Take a fresh look at your lifestyle.

Hoofdluis: luizen bestrijden bij kinderen

Een hoofdluis is een erg klein insectje en behoort tot de meest bekende parasieten die leeft van het bloed van een mens. Deze parasiet is een zogenaamde cultuurvolger, wat wil zeggen dat het beestje over heel de wereld voorkomt (naar alle gebieden waar zijn gastheer de mens naartoe is getrokken). De hoofdluis leeft, zoals diens naam al zegt, op het hoofd dicht op de huid. Het benodigde bloed wordt door de luis met behulp van diens steeksnuit opgezogen. Hoewel de hoofdluis niet gevaarlijk is voor de gezondheid van de mens kan het diertje wel een erg hinderlijke jeuk veroorzaken.

single reizen online banner

Besmetting

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is een besmetting met hoofdluis niet te danken aan een onhygiënische manier van leven. De hoofdluis zal zich weliswaar snel weten te verspreiden in een groep van mensen die het minder nauw nemen met de hygiëne, maar hebben liever een schoon hoofd en gewassen haar als verblijfplaats. In het verleden was de hoofdluis onder het gewone volk een alledaags fenomeen. Vandaag de dag is de hoofdluis in westerse landen juist een minder prominent verschijnsel.

bewust puur banner

Klachten

Wanneer een kind last heeft van hoofdluis dan zal het last hebben van een irritante jeuk ten gevolge van de allergische reactie van de hoofdhuid op het speeksel van het beestje. Hoofdluizen zullen gemakkelijk van de ene naar de andere persoon overgaan, het besmettingsgevaar is dus erg groot. Voornamelijk als er contact is tussen het haar van twee mensen kan het diertje eenvoudig overstappen naar een nieuwe gastheer.

Behandelen

  1. Regelmatig controleren op de aanwezigheid van hoofdluizen of neten. Doordat hoofdluizen zich in een snel tempo, in het bijzonder onder kinderen, weten te verspreiden is bij ontdekking direct ingrijpen geboden. Regelmatig het haar van kinderen nakijken op de aanwezigheid van luizen of neten is daarom essentieel. Om de luis te bestrijden dien je het haar gedurende twee weken regelmatig te kammen met een fijntandige luizen- of netenkam
  2. Ook regelmatig op school een controle uitvoeren zal de verspreiding van hoofdluis tegen kunnen gaan. Indien er niet wordt behandeld dan is de kans groot dat er binnen een korte tijd een heleboel kinderen (en de mensen ion hun directe omgeving) last hebben van hoofdluis. Door regelmatig een luizencontrole uit te voeren zal een besmetting snel worden ontdekt en verspreiding tegen worden gegaan.
  3. Naast het kammen, met de luizenkam, kun je hoofdluis ook bestrijden met behulp van een speciaal middel tegen hoofdluis. Verder dienen alle andere mensen, die bij een kind met hoofdluis in huis wonen, ook gecontroleerd te worden op de aanwezigheid van deze parasiet. Daarnaast dient de besmetting gemeld te worden op school en bij vriendjes maar uiteraard ook bij eventuele clubs of verenigingen waar het kind lid van is.
naturaplaza superfoods banner