Take a fresh look at your lifestyle.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Zeker aan het begin van haar zwangerschap kan een vrouw last hebben van duizeligheid. De oorzaken van deze duizeligheid kunnen verschillend zijn maar het is altijd aan te raden de omgeving op de hoogte te brengen van je klachten en hen te vertellen wat ze moeten doen als je er last van hebt. Zo mag bijvoorbeeld een zwangere vrouw in geen geval op haar rug gelegd worden op het moment van flauwvallen.

single reizen online banner

Oorzaken

Enkele van de oorzaken van de duizeligheid tijdens de zwangerschap zijn een plotselinge lage bloeddruk, verlaagde bloedsuikerspiegel, rugligging of bloedarmoede. In een dergelijk geval doe je er goed aan om, als je duizelig wordt, iets te eten of te drinken waar zout in zit zoals wat bouillon of zoute drop.

1.Slechte terugstroming van bloed

De alsmaar groeiende baarmoeder kan behoorlijk wat druk uit gaan oefenen op de overige organen en op de benen. Het gevolg daarvan is dat het bloed minder snel terug kan stromen. Door voldoende te bewegen en niet voor lange tijd stil te staan kun je dit voorkomen. Maar ook door je benen wat hoger te leggen als je gaat zitten, of in bed ligt, zal het bloed weer eenvoudig terug kunnen stromen.

bewust puur banner

2.Lage bloedsuikerspiegel

Een zwangere vrouw dient met regelmaat en soms zelfs wat vaker eten dan normaal. Zou je dit namelijk nalaten dan bestaat de kans dat de bloedsuikerwaarde in je bloed te laag wordt waardoor je duizelig kan worden. Het best kun je tijdens de zwangerschap meerdere kleine portie eten verspreid over de dag. Om de duizeligheid meteen aan te kunnen pakken neem je een energiesnoepje waar bijvoorbeeld dextrose in zit verwerkt.

3.Rugligging

Wanneer je gaat liggen tijdens de zwangerschap dan is een rugligging niet aan te raden omdat dan een belangrijke ader naar de ruggenwervel, door het gewicht van de baarmoeder met inhoud, dicht wordt gedrukt. Het gevolg daarvan kan een tekort aan zuurstof zijn bij de aanstaande moeder maar ook bij het ongeboren kind. De beste slaaphouding voor een zwangere vrouw is dan ook een zijligging. Om wat lekkerder te liggen kun je je ene been strekken terwijl je andere been licht gebogen wordt. Voor een stabiele houding kun je daarnaast nog een kussen tussen je benen en onder je buik leggen. Ook een extra kussen achter je rug kan voor wat meer comfort zorgen tijdens het liggen.

4.Bloedarmoede

Indien je regelmatig last hebt van duizeligheid tijdens je zwangerschap en ligt dit niet aan één van de eerdergenoemde oorzaken dan kan het zijn dat je last hebt van bloedarmoede. De begeleider van je zwangerschap kan in dat geval een bloedonderzoek uit laten voeren om hier zekerheid over te krijgen. Vaak wordt in het geval van bloedarmoede aangeraden om extra voedingssupplementen te slikken waarin extra ijzer zit.

naturaplaza superfoods banner