Het is bij de meeste mensen wel bekend dat er tijdens een zwangerschap verschillende complicaties kunnen ontstaan. Een ervan is, de onschuldig ogende, vaginale schimmelinfectie. Deze infectie kan echter tijdens de zwangerschap voor behoorlijk wat vervelende klachten zorgen.
Vaginaal klimaat
Onder normale omstandigheden zijn de geslachtsdelen van een mens al extra vatbaar voor infecties. Tijdens een zwangerschap dit alleen nog maar verder toegenomen doordat het klimaat in de vagina is veranderd. De aanwezige bacterie is dan namelijk minder goed in staat om de veroorzakers van een infectie te lijf te gaan.
Eventuele complicaties
Op het moment dat de vaginale bacteriën niet afdoende functioneren dan kunnen er zich complicaties voordoen. In de afscheiding van de vagina zit glycogeen, een stof die normaal gesproken om wordt gevormd tot melkzuur waardoor de zuurgraad op peil wordt gehouden. Door alle veranderingen tijdens een zwangerschap zal de concentratie glycogeen in de vaginale afscheiding echter ook variëren. Hierdoor zal het een stuk lastiger worden om de zuurgraad in de vagina op het juiste peil te houden en kunnen er eerder vaginale schimmelinfecties ontstaan.
Zo kan door de minder stabiele zuurgraad de candida schimmel de kop op steken in de vagina van een zwangere vrouw en voor een infectie zorgen. Een dergelijke infectie hoeft overigens geen direct gevaar op te leveren voor de ongeboren baby.
Candida
Door de onstabiele vaginale zuurgraad kan de candida-schimmel de kop opsteken in de vagina waardoor een infectie ontstaat. Een vaginale schimmelinfectie hoeft niet direct gevaarlijk te zijn voor het ongeboren kind. Tijdens de bevalling kan het kleintje echter wel geïnfecteerd worden hiermee en last krijgen van zogenaamde spruw. Deze aandoening kan voor een baby wel veel hinder veroorzaken.
Wat de kans is op een besmetting hangt uiteraard af van verschillende factoren en de mate van de infectie. Als je lijdt aan een schimmelinfectie of wanneer je die tijdens de zwangerschap wilt voorkomen dan moet je proberen om de zuurgraad van de vagina zo optimaal mogelijk te houden. Het gebruik van zeep kan bijvoorbeeld de aanwezige goede bacteriën in de vagina schade toe brengen. Daarom kun je beter voorzichtig zijn met het gebruik ervan.
Schimmelbesmetting baby
Indien je tijdens de zwangerschap en vaginale schimmelinfectie op hebt gelopen en deze bij de bevalling aan je kindje doorgeeft dan kan zich spruw ontwikkelen. Door het geven van borstvoeding kan de schimmel bovendien, via de mond van de baby, over worden gebracht op de tepel van de moeder en voor jeuk en Irritatie zorgen. Het gebruik van een speciale zalf kan in een dergelijk geval een oplossing zijn.
Uiteraard is altijd voorkomen beter dan genezen. Je dient dus goed in de gaten of er zich misschien een vaginale schimmelinfectie heeft ontwikkeld. De baby zal erdoor geen enorm risico lopen en enkel spruw kunnen krijgen, maar een dergelijke infectie kan wel hinderlijke klachten tot gevolg hebben.
Schimmelinfectie voorkomen
Door de zuurgraad op een juist peil te houden kan een vaginale schimmelinfectie worden voorkomen. Zodra deze zuurgraad verstoord raakt dan kunnen er een heleboel bacteriële infecties optreden. Tevens is het bekend dat het gebruik van zeep voor beschadigingen kan zorgen in de schaamstreek en zelfs een scala aan klachten kan veroorzaken.