Take a fresh look at your lifestyle.

Draagzak, rugdragen of buikdrager

Voor een baby is het meestal geweldig leuk om te worden gedragen. Wanneer je je kindje in een draagzak wilt dragen dan heb je de keuze uit een zogenaamde buik/ of rugdrager. Welke van deze twee je ook kies, veiligheid dient altijd voorop te staan.

single reizen online banner

Buikdrager

Alle systemen waarbij je je kleintje aan de voorzijde van je lichaam draagt worden buikdragers genoemd. Buikdragers zijn onder te verdelen in een aantal verschillende types:

bewust puur banner
  • de draagzak waarin je kindje rechtop zit
  • de draagzak waarmee je kleintje liggend wordt gedragen
  • de draagdoek waarin het kindje liggend of rechtop wordt gedragen.
  • Bij een draagzak waarbij je kindje rechtop wordt gedragen, kan het gezichtje naar de drager of naar buiten gekeerd zijn. In de eerste weken is het van groot belang dat je je baby goede ondersteuning biedt aan het hoofd en de wervelkolom tijdens het dragen.
  • In een draagdoek kan je kleintje op een aantal verschillende manieren gedragen worden. Je bepaalt immers zelf hoe je de doek omknoopt. Hierbij kun je kiezen uit het dragen op de rug, de buik of aan de zijkant op je heup. Voor welke manier je ook kiest, in alle gevallen is het van essentieel belang dat je de doek goed, volgens de gebruiksaanwijzingen, vastknoopt om ongelukken te voorkomen.

Rugdrager

Een rugdrager zou je kunnen vergelijken met een rugzak die voorzien is van een frame en een ingebouwd zitje. Vanaf het ogenblik dat je kindje goed zelfstandig kan zitten is het mogelijk om het in een rugdrager mee te nemen. Meestal is een kindje dan ongeveer zes of negen maanden oud.

Veiligheid

  • Wanneer je een buik/ of rugdrager gebruikt dan doe je dit zeker niet op momenten dat je gevaarlijke dingen doet. Dit wil zeggen± als je aan het koken bent, in een auto rijdt, fietst, op een motor rijdt of aan het sporten bent.
  • Verder dien je er altijd voor te zorgen dat de sluitingen goed zijn vastgemaakt en dat je kindje niet kan vallen. Ook de rug en het hoofdje van je kindje moeten altijd goed worden ondersteund tijdens het dragen. Hoewel een kindje in een draagzak niet mag gaan hangen is het eveneens van belang dat de armen en benen niet bekneld worden en dat je kleintje vrij kan ademen.
  • Zowel de buik/ als rugdragers kunnen maar een bepaald maximum gewicht dragen. Op het moment dat je kindje zwaarder is mag je de draagzak om veiligheidsredenen niet meer gebruiken. Rugdragers zijn voorzien van een tuigje, gebruik dit altijd om vallen van je kind te voorkomen. Gebruik de drager overigens nooit als kinderzitje want daarvoor is de constructie niet stabiel genoeg. Om die reden mag je overigens je kind nooit alleen in een draagzak achterlaten.
  • Een kind in een rugdrager zit hoger waardoor je erg op moet passen als je ergens onderdoor loopt. Maar ook wanneer je met een kind in een draagzak langs objecten loopt dien je op te letten dat er geen lichaamsdelen bekneld kunnen raken.
naturaplaza superfoods banner