Gezond eten speelt bij steeds meer mensen een belangrijke rol en sommige mensen kunnen wel wat handreikingen gebruiken, bijvoorbeeld om een ouderwets gerecht in een gezonder jasje te steken, zoals pannenkoeken.Voor het maken van havermout pannenkoeken zijn de volgende ingrediënten nodig:
- 4 kopjes bloem,
- 1/2 kop ongekookte havermout (snel klaar of de reguliere variant),
- 2 theelepels bakpoeder,
- 1/4 theelepel zout (optioneel),
- 4 kopjes magere melk,
- 1 losgeklopt ei,
- 1 eetlepel plantaardige olie,
Optionele toevoegingen:
- Voor pannenkoeken met bosbes: 1 kopje verse of diepvries bosbessen (de diepgevroren variant hoeft niet te worden ontdooid),
- Voor pannenkoeken met banaan: 1 middelgrote rijpe banaan, tot puree gemaakt en 1/8 theelepel nootmuskaat,
- Voor pannenkoeken met appel en kaneel: 3/4 kopje fijngesneden appel, 1/4 kopje fijngehakte noten en 1/2 theelepel gemalen kaneel,
- Voor pannenkoeken met chocolade: een halve kop pure chocoladeschilfers.
Bereidingswijze van havermout pannenkoeken
In grote kom meng je de bloem, de havermout, het bakpoeder en eventueel wat zout goed dooreen. In een andere middelgrote kom vermeng je de melk, het ei en de olie eveneens goed door elkaar. Wanneer dit alles is gedaan, kun je de vloeibare ingrediënten bij de droge bestanddelen voegen. Dit mag je in één keer doen. Alles roer je vervolgens net zolang door totdat de droge ingrediënten bevochtigd zijn (het is dus niet de bedoeling dat je alles door en door gaat mengen). Als je dat wil, kun je één van de optionele toevoegingen erbij doen en deze voorzichtig door het geheel mengen.
Het bakken van de pannenkoeken kan nu beginnen. Hiervoor verwarm je een koekenpan op middelhoog vuur (of verwarm je een elektrische koekenpan of grillplaat tot 190 graden Celsius). De koekenpan dient licht ingevet te zijn. Vervolgens schenk je voor iedere pannenkoek 1/4 kop beslag in de hete koekenpan. Zodra de bovenzijde van de pakkenkoek bedekt is met luchtbellen en de randen er gaar uitzien, kun je de pannenkoek omdraaien. Dit omdraaien hoeft overigens maar één keer te gebeuren. Als de pannenkoek gaar en goudbruin van kleur is, dan kun je deze serveren en er met een gerust hart van gaan genieten.