Bandenpijn is een zwangerschapskwaal dat niet te voorkomen is en zowel aan het begin als later in de zwangerschap. Wel is het mogelijk om de pijn enigszins te verminderen.
Bandenpijn
Achter de urineblaas en voor de endeldarm in de buik ligt de baarmoeder. De baarmoeder wordt door middel van rekbare banden op zijn plaats gehouden. Het rekken van de banden zal niet van het ene op het andere moment gebeuren, het gaat geleidelijk. Door de groeiende baarmoeder zullen de banden steeds verder op worden gerekt, dit kan gepaard gaan met de zogeheten bandenpijn.
Beginnende zwangerschap
Wanneer je aan het begin van de zwangerschap een stekende pijn onder in je buik voelt dan zou dat banden- of baarmoederpijn kunnen zijn. Zeker bij het maken van een plotse beweging, het opstaan of bukken, maar ook bij niezen of hoesten, kan een dergelijke pijn ontstaan. In het begin van de zwangerschap kan deze pijn veroorzaakt worden door zowel de banden als de baarmoeder zelf.
Gevorderde zwangerschap
Op het moment dat de zwangerschap al verder is gevorderd dan kan er eveneens bandenpijn ontstaan. Er kan pijn ontstaan op momenten dat je een beweging maakt maar even goed als je rustig zit of ligt. Je voelt dan een stekende pijn aan de zijkant van, de inmiddels behoorlijk dik geworden, buik. Ook kan de pijn zich manifesteren ter hoogte van het schaambeen. Je kunt een gevoel krijgen alsof je schaambeen is gekneusd of dat er een scherp voorwerp in de zij wordt gestoken. De pijn kan met vlagen opkomen maar ook voortdurend aanwezig blijven. In de meeste gevallen zal de bandenpijn na enige tijd weer verdwijnen. Ondanks dat de pijn plotseling op kan komen zetten, en eveneens opeens weer verdwenen kan zijn, heeft deze niets met weeën te maken.
Vermindering bandenpijn
De bandenpijn kun je niet tegengaan maar wel verminderen door de buik niet te laten verslappen maar juist de spieren aan te spannen. Zo zullen de banden de buik minder hoeven te dragen en minder onder druk worden gezet.
Er zijn tevens speciale broekjes en banden in de handel gebracht om de zwangere vrouw hierbij te helpen. Deze broekjes en banden ondersteunen de buik en verlichten zo de druk op de banden en dus de bandenpijn. Het is overigens niet de bedoeling dat een dergelijk hulpmiddel continue wordt gedragen. Door zelf de buikspieren aan te spannen dien je ook regelmatig je buik te dragen. Zou je dit niet doen dan loop je het risico dat de buikspieren gaan verslappen. Indien je veel last hebt van bandenpijn kan even liggen ook verlichting geven net zoals een warme kruik er tegenaan leggen of een warm bad nemen.