Take a fresh look at your lifestyle.

Rekening houdende je oudste kind bij gezinsuitbreiding

Door de komst van een tweede kindje zal het leventje van je oudste kind behoorlijk op zijn kop gezet worden. Het zal daarom goed zijn om aan de gewoontes van dit oudste kind niet te veranderen op het moment dat je zwanger bent of na de geboorte.

vitaminstore gezond leven banner

Voorbereiding

Tijdens de zwangerschap zul je aan je oudste kind heel goed duidelijk moeten maken dat de komst van een broertje of zusje niets zal veranderen aan de manier waarop en de mate waarin je van hem of haar houdt. Maak duidelijk dat je niet alleen van je oudste kind kunt houden maar dat je liefde genoeg hebt om te delen met de baby.

Grote broer/zus

Je oudste kind zal de rol van grote broer of zus zeker fantastisch vinden als je daar vooraf het één en ander over gaat vertellen. Je kunt bijvoorbeeld aanhalen hoe goed zijn, of haar, hulp van pas komt tijdens het baden van de baby of als er een flesje wordt gegeven. Natuurlijk kun je je oudste kind ook betrekken bij allerlei zaken voor de geboorte zoals het uitkiezen van een stuk speelgoed voor de baby, helpen bij het inrichten van de babykamer of zelfs het verzinnen van een leuke babynaam.

bewust puur banner

Contact maken

Dat er in je buik een baby groeit, is voor sommige (kleine) kinderen een erg vaag verhaal. Je kunt je oudste kind misschien op een speelse manier vertellen dat je buik ooit ook zijn of haar huisje was. Verder kun je de bewegingen van de baby laten voelen aan het oudste kind. Op die manier wordt het verhaal van een nieuw kindje in mama’s buik wat beter te begrijpen.

Niet opeens groot

Doordat je opnieuw zwanger bent is je oudste kind niet ineens groot. Hij, of zij, kan niet plotseling van alles zelf gaan regelen. Je moet ervoor waken dat je niet te veel uit handen geeft waar je oudste eigenlijk nog niet aan toe is. Het kan dan misschien wel handig zijn, en zeker als de baby er straks is, om je handen even vrij te hebben maar bepaalde verantwoordelijkheden kun je een kind niet opleggen. Verwacht bijvoorbeeld niet van een peuter dat deze opeens alleen zijn spulletjes op gaat ruimen. Je kunt hooguit uitleggen dat je wat minder goed kunt bukken door de dikke buik en dat zijn of haar hulp heel welkom is bij het opruimen. Ook zou je van het opruimen een spelletje kunnen maken.

Baby zijn

Sommige kinderen vinden het, na de geboorte van een broertje of zusje soms erg fijn om ook nog even baby te zijn. Lekker tutten met een flesje of gewoon even bij mama op schoot. Dit is een manier om te zeggen: ik ben er ook nog, vergeet je mij niet? Zorg ervoor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om ook wat met je oudste kind te ondernemen: samen een boekje lezen of een spelletje doen bijvoorbeeld.

naturaplaza superfoods banner