Take a fresh look at your lifestyle.

Fietskar of bakfiets voor je kindje

Een fietskar is een aanhangwagentje, met een neerklapbaar zeil, dat je achter je fiets bevestigt en waar één of twee kinderen kunnen zitten. Een bakfiets echter is een fiets waarbij, aan de voorzijde, een bak zit gemonteerd waarin je meerdere kinderen kunt vervoeren. Vaak kan een bakfiets worden overkapt zodat de kinderen droog en uit de wind kunnen zitten.

single reizen online banner

Voordelen

Zowel de fietskar als de bakfiets heeft als voordeel dat je meer dan één kind tegelijk per fiets kunt vervoeren. Daarnaast fietst het met een fietskar of een bakfiets in de regel minder zwaar dan wanneer je één of meerdere kinderen op de fiets meeneemt in een zitje. Uiteraard zal een helling op fietsen wel zwaarder zijn.

Een fietskar en een bakfiets zijn meestal ook een stuk stabieler dan een fiets waarop zitjes zijn gemonteerd. Maar ook op het gebied van comfort laten fietszitjes vaak te wensen over± een kind kan er bijvoorbeeld niet lekker in slapen of uit de wind en de regen zitten. Voor mensen die geen auto hebben is een fietskar of een bakfiets vaak een goed alternatief omdat op die manier toch redelijk lange afstanden kunnen worden afgelegd zonder dat het kind zich hoeft te vervelen of zich minder comfortabel gaat voelen. In beide gevallen kan er namelijk een klein speeltje of een boekje worden meegenomen om de tijd te doden. Verder zijn een fietskar en een bakfiets uitermate geschikt voor het vervoer van wat bagage.

bewust puur banner

Nadelen

Zowel de fietskar als de bakfiets is vaak erg duur in aanschaf. Daarbij komt verder nog dat een bakfiets, in tegenstelling tot de inklapbare fietskar, veel ruimte inneemt en soms moeilijk op te bergen is.

Voor sommige mensen is de gewenning, die nodig is om met een fietskar of een bakfiets, te fietsen een zeker nadeel. Maar na enkele keren oefenen wil men vaak niet meer zonder, zeker niet als het gemak van deze vervoersmiddelen zijn ontdekt. Je zult wel altijd rekening moeten houden met het feit dat je een fiets gebruikt die langer en breder is dan een regulier model. In drukke gebieden kan dat soms wat lastig zijn. Bovendien zul je je aan moeten leren om voorzichtiger een bocht om te gaan.

Veiligheid

Of je nu voor een fietskar of voor een bakfiets kiest, de veiligheid van jezelf en je kind)eren’ dient altijd voorop te staan. Je dient dus altijd de aanwezige gordels te gebruiken om je kroost vast te zetten tijdens de rit. Verder is het goed om regelmatig de koppeling te controleren waarmee de fietskar aan je fiets zit bevestigd. Uiteraard dienen zowel de fietskar als de bakfiets van goede remmen, verlichting en reflectoren te zijn voorzien. Zichtbaarheid in het verkeer is, zeker wanneer je met kinderen erop uit gaat een must.

naturaplaza superfoods banner