In de meeste gevallen zal een ontstoken navel worden waargenomen bij een pasgeboren baby. De ontsteking zou in een dergelijk geval kunnen zijn veroorzaakt doordat het stompje van de navelstreng is afgesloten bij het kleintje. Niet alleen zal de huid rondom het navelstompje rood worden maar, en dat is zeer typisch, ook erg gaan stinken.
Oorzaak baby’s
Door bepaalde kraamhulpen of verpleegkundigen zal een navelstompje, dat er loshangt en zelfs een beetje langs het buikje bungelt, af worden geplakt met pleistertape. Volgens sommige (huid)artsen kan dit afplakken de oorzaak zijn voor het ontstaan van een navelontsteking bij een baby. Het is immers essentieel om de huid rondom de navel zo goed mogelijk vrij te houden zodat bacteriën geen kans krijgen zich in de warme, afgesloten en vochtige omgeving onder de tape te nestelen. Een navelstompje moet in alle gevallen droog worden gehouden. Om dit te kunnen bewerkstelligen kun je een naveltje het best reinigen met een beetje alcohol. Op het ogenblik dat het navelstompje is afgevallen moet je het naveltje van de baby goed blijven verzorgen met een antiseptische zeep en daarna wat alcohol.
Oorzaak volwassenen
Baby’s zijn overigens niet de enigen die last kunnen krijgen van een ontstoken navel, ook volwassen personen kunnen hier immers ook mee te maken krijgen. Wanneer er sprake is van een navelontsteking bij een volwassene dan zal de huid rond de navel niet alleen rood worden, maar ook jeuk gaan veroorzaken en in een heleboel gevallen zelfs erg vies gaan ruiken. Personen die in het bezit zijn van een diepgelegen navel zullen in de regel eerder last krijgen van een navelontsteking dan mensen waarbij de navel hoger ligt.
Reinigen
Je navel goed schoonhouden zal over het algemeen de kans op een ontsteking aanzienlijk weten te verkleinen. In tegenstelling tot wat nog altijd vaak wordt gedacht kun je, als volwassene, je diepgelegen navel toch beter niet reinigen met zeep. Dit zal immers de kans op het ontstaan van ontstekingen alleen maar vergroten. De resten van zeep kunnen namelijk gemakkelijk achterblijven en in combinatie met de warmte van het lichaam en de kleding, na het wassen en een ideale omgeving creëren voor de bacteriën.
Beter reinig je je navel alleen met water en zorgt ervoor dat deze na de wasbeurt goed wordt gedroogd zodat bacteriën geen kans meer krijgen zich te vermeerderen en/of voor een ontsteking te zorgen. Op het moment dat je een ontsteking van je navel tegen wilt gaan of een beginnende navelontsteking wilt verhelpen, kun je een antiseptische zalf of lotion gebruiken om de bacteriën te lijf te gaan. Wanneer je echter last blijft houden van een ontstoken navel, of als deze van tijd tot tijd terug blijft komen dan is het raadzaam om dit eens met je huisarts te bespreken.
Navelpiercing
Een piercing door je navel is dan misschien wel heel erg hip en stoer, toch mag je zeker niet uit het oog verliezen dat het ingebrachte stukje metaal ook voor een ontsteking kan zorgen. Zeker wanneer je de piercing niet goed verzorgd zullen bacteriën gemakkelijk hun slag kunnen slaan omdat er toch een wondje is gemaakt op het moment van de plaatsing van het buiksieraadje.
Een goede hygiëne, in het bijzonder wanneer de piercing net is geplaatst, is dan ook zeker op zijn plaats. Wanneer, ondanks alle goede zorgen toch voor een ontstoken navel heeft gezorgd, dan is het verwijderen van je sieraad absoluut aan te raden. De ontsteking maak je vervolgens enige tijd goed schoon met een beetje alcohol. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de navel goed droog blijft zodat de eventueel aanwezige bacteriën niet nog een keer een kans krijgen. Als de navel binnen enkele dagen er niet beter op is geworden dan dien je je huisarts deze te laten nakijken.