Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe moet ik luiers verschonen?

Op een dag kan een baby wel zes tot tien vieze of natte luiers produceren. Het verschonen ervan behoort dan ook tot één van de belangrijke verzorgingmomenten van je kleintje. Voordat je echter aan het verschonen van een luier kunt beginnen dien je alles wat je nodig hebt binnen handbereik klaar te leggen.

single reizen online banner

Ondergrond

Je baby verschonen doe je niet zomaar op een tafel of de vloer. Hiervoor gebruik je een zogenaamd verzorgingskussen of een handdoek. Dit is niet alleen comfortabeler voor je baby maar ook wel zo hygiënisch. Tijdens het verschonen laat je je baby in geen geval alleen. Ook niet als de telefoon of de deurbel gaat. De kans op ongelukken of besmettingen is immers altijd aanwezig.

Verschonen van een meisje

Nadat je de vieze luier hebt losgemaakt pak je de beide voetjes vast met één hand en tilt de beentjes op. Dit voorkomt dat de beentjes tijdens het verschonen vies zullen worden. Met de binnenzijde van de luier haal je zoveel mogelijk ontlasting al van de billetjes af. De luier vouw je vervolgens omlaag en legt haar billetjes erop zodat je deze verder kunt reinigen. Uiteraard maak je ook het gebied rondom de billetjes grondig schoon met speciale billendoekjes of een washandje met lauw water. Veeg altijd van voor naar achter en sla de liezen en de huidplooien niet over. Zorg ervoor dat er geen ontlasting de vagina terechtkomt of achter is gebleven. Dit kan namelijk voor infecties zorgen. Vieze doekjes kun je voor het weggooien in de vieze luier doen voordat je deze dichtvouwt. Voordat je een nieuwe luier omdoet moeten de billetjes goed droog zijn gemaakt.

Verschonen van een jongen

Om te voorkomen dat een jongetje je nat plast tijdens het verschonen moet je ervoor zorgen dat zijn penis naar beneden wijst wanneer de vieze luier is afgedaan. Net als bij een meisje til je de beentjes met één hand omhoog en maakt alles goed schoon. Alleen bij een jongen veeg je alles schoon van achter naar voren. Verder gaat het verschonen van een jongen hetzelfde als bij een meisje.

bewust puur banner

Schone luier

Een wegwerpluier vouw je open en legt deze, met de plakstrip aan de zijkant, onder de babybilletjes. De baby moet hierbij goed in het midden liggen. De voorkant vouw je over de geslachtsdelen van je kindje en de plakstrips kunnen stevig dichtgeplakt worden.

Een katoenen luier vouw je eerst in een driehoek voordat je de baby er in het midden oplegt. Vervolgens breng je de onderste punt naar boven. Een van de zijpunten vouw je naar het midden waarna je de andere naar binnen vouwt. Met behulp van tape, klemmetjes of veiligheidsspelden kun je de luier dichtmaken. Bij veiligheidsspelden moet je je vinger hierachter houden zodat je nooit de baby kunt prikken.

Zowel een wegwerp- als een katoenen luier dient nauw aan te sluiten zodat er geen urine of ontlasting kan lekken. Om te controleren of een luier niet te strak zit om het babybuikje steek je één of twee vingers tussen het buikje en de luier. Kan er geen vinger tussen dan zit de luier te strak.

naturaplaza superfoods banner