Vrouwen die zwanger zijn hebben regelmatig te kampen met slaapproblemen zoals slechts slapen en het ’s nachts opeens wakker schrikken. De reden hiervoor is vaak dat je mentaal geen afstand kunt nemen van de spanningen en mogelijke zorgen die de zwangerschap en het aanstaande ouderschap met zich gaan brengen.
Ongemakken
Lichamelijk ongemak kan eveneens de veroorzaker zijn van slaapproblemen bij een zwangere vrouw. Zo kan het gebeuren dat je wakker wordt omdat je vaker moet plassen, lig je niet meer lekker of heb je last van pijn in je borsten of je rug. Naarmate de zwangerschap verder vordert zullen er steeds meer ongemakken bij gaan komen en bovendien zullen deze kunnen verergeren. Een beweeglijke baby kan eveneens de aanstaande moeder wakker maken of niet in slaap doen vallen.
Dromen
Wanneer je wel in slaap valt dan kunnen dromen ervoor zorgen dat je plotseling wakker schrikt. Alles wat er tijdens een zwangerschap gebeurd is vaak, net als de dingen die nog komen gaan na de geboorte, erg spannend. Levendige dromen kunnen je dan ook behoorlijk uit je slaap houden.
Rust nemen
Zeker aan het einde van de zwangerschap is het van groot belang dat je voldoende slaapt en rust neemt. De aanstaande bevalling zal namelijk veel energie van je vergen, net zoals de zorg voor je baby zodra deze is geboren. Door voor de bevalling zoveel mogelijk rust te nemen bouw je als het ware wat extra energie op die je na de geboorte hard nodig zult hebben voor bijvoorbeeld de nachtelijke voedingen.
Tips
Na een bepaalde tijd niets meer drinken
Hoewel je elke dag wel genoeg vocht binnen moet krijgen is het soms verstandiger om na een bepaalde tijd niets meer zoveel te drinken. Zo wordt je urineblaas ’s nachts niet te vol en hoef je je bed niet uit om te gaan plassen. Het gebruik van zogenaamde stimulerende middelen zoals chocolade, thee, koffie en cola kan ook beter aan banden worden gelegd wanneer je goed wilt slapen. Beter kun je een beker warme melk of een kopje kamille- of lavendelthee drinken voor het slapen gaan.
Rustig aan doen aan het einde van de dag
Door ’s avonds het een beetje rustig aan te doen en dus niet heftig gaan discussiëren of televisieprogramma’s kijken met veel geweld en drukte zal het slapen ook vaak beter gaan. Rustgevend muziek of een boek lezen werkt echter wel slaapopwekkend.
Opstaan als je niet in slaap kunt komen.
Indien je in bed ligt maar echt niet in slaap kunt komen dan kun je beter opstaan en iets rustigs gaan doen. In bed blijven liggen omdat je zou moeten slapen heeft namelijk geen enkele zin. Wel moet je dan de volgende dag proberen om op andere momenten je rust te nemen.
Comfortabele houding in bed.
Goede ondersteuning in bed zorgt ervoor dat je een comfortabele houding aan kan nemen en daardoor sneller in slaap kunt vallen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld wat extra kussen in bed leggen en zo je buik en rug wat meer steun bieden. Vaak is een zijligging het meest aangenaam, en de ligging op de linkerzij is zelfs goed voor de doorbloeding van het lichaam.