Take a fresh look at your lifestyle.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Een klacht die regelmatig wordt gehoord onder zwangere vrouwen is hoofdpijn. Voornamelijk gedurende de eerste drie maanden komt deze klacht veel voor. Toch dien je tijdens de zwangerschap erg voorzichtig te zijn als het gaat om het gebruiken van pijnstillers.

single reizen online banner

Oorzaken

Hoofdpijn tijdens een zwangerschap kan een aantal verschillende oorzaken hebben zoals:

  • een verandering in de hormoonspiegels
  • te weinig slapen
  • stress
  • te lage vochtinname
  • een lage bloedsuikerwaarde.

Vormen van hoofdpijn

Zwangere vrouwen hebben in het bijzonder vaak last van zogenaamde spanningshoofdpijn. Deze pijn uit zich aan allebei de zijden van het hoofd. Een aantal andere vormen van hoofdpijn die regelmatig voorkomen bij zwangeren zijn clusterhoofdpijn, sinushoofdpijn en migraine. De meest ernstige vorm van hoofdpijn gedurende een zwangerschap treedt echter op in het tweede of derde trimester en kenmerkt zich door een pulserende heftige pijn. Tijdens hun zwangerschap zullen ongeveer 5 tot 10 op de 100 vrouwen te maken krijgen met deze vorm van hoofdpijn.

bewust puur banner

Behandelen

Op het moment dat je zwanger bent dan dien je uiterst voorzichtig om te gaan met het gebruik van medicatie, dus ook het gebruik van pijnstillers bij hoofdpijn. Als je geen pijnstillers wilt gebruiken om je hoofdpijn wat te verlichten tijdens de zwangerschap dan kun je met de toppen van je vingers je hoofdhuid voorzichtig masseren of op de pijnlijke plaats een paar minuten een lichte druk uit te oefenen. Andere manier om de hoofdpijn bij een zwangere vrouw kunnen zijn: even rustig gaan liggen en wellicht een dutje doen, even de buitenlucht in of een glas water drinken.

Voorkomen

Hoofdpijn helemaal voorkomen tijdens een zwangerschap behoort echter niet tot de4 mogelijkheden. Wel kun je de kans op het krijgen van hoofdpijn zo gering mogelijk maken door bijvoorbeeld genoeg vocht binnen te krijgen (acht water minimaal op een dag drinken) en voedsel vermijden dat klachten op kan wekken. Hierbij kun je onder andere denken aan chocolade en oude kaassoorten. Het gebruik van alcohol en het roken van tabakswaren wordt altijd al afgeraden, net het oog op de gezondheid van de ongeboren baby en die van de aanstaande moeder, tijdens een zwangerschap maar kunnen eveneens hoofdpijn aanwakkeren. Om hoofdpijn zo goed mogelijk te kunnen voorkomen is het nodig om te allen tijde je houding goed in de gaten te houden, gezond en gevarieerd te eten en voldoende te slapen.

Medicatie

Als de hoofdpijn toch zo erg wordt dat je een pijnstiller nodig hebt, gebruik deze dan nooit op eigen houtje maar raadpleeg altijd van te voren een arts of apotheker. Zo weet je immers zeker dat je ongeboren kind geen schade zal ondervinden van stoffen die in deze medicatie verwerkt zitten. Je moet je ook altijd strikt aan de voorgeschreven dosering houden, zeker wanneer er een nieuw leven in je groeit.

naturaplaza superfoods banner