Take a fresh look at your lifestyle.

10 dingen die je niet moet zeggen tegen iemand met acne / puisjes

Hoewel je goede bedoeling hebt en je gewoon vriendelijk en behulpzaam probeert te zijn voor een vriend of familielid die last van acne heeft, of wanneer je gewoon een gesprek voert, maar je zonder er bij na te denken een opmerking maakt, kan dat ervoor zorgen dat iemand met acne dit niet weet te waarderen. Mensen met acne kunnen namelijk erg gevoelig zijn als het hun huid betreft. Een opmerking, hoe onschuldig deze ook lijkt of bedoeld is, kan hen dan ook kwetsen, zelfs wanneer je je niet bewust bent dat dit het gevolg is van je woorden. Hieronder hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die je in geen geval zou moeten zeggen tegen iemand die last van acne heeft.

single reizen online banner

1. Je hoeft je gezicht alleen maar wat vaker te reinigen

Dit is een pijnlijk opmerking, zelfs als deze nog zo goed bedoeld is. Door dit te zeggen suggereer je namelijk dat er sprake is van een gebrek aan persoonlijke hygiëne en dat de persoon in kwestie niet schoon (of zelfs vies) zou zijn. Iemand die last heeft van acne zal waarschijnlijk zijn, of haar, gezicht meerdere keren op een dag reinigen, maar ondanks deze kieskeurige houding ten aanzien van zijn, of haar, reinigingsgewoontes van de huid, steekt de acne nog steeds de kop op. Acne wordt bovendien niet veroorzaakt door een vieze huid. De eigenlijke oorzaak van deze aandoening dient echter vooral gezocht te worden in de hormoonhuishouding. Hoe goed de huid ook wordt gereinigd, zal daar meestal weinig invloed op hebben.

2. Wat is er met je gezicht aan de hand?

Deze vraag is uiterst krenkend. Acne is namelijk een bijzonder schrijnend probleem en door er juist op deze manier je aandacht op te richten, wordt vaak als vernederend ervaren. Een vergelijkbare opmerking is: In het verleden was je huid zo mooi. Dit zal de persoon in kwestie zich maar al te goed kunnen herinneren en waarschijnlijk niets liever willen dan deze mooie huid weer terugkrijgen. Vaak zal iemand met acne er alles aan doen om de situatie te veranderen en zijn, of haar, huid er weer mooi uit te laten zien. Iemand met acne in verlegenheid brengen is dan ook zeker niet wenselijk.

3. Waarom probeer je product X niet?

Volgens talloze advertenties en andere reclame-uitingen zouden alle mensen een vrij verkrijgbaar product voor de behandeling van acne moeten gebruiken om hun klachten weer snel te laten verdwijnen. Iedereen die last heeft van acne zou wensen dat dit waar was, maar helaas is dat niet zo. Een milde vorm van acne kan wellicht wat verbeteren met de middelen die in de vrije verkoop te verkrijgen zijn. Maar in het gros van de gevallen zal er een behandeling met een medicijn op doktersrecept aan te pas moeten komen. Een ondoordachte opmerking zoals deze doet dan ook vermoeden dat acne niet moeilijk te behandelen is, maar helaas is de waarheid anders.

4. Je moet je gezicht niet te veel aanraken

Wanneer je dit zegt, dan veronderstel je dus eigenlijk dat de persoon die last heeft van acne iets doet waardoor zijn, of haar, huid er zo uitziet. Dit soort opmerkingen geven hem, of haar, het gevoel dat het min of meer eigen schuld is dat de huid er niet zo goed uitziet. Het aanraken van je gezicht, behalve dat dit vaak weinig nut heeft, is niet de oorzaak van acne. In werkelijkheid ontstaat acne door redenen die jezelf niet in de hand hebt of die gecontroleerd kunnen worden. Acne heeft niets te maken met wat je doet, of juist laat.

5.Je groeit er wel overheen

Hoewel je met deze opmerking waarschijnlijk gelijk hebt: de acne van een tiener zal wanneer hij, of zij, volwassen is meestal verbeteren, maar dat zal de situatie voor de persoon in kwestie nu niet beter maken. Er is nu een gevoel van schaamte aanwezig en zeggen dat het slechts tijdelijk is, zal voor hem, of haar, geen enkel verschil maken. Bovendien groeien sommige mensen niet over de acne heen. Er zijn grote groepen mensen die zullen blijven worstelen met de volwassen variant van acne. Met alle goede acne behandelingen voor tieners die er voor handen zijn, hoeft iemand gelukkig niet te wachten totdat de acne besluit om vanzelf weg te gaan. Door nu een dergelijke behandeling in gang te zetten, kan een tiener zich al snel beter gaan voelen ten aanzien van zijn, of haar, huid en zichzelf als persoon.

bewust puur banner

6. Stop met het eten van junkfood

Het eten van junkfood zal, wanneer je de voedingswaarde gaat bekijken, zeker niet goed zijn, en de meeste mensen weten dat maar al te goed. Het eten van junkfood heeft echter niet veel te maken met het ontstaan van acne. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor handen dat het eten van junkfood acne zal veroorzaken. Door echter dit soort opmerkingen te plaatsen, zal de persoon die lijdt aan acne het gevoel krijgen beoordeeld te worden en dat de acne een kwestie van eigen schuld is. Laat niemand zich niet schuldig voelen hierover en hem, of haar, zo nu en dan gewoon genieten van een snack of wat frietjes.

7. Wauw, die puist is gigantisch groot

Dit is geen probleem dat de persoon in kwestie in een ommezien kan verhelpen, zoals wanneer er wat spinazie tussen zijn, of haar, tanden zit dat weggehaald moet worden. Feitelijk is er niet veel wat iemand kan doen wanneer er een grote puist zich heeft geopenbaard, behalve wachten tot deze weer vanzelf weggaat. Hem, of haar, op de enorme puist wijzen, zal er alleen maar voor zorgen dat er een gevoel van schaamte ontstaat. Deze persoon voorstellen om de puist uit te drukken, is al evenmin een goed idee. In plaats daarvan doe je er beter aan om te doen alsof je die grote ontsiering niet ziet. De drager van de puist zal het waarschijnlijk direct opmerken als je ernaar kijkt en weet het absoluut te waarderen wanneer je net doet alsof de puist er niet zit.

8. Je zou een behandeling moeten proberen die goed werkte voor een vriend van me

De kans is groot dat de persoon met acne al tientallen behandelingen heeft geprobeerd. Het is dan ook van cruciaal belang dat je snapt dat niet iedere behandeling voor iedereen even goed zal werken. De voorgeschreven geneesmiddelen of thuisbehandeling die echt goed werkte voor je vriend is wellicht helemaal niet geschikt voor iemand anders. Beter steun je deze persoon dan ook in zijn, of haar, huidige behandelplan dat door een arts speciaal voor zijn situatie is opgesteld.

9. Ik heb nog nooit last van acne gehad omdat ik …

Je hebt dan misschien het geluk gehad dat je je nooit zorgen hebt hoeven maken over je huid. Dit is voor anderen soms een heel ander verhaal, zij kunnen meer vatbaar zijn voor acne. Hierbij spelen genetische aspecten een belangrijke rol, net zoals de hormoonhuishouding van de persoon in kwestie. Zelfs als de persoon die last heeft van acne dezelfde huidverzorginggewoontes erop na zou houden als jij (je dieet zou volgen of dezelfde vitaminesupplementen zou gebruiken), dan nog zou hij of zij nog altijd acne hebben. Terwijl wanneer je zou stoppen met de gewoontes die je aangeleerd hebt, dan zou je waarschijnlijk nog steeds een schone huid hebben. Je weet hoe je het beste voor je huid kunt zorgen en dus ook moet je absoluut erkennen dat de persoon met acne goed weet wat de optimale manier is om voor zijn, of haar, huid te zorgen.

10. Heb je er ooit over nagedacht om een ​​dermatoloog te consulteren?

De persoon met acne kan deze suggestie heel erg waarderen, maar of dat ook echt zo is, zal afhangen van hoe goed je hem of haar kent. Goede vrienden en familieleden kunnen het onderwerp vaak wel aansnijden, maar het ligt een stuk gevoeliger voor oppervlakkige kennissen. Je kent immers de situatie niet waarin iemand verkeert. Wellicht staat de persoon al onder controle van een dermatoloog. Indien je dit niet zeker weet, dan behoor je absoluut niet tot de naaste vrienden van deze persoon om een dergelijke suggestie te kunnen doen.

Maar op het moment dat je hem, of haar, wel goed kent en je je een liefdevolle, zorgzame en tactvolle benadering gebruikt, dan kan deze suggestie zelfs het zetje zijn dat nodig was om een dergelijke afspraak te maken en de acne onder controle te krijgen. De persoon met acne is wellicht zo neerslachtig en ontmoedigd dat niet duidelijk was welke stap er gezet moest worden om van het probleem verlost te kunnen worden. Indien je dit onderwerp op een gevoelige en medelevende manier ter sprake weet te brengen, dan zal de persoon in kwestie begrijpen dat je om zijn, of haar, welzijn geeft, dat je niet oordeelt of veroordeelt en dat je een grote steun kunt zijn.

naturaplaza superfoods banner