Take a fresh look at your lifestyle.

De Thompson test voor een gescheurde Achillespees

De Thompson test zal uit worden gevoerd bij de diagnosticering van een gescheurde achillespees. Deze test mag overigens niet worden verward met de Thomastest, die wordt gebruikt om problemen met het heupgewricht te kunnen beoordelen.

single reizen online banner

Gescheurde achillespees

Indien er sprake is van een scheur in de achillespees, dan zal de pees die de kuitspier met het hielbeen verbindt door zijn gescheurd. Een dergelijke verwonding of blessure komt vaak voor tijdens het beoefenen van sporten, zoals basketbal of tennis, en wordt door de ongelukkige sporter gevoeld als een acute scherpe pijn die zich direct achter de enkel manifesteert. In het gros van de gevallen zijn achillespeesscheuringen een zogenaamde contactblessure. Mensen die hiermee te maken hebben, beschrijven het moment van verwonden vaak als het horen van een knappend geluidje dat ze plotseling hoorden in hun enkel en zullen bovendien zich vaak om hebben gedraaid om te kijken of iemand ze een schop een heeft gegeven, vaak blijkt er echter helemaal niemand in hun buurt aanwezig te zijn die hier mogelijk schuld aan heeft.

Kenmerkende symptomen van een gescheurde achillespees zijn:

  • pijn die gevoeld wordt achter het enkelgewricht,
  • zwelling van de achillespees,
  • moeite hebben met lopen.

Sommige mensen die een gescheurde achillespees op hebben gelopen, weten direct wat er is gebeurd, terwijl in andere gevallen situatie wat lastiger in te schatten is en de eigenlijke blessure minder snel duidelijk is. Dat is waar een goed lichamelijk onderzoek, uitgevoerd door een ervaren arts van groot nut zal zijn. Als onderdeel van een dergelijk onderzoek zal een arts de zogeheten Thompson test uit gaan voeren.

bewust puur banner

Het uitvoeren van de Thompson test

Om de Thompson test uit te kunnen voeren, dient de patiënt opzijn, of haar, buik op de onderzoekstafel te gaan liggen. De voeten dienen hierbij verder dan het voeteneinde van het de onderzoekstafel uit te strekken. De onderzoekende arts drukt dan op de kuitspier. Deze handeling zal, bij een normale patiënt, ervoor moeten zorgen dat de tenen naar beneden gaan wijzen zodra de achillespees aan de voet trekt. Bij iemand die te maken heeft met een gescheurde achillespees zal de voet echter niet bewegen. In dit geval is er dan ook sprake van een positieve Thompson test.

De Thompson test is van groot belang omdat bepaalde personen die een gescheurde achillespees op hebben gelopen, nog altijd hun tenen naar beneden kunnen richten, ondanks dat de Thompson test positief uitvalt. Deze patiënten beschikken dan over andere spieren en pezen, die niet geblesseerd of beschadigd zijn geraakt, die in staat zijn om de tenen naar beneden te richten. Vaak zijn dit de buigspieren van de tenen of de achterste scheenbeenspier), maar zelfs bij deze mensen zal de Thompson test nog altijd een positief testresultaat te zien geven. Om die reden kan er worden gesproken van een waardevol klinisch hulpmiddel dat van groot nut kan zijn bij het stellen van de diagnose van deze aandoening.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden aan te wijzen voor de behandeling van een gescheurde achillespees. Deze behandelmogelijkheden zijn niet alleen chirurgische- als niet-chirurgische van aard . De beste behandeling zal echter afhangen van de specifieke situatie en de behoeften en verwachtingen van de betreffende patiënt. Het goede nieuws is echter wel dat niet alleen de chirurgische-, maar ook de niet-chirurgische, behandelingen van achillespeesscheuringen weer tot een volledig herstel kunnen leiden, en om die reden zijn er vaak meerdere opties die kunnen worden overwogen.

De meeste sportieve patiënten zullen doorgaans voor een chirurgisch herstel kiezen vanwege het feit dat de genezing dan vaak sneller lijkt te verlopen, ondanks dat er zelfs na een chirurgische ingreep een volledig herstel zes maanden, of langer, in beslag kan nemen. Daarbij komt verder nog dat, net zoals bij iedere andere operatieve ingreep, er bepaalde risico’s zullen zijn verbonden aan deze behandelmethode. Deze risico’s dien je, samen met de arts die je behandelt, dan ook altijd vooraf goed in overweging te nemen.

naturaplaza superfoods banner