smalle schoenen en/of hoge hakken draagt en er daardoor een zekere slijtage aan de voet optreedt. Veel voorkomende behandelingen zijn het dragen van aangepaste schoenen, het gebruik van steunzolen en het zetten van cortisone-injecties om de ontsteking van de zenuw af te laten nemen.

Beknelde zenuw en het tarsaal tunnelsyndroom

Een beknelde zenuw kan in uiteenlopende delen van je voet voorkomen. Een zenuwbeknelling is dikwijls het gevolg van een opgelopen trauma, zoals een bepaalde druk die wordt veroorzaakt door een zwelling, de overmatige druk door het dragen van een te nauwe schoen of een verwonding door botte kracht die op de voet is uitgeoefend. Zenuwbeknellingen kan een stekende, branderige pijn of gevoeligheid aan de bovenzijde van je voet met zich meebrengen. Zenuwbeknellingen aan de bovenzijde van je voet kunnen te wijten zijn aan de uitoefening van overmatige druk op de zenuw door het dragen van een te nauwe schoen.

Een andere veelvoorkomende vorm van een zenuwbeknelling is het zogenaamde tarsaal tunnelsyndroom. Van het tarsaal tunnelsyndroom kan worden gesproken zodra de achterste tibiale zenuw in is gesloten op de plaats waar deze onder het binnenste deel van de enkel naar beneden loopt en de voet binnengaat langs de tarsaal tunnel. De branderige, tintelende sensaties of de stekende pijn kunnen vanuit de wreef (de voetboog) en delen van de hiel naar de voetzolen uitstralen. Gevoelloosheid en krampen in de voet kunnen eveneens ontstaan en de klachten kunnen tijdens perioden van rust of het slapen toe gaan nemen.

Behandeling van het tarsaal tunnelsyndroom begint in de meeste gevallen met het in beeld brengen en het verlichten van de onderliggende oorzaak van de klachten. Dit kan uiteenlopen van een probleem dat betrekking heeft op je voetfunctie, zoals platvoeten  of een zwelling van de enkel . Cortisone-injecties en ontstekingsremmende geneesmiddelen kunnen door je arts voor worden geschreven om het tarsaal tunnelsyndroom en andere vormen van zenuwafsluitingen mee te behandelen.

bewust puur banner

Voorbeelden van andere vormen van klassieke behandelingen zijn:

  • het opvullen van de schoen op de plaatsen waar de voet samen wordt gedrukt (meestal bovenin de schoen),
  • het gebruik van hulpmiddelen (orthesen) om de ongewone voetstructuur of -functie te corrigeren zodat de irritatie van de zenuwen kan worden verminderd of opgeheven.

Op het moment dat deze klassieke maatregelen falen, dan kan een operatieve ingreep nodig zijn om de zenuw weer vrij te maken.

Diabetische perifere neuropathie

De chronische hoge bloedsuikerspiegel die in verband staat met diabetes kan leiden tot een vorm van zenuwbeschadiging die bekend staat als perifere neuropathie. Naar schatting zal één op de vier mensen die lijden aan diabetes last hebben van pijnlijke neuropathie. Evenals andere vormen van zenuwschade wordt de pijn bij neuropathie gekenmerkt door spontane branderige- of stekende pijnen in de voeten. Deze komen vaak gedurende de nacht voor wanneer je ligt te slapen. De pijn van neuropathie kan tijdens het verloop van de ziekte komen en gaan en zelfs gepaard gaan met een geleidelijk verlies van gevoel in je voeten. Dit verlies van gevoel zal in de tenen beginnen en zo steeds verder omhoog gaan. Behandelingen voor diabetische neuropathie betekenen: een nauwkeurige controle van de bloedsuikerspiegel, maar ook van bepaalde geneesmiddelen, zoals antidepressiva of medicatie tegen epilepsie en vitaminesupplementen (bijvoorbeeld vitamine B en alfaliponzuur).

Andere oorzaken van pijn in je voet door neuropathie

Schade aan de zenuwen en de daaruit voortvloeiende pijnklachten kunnen ontstaan bij een breed scala aan andere aandoeningen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Lichamelijke verwonding of letsel, zoals na een operatieve ingreep of de betrokkenheid bij een ongeval,
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige middelen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker, antivirale middelen of antibiotica,
  • Het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS),
  • Tumoren die een zenuw samendrukken,
  • Lever- of nieraandoeningen,
  • Tekorten aan bepaalde vitamines,
  • Een hernia die zich bevindt in de lumbale wervelkolom,
  • Infectieziekten, zoals complicaties die het gevolg zijn van de ziekte van Lyme of van bepaalde virale infecties.
naturaplaza superfoods banner