Take a fresh look at your lifestyle.

Hoeveel kost je eerste kind?

Voordat je zwanger was heb je waarschijnlijk al nagedacht over alle veranderingen die de komst van een kleintje met zich mee zullen brengen. Een van de veranderingen zal plaatsvinden op financieel gebied. Gemiddeld zal een kind namelijk 17 procent van je netto inkomen gaan kosten.

single reizen online banner

Babyuitzet

De eerste kosten die je voor je eerste kind dient te maken zijn die voor de babyuitzet en de inrichting van een babykamer. Met alleen wat babykleertjes en enkele leuke speeltjes kun je namelijk geen kindje verzorgen en groot brengen. Naast kleding zal er ook een bedje, badje, kinderwagen en nog veel meer aanwezig dienen te zijn voordat je kindje ter wereld komt.

  • Voor de eerste kleertjes voor je baby ben je gemiddeld 100 euro kwijt.
  • Hierbij zullen echter nog de kosten voor het bedje en in de aankleding van de babykamer komen.
  • Hiervoor moet je gemiddeld 260 euro opzij hebben gezet.
  • De spulletjes die nodig zijn voor de verzorging van je kindje brengen vervolgens nog eens 120 euro aan kosten met zich mee.

Je zult dus al snel 500 euro nodig hebben hiervoor. Toch is dit nog niet alles want er zullen nog een aantal aanvullende zaken aangeschaft dienen te worden.

Overige kosten

Deze overige kosten zullen voor iedereen anders zijn omdat niet iedereen gebruik wil gaan maken van dezelfde hulpmiddelen bij de verzorging en opvoeding van hun kindje. Sommige producten zijn weliswaar een leuke aanvulling op een babyuitzet maar niet meteen noodzakelijk om aan te schaffen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een flessenwarmer of een draagzak.

bewust puur banner

Op welke wijze je je babyuitzet wilt aanvullen zal dus bepalend zijn voor het uiteindelijke kostenplaatje. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een combiwagen dan zul je daar ongeveer 400 euro voor moeten betalen terwijl een buggy meestal slechts een kwart van dit bedrag hoeft te kosten. Ook de meubels die je in de babykamer gaat zetten zullen niet voor iedereen hetzelfde zijn. De één heeft bijvoorbeeld de ruimte om zowel een commode als een kledingkast te plaatsen terwijl een ander enkel voor de commode kan kiezen. Aangezien een commode ongeveer 120 euro kosten, en er voor een kledingkast 100 euro extra moet worden gerekend, zal dit behoorlijk wat invloed op de totale kosten uitoefenen.

Kosten waar je verder nog rekening mee kunt houden zijn: luiers (herbruikbaar of wegwerp) circa 25 euro per maand, een flesje met speen ongeveer 7 euro per stuk, een box, een kinderstoel en een autostoeltje (vanaf negen maanden) respectievelijk 140, 100 en 180 euro per stuk.

Minder werken, meer kosten

In veel gevallen zullen kersverse moeders (en soms ook vaders) minder gaan werken na de geboorte van het eerste kind. De maandelijkse kosten die je moet maken voor een huishouden met een kind zullen echter gaan stijgen. Met andere woorden: je inkomen wordt lager terwijl je vaste lasten zullen stijgen. Daarnaast zullen er wellicht nog kosten bijkomen voor de kinderopvang. Deze zijn afhankelijk van de tijd die je kleintje daar door gaat brengen.

naturaplaza superfoods banner